Jak poznat kýlu? Sleduj vyklenutí nebo bolest v předklonu

bigstockphoto.com
|
31. 08. 2023
|
Kýla vzniká při vysunutí tkáně mezerou ve svalu, a ačkoli to zní hrozivě, není to nic vážného. Tedy za předpokladu, že začneš problém včas řešit.

Když dojde k poškození svalů, vytvoří se mezera. A právě jí může proniknout tkáň tam, kde by vůbec být neměla. Pak je kýla na světě. Nejčastěji se setkáváme s kýlou pupeční, břišní (kdekoli na břiše mimo oblast pupíku) a tříselnou. Tahle tři místa jsou k jejímu vzniku totiž nejnáchylnější.

Pupeční kýla se objevuje v oblasti pupíku a hlavně u žen. Často jde o nebolestivé vyklenutí, které se objeví a zase zmizí. Při námaze můžeš cítit nepříjemný tlak v místě nebo mít pocit nadmutí.

Břišní kýla je kýla kdekoli na břiše vyjma pupíku. Nejohroženější jsou místa, kde je jizva – tam je totiž naše fyzická schránka oslabená. Zpravidla se projevuje jako nebolestivé vyklenutí.   

Tříselná kýla dokáže potrápit v tříslech. Objevuje se spíš u mužů a je otázkou věku, dědičnosti nebo fyzické námahy. Po námaze můžeš mít pocit, že místo pálí, pak se objeví vyklenutí a zase může zmizet.

Příznaky, které bys měla při podezření sledovat

Ačkoli se kýla popisuje hlavně jako nebolestivá záležitost, je to právě bolest, která většinu lidí donutí problém řešit. Zatímco během dne tě nemusí trápit, večer se může ozvat. Silnější je vždycky po námaze, v předklonu, při kašli nebo močení. Když budeš zvedat těžké věci, pravděpodobně tě zaskočí ostrá a bodavá bolest.

Všímej si ale i zmiňovaného vyklenutí. To může vleže zmizet a vestoje se zase vrátí.

Řeš to dřív, než dojde k uskřinutí kýly

Pokud na sobě potíže, které jsme zmínily, pozoruješ, neoddaluj řešení. Může totiž dojít k uskřinutí kýly, což je hodně nepříjemný i život ohrožující stav – při něm se vyklenutí nevrací zpět, bolest je trvalá, můžeš mít horečku a zvracet. Střevo se zneprůchodní, což už je hodně nebezpečné. Pak je na místě akutní chirurgický zákrok.

bigstock-close-up-hands-of-pediatric-su-355005140.jpg

Operace kýly není náročná.
bigstockphoto.com
Jinak než operačním zákrokem se kýly nezbavíš.

Kdo se s kýlou nejčastěji potýká?

Kýla nejčastěji trápí ty, kteří se fyzicky opravdu nešetří, ale i lidi s nadváhou či obezitou nebo ti, kteří mají obtížnější vyprazdňování. S kýlou potýkají víc muži než ženy. Trpět jí mohou i malé děti, a to vlivem nedokončeného vývoje. Když nemá kýla u dětí nějaké nepříjemné příznaky, není třeba jí operovat. V ostatních případech bohužel k operaci dojít musí, u všech.

Ušetřeny nejsou ani některé ženy, u nichž se kýla vyvine během těhotenství.

Jak se kýla léčí?

Kýla vyžaduje chirurgický zákrok, který ale není nijak složitý. Lékař během operace vrátí kýlní vak s jeho obsahem zpátky do dutiny břišní. Oblíbená je i laparoskopická plastika. Na konci tohohle procesu lékař buď sešije svaly k sobě, nebo do břicha vloží speciální síťku, která zesílí břišní stěnu.

Možná jsi slyšela o kýlním pásu, ten ale neslouží k léčbě. Lidé ho používají jen k tomu, aby nedocházelo k vyklenutí při aktivitě.

Jak dlouho trvá rekonvalescence?

Pokud podstoupíš operaci s vložením síťky, máš fyzicky nenáročnou, třeba kancelářskou práci, můžeš být zpátky v procesu za 1-2 týdny. U práce s malou zátěží, například s minimálním zvedáním předmětů, počítej se 2-3 týdny. K těžší práci se vrátíš zhruba po 3-4 týdnech.

Pro operace bez vložení síťky jde u nenáročné práce o 2-3 týdny, u minimální námahy o 4-5 týdnů a u fyzicky náročné práce o 6-8 týdnů. Tyhle doby jsou ale jen průměrné a pro orientaci. Vždycky závisí hlavně na tom, jak se tělo po zákroku hojí a jak se cítíš.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články