Budiž teplo! Jaké jsou zdravotní přínosy saunování a na co si dát pozor?

Shutterstock
|
03. 12. 2022
|
S klesajícími venkovními teplotami na ni myslíme stále víc. Na saunu! Prohřát se do morku kostí je příjemné, ať už si zvolíš kterýkoli její druh. A co tím získáš? Mrkni se s námi!

Saunování není žádný moderní zvyk. Historie prohřívání sahá až do doby asi 10 000 let před naším letopočtem, kdy jako sauny sloužily díry vyhloubené do země překryté zvířecí kůží. Uprostřed takového prostoru pak byly umístěny nahřáté kameny.

Na našem území proběhlo nějaké to saunování někdy v 10. století. Údajně šlo o dřevěné budky vycpané mechem. Uvnitř byla kamna a nechyběl otvor pro odchod kouře.

Sauna a zdraví: imunitu podpoří bezkonkurenčně

Zajít aspoň 1x týdně do sauny je pro tělo požehnáním. Zvlášť když je třeba trošku přitlačit na imunitu, tedy na jaře, na podzim, ale i v zimě, vyzkoušej to. Jak pravidelné saunování pomáhá?

  • Zvyšuje odolnost vůči nachlazení a virózám.
  • Teplo zajistí rozvod důležitých látek do všech částí těla.
  • Vyplavují se toxiny, které tělu škodí.

Není sauna jako sauna. Rozdíl je v teplotě, vlhkosti a účincích

Každá sauna působí trošku jinak, proto je potřeba udělat si jasno v různých druzích.

Finská sauna

Stará dobrá klasika, ve které se pořádně vypotíš. Teplota tu dosahuje 85–95 °C a vlhkost se pohybuje mezi 10 a 20 %. Prokrví se tu orgány a kůže, vyplaví se toxiny, posílíš imunitu a zbavíš se stresu.

Sauna s parním nárazem

Finská sauna, v níž se v určitých intervalech horké kameny polévají vodou, čímž dojde k vytvoření páry a rozšíření horka. Teplota je tu 80–90 °C a vlhkost od 10 do 30 %. Tahle procedura zlepšuje termoregulaci těla.

Parní lázeň

To je zase jiná věc. Teplota tu bývá „jen“ 40–45 °C, vlhkost vzduchu se pohybuje mezi 90 a 100 %. Astmatici tady zajásají, stejně jako všichni, kteří často trpí na zánět průdušek. Tady se ti parádně uvolní dýchací cesty a zefektivní se odkašlávání. A hodí se i pro osoby s potížemi s pohybovým aparátem.

Tropická sauna

Do téhle sauny se můžeš těšit na teplotu mezi 65 a 75 °C a vlhkost 50–60 %. Prostě tropické klima! Sem by měli zavítat všichni se svalovými onemocněními, revmatem a dýchacími potížemi.

Herbal sauna

„Jen“ 40–50 °C a 20% vlhkost je v herbal sauně, která je určena pro aromaterapii. Tahle sauna nevysušuje dýchací cesty a vlasy a je super, když před vstupem aplikuješ nějakou tu saunovou kosmetiku.

Solná sauna

Asi 40–55 °C a vlhkost mezi 15 a 30 %, to je výzva pro začátečníky! A navíc se tu skvěle zvláčňuje pokožka.

Biosauna

Poměrně nová záležitost, ve které je teplota (60 °C) i vlhkost vzduchu (30–60 %) stabilní. Je taky vhodná pro aromaterapii.  

Infrasauna

Tuhle saunu si můžeš užít ve fitku, ale třeba i u sebe doma, protože jde o jednoduchou kabinu. V té se pak můžeš prohřívat za teploty 45–60 °C. Připravená je asi za 15 minut. Kouzlo spočívá v infračerveném záření, které se dostává hluboko pod kůži. Sportovci se v ní rozehřívají před velkým výkonem, ale ty se v ní klidně můžeš jenom tak ohřát.

shutterstock_1767582839.jpg

I dětem může sauna prospět!
Shutterstock
Do sauny můžou i děti, ovšem za mnohem přísnějších podmínek.

Nejčastější otázky ohledně saunování

Pobyt v sauně má spoustu příznivců, ale třeba je i dost lidí, kteří se zatím neodvážili k pravidelným procedurám. Tady jsou odpovědi na nejčastější otázky, které možná brzdí i tebe!

Jak často chodit do sauny?

Saunování má efekt, když se zajdeš vypotit aspoň 1x za týden. Horní hranice stanovená není, ti nejodolnější můžou chodit klidně každý den.

Jak je to se saunováním při nachlazení?

Když se budeš cítit jakkoli slabší, do sauny radši nechoď. Nejenže bys mohla nakazit lidi kolem sebe, než do sauny vlezeš, ale hlavně je to pro tělo v takové situaci spíš přítěž. To platí i o „obyčejném nachlazení“, i když ti zpočátku může být prohřátí příjemné.

Je sauna vhodná pro děti?

Do sauny můžou i děti, klidně už od 3 měsíců, přičemž teplota vzduchu by neměla přesahovat 70 °C. Od 12 let je dětské tělo vyvinuté tak, že zvládne i saunu „pro dospělé“.  

Jak se ochladit?

Pokud nehodláš vyběhnout ze sauny do sněhu, ochlaď se ve sprše nebo v bazénku – to je intenzivnější. Než do něj ale vlezeš, osprchuj se, abys ze sebe smyla pot. A taky se opláchni, až z něj vylezeš. Neochlazuj se moc dlouho, abys nepřišla k úhoně. Zkrátka poslouchej své tělo.

Pomáhá sauna při hubnutí?

Saunování může proces hubnutí podpořit, ale rozhodně by bylo mylné myslet si, že si pravidelně lehneš do sauny, a proto zhubneš. V sauně se zvyšuje srdeční rytmus a zrychluje se krevní oběh. Tělo potřebuje víc energie a zrychluje se spalování. Ačkoli z těla odchází hlavně voda, už při teplotě 43 °C údajně dochází k rozpouštění tuku.

Co jíst a pít?

Během saunování nejez a nepij, je to lepší pro výsledný efekt. Nejlepší je potom nepít slazené nápoje, ale doplnit tekutiny ve formě vody nebo bylinkových čajů. Dobře ti může udělat i poctivý mošt nebo minerálka. K jídlu je ideální pokrm bohatý na bílkoviny – třeba kysané mléčné výrobky nebo pečivo s tvarohovou pomazánkou.

Je sauna vhodná během těhotenství?

V prvním trimestru rozhodně ne. Když se do ní vydáš později, zvol si radši herbal saunu nebo parní lázeň. Při rizikovém těhotenství na saunu úplně zapomeň.

Kdo by do sauny neměl chodit?

Vysoký krevní tlak nebo onemocnění jater, ledvin a srdce. Trápí tě něco z toho? Pak sauna nejspíš nebude nic pro tebe.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

Související články