Novoroční předsevzetí: jaká si dáváme a jak je dodržet?

Bigstockphoto
|
29. 12. 2022
|
Ke konci roku patří bilancování nad jeho průběhem. Rozjímání nad tím, co se ti povedlo a nepovedlo. A pak taky často nějaké to předsevzetí, jak změníš a vylepšíš svůj život v roce dalším. Víš ale, jak to nevzdat už v polovině února?

Novoroční předsevzetí jako by bylo už předem odsouzeno k neúspěchu. Většina jich totiž úporným snažením a následně neúspěchem skončí. Určitě víš o tom, že první tři čtyři týdny roku jsou fitka narvaná k prasknutí, ale v březnu už zůstávají jenom ti, kteří do nich chodili už v předchozích měsících. Stejně tak se tvoje kolegyně celý leden mučí k obědu zeleninovými saláty, aby si v březnu dávala smažák s hranolky. Jak tedy na to, aby právě tvoje předsevzetí vydrželo?

bigstock-fast-food-and-unhealthy-eating-126576242.jpg

Dáš letos vale nevhodnému stravování?
Bigstockphoto
Hubnutí a lepší stravování - to patří k TOP novoročním předsevzetím.

5 pravidel pro úspěšné dodržení předsevzetí

Jestli se chceš obout do hubnutí a za rok se na sebe pyšně podívat do zrcadla s tím, že jsi úplně jiná a přesně taková, jaká jsi být chtěla, musíš být vnitřně přesvědčená o tom, že to chceš. Pokud se budeš snažit napůl, jen proto, že víš, že bys měla, k ničemu to nepovede. Maximálně k polovičním výsledkům – třeba k nepravidelnému cvičení nebo občas zdravé stravě.

Samozřejmě si musíš stanovit reálný cíl a vymezit si kratší časový úsek. Ne si říct, že za rok zhubneš deset kilo, protože to bys do listopadu nic nedělala a pak se strhla na konci roku. Spíš si dej cíl, že do března shodíš prvních pět kilo. A do června dalších pět. Cíl musí být také konkrétní – neříkej si „zhubnu“, ale „do března zhubnu pět kilo“.

Nevzdávej to při prvním úletu. Všechno nejde hned. Může stát, že neodoláš a zhřešíš – při hubnutí zbaštíš čokoládovou tyčinku nebo ze smutku sníš pizzu na posezení. Hoď to za hlavu a jeď dál.

bigstock-friendship-holidays-fast-foo-171567857.jpg

Občas si dopřej odměnu. Ale nesmí to být každý den.
Bigstockphoto
Úlet? Nevzdávej to! Pokračuj dál a bojuj.

Řekni o svém předsevzetí rodině a přátelům. Budeš vědět, že u tebe očekávají změnu a pokroky, což tě bude motivovat, protože nakonec nechceš být za někoho, kdo se nedokáže ovládat.

A konečně to příjemné – odměňuj se za dílčí úspěchy. Slib si za prvních pět shozených kilogramů novou blůzku, kolem které chodíš už měsíc. A jakmile úspěch přijde, jdi pro ni.

O hubnutí už jsme toho napsaly spoustu. Mrkni sem, třeba ti některé z našich článků pomůžou!

Nejčastější předsevzetí: zhubnout, přestat kouřit a šetřit

Co si nejčastěji slibujeme od dalšího roku, tě asi nepřekvapí. Na vrcholu žebříčku předsevzetí se drží hubnutí a spousta lidí si přeje skoncovat s kouřením. Ruku v ruce s hubnutím jde pravidelný pohyb a zdravé stravování. Do první pětky se ještě vejde změna práce.

bigstock-beautiful-happy-caucasian-youn-219236611.jpg

Dodržet předsevzetí dokáže jen část lidí, kteří si ho dají.
Bigstockphoto
Zabij dvě mouchy jednou ranou. Když skončíš s kouřením, ušetříš!

K dalším častým předsevzetím patří méně utrácení peněz, učení a zdokonalování se (často v cizím jazyce), trávení více času s rodinou a nalezení perspektivního partnera.

Ušetři se zklamání. Nebuď na sebe příliš tvrdá!

Razantní revoluce ve tvém životě ti moc dobrého nepřinese. Dávej si reálné cíle, které jsi schopna splnit. Jen málokdo během dvou dnů vymění fastfoodové dobroty za kuskus s tuňákem, aniž by se netrápil. Jen málokdo dokouří krabičku cigaret a už nikdy se na žádnou cigaretu nepodívá. Stanovuj si cíle postupně a uvidíš, že se tentokrát konečně ušetříš zklamání ze sebe samotné.

Máš předsevzetí do nového roku? 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články