Nenechávej to „na zítra“. Zatoč s prokrastinací!

www.bigstockphoto.com
|
20. 12. 2020
|
Prokrastinace je pojem, který se v posledních několika letech skloňuje ve všech pádech a bez přestání. Místo úklidu pár dílů seriálu, místo restů do práce vyřešit vadnoucí květiny v bytě… A nakonec stres, protože nestíháš. Ale mohla bys!

Jen málokdo ví, že výraz prokrastinace k nám přišlo přes angličtinu z latinských slov pro a crastinus nebo cras – výsledkem není nic jiného frázička na zítra. A právě ono „hmmm, to udělám zítra“ je ve finále zabijákem našeho času i nervů. 

Moudro z internetu: Zítřek je ten záhadný prostor, v němž mizí naše sny a plány.

Jak s ní bojovat? 5 tipů, které ti zefektivní veškerou činnost

Chorobné odkládání povinností, které nejčastěji postihuje studenty a kreativní lidi nebo obecně ty, kteří pracují „hlavou“, může být dokonalá zhouba. Šéfa nebo klienta totiž obvykle moc nezajímá, jak moc máš vypíglované bydlení, když jsi nesplnila úkol v termínu, nebo jsi ho dokončila těsně před deadlinem a je to na něm vidět. Pokud máš s prokrastinací problém, určitě moc dobře víš, o čem je řeč. Večer co večer prostě zjistíš, že jsi toho vlastně za den moc nestihla, nebo spíš že jsi nestihla to, co bys měla. Co tedy s tím?

Sepiš si „to-do list“ a zorganizuj čas

Na každý den si napiš seznam toho, co máš udělat (to-do list). Splněné úkoly si pak odškrtávej. To tě bude motivovat k dalším, protože budeš vidět, že úkoly reálně mizí. Ideální je nepsat si je do počítače, ale rukou na papír a používat u toho barvy.
Také si zorganizuj čas a předem si vytvoř harmonogram, v němž budou dva druhy podstatných informací – kdy budeš plnit plán a kdy budeš odpočívat. Perfektním řešením je 25 minut práce a 5 minut odpočinku, po čtyřech takových blocích 30 minut odpočinku. 

Uvědom si, v čem je problém

Zjisti, proč vlastně úkoly odkládáš a proč se ti do nich ani za mák nechce. Nebaví tě? Jsou na tebe moc těžké a náročné? Jsou zdlouhavé? S těmi prvními, nezábavnými, se tak jako tak musíš vyrovnat. Neděláme vždycky jen to, co nás baví. Přes to nejede vlak.

Pokud však dojdeš k tomu, že úkoly, které tě čekají, jsou na tebe příliš náročné, rozepiš si je do zmíněného to-do listu na menší kroky. Uvidíš, že najednou nebudou vypadat tak hrozivě a nebudeš k nim mít takový odpor. Nakonec ještě zjistíš, jak to tak bývá, že nejhorší na tom celém bylo jen začít a že ses bála úplně zbytečně.

Najdi si své pomocníky

Pokud musíš pracovat na počítači, je pro tebe jistě největším zlem e-mailová schránka a sociální sítě. Všechny ty Facebooky, Twittery, Instagramy a další bys nejradši zrušila, protože moc dobře víš, že háček je v jejich lákavosti. Jak to vyřešit? Existují programy nebo doplňky do prohlížečů, v nichž po nainstalování zadáš adresy, které ti program (či doplněk) na zvolenou dobu zablokuje. E-maily si tedy přečteš ráno, stejně tak se pokocháš všemi svými sociálními profily a přáteli a pak budeš mít utrum. Jedním z takových programů, které ti v tom pomohou, je třeba StayFocus nebo LeechBlock. Tak na sebe buď přísná a nainstaluj si je. A taky zapomeň na Skype a podobné nástroje, pokud je právě teď nepotřebuješ ke komunikaci. Nepotřebuješ, ne nechceš!

Cukr a bič – metoda, která ještě nezklamala

Znáš metodu cukru a biče? Za dobře splněný úkol při ní přichází odměna, za špatně splněný nebo nesplněný bič – trest. Trestat se nemusíš, potrestá tě následný nedostatek času na úkol, ale odměnu nepodceňuj. Zvol nejprve kratší úseky, třeba dny, na jejichž konci se odměníš, když uděláš všechno to, co jsi chtěla a potřebovala. Může to být třeba oblíbené jídlo. Později můžeš intervaly prodloužit na týden a po úspěšném týdnu si na sebe koupit něco pěkného. To je lákavé a motivující, ne?

Odpočívej, relaxuj, bav se!

Celý život, alespoň v naší společnosti, není o povinnostech, ale i o zábavě. Jakmile splníš to, co sis předsevzala, byť na jediný den, oddychni si u něčeho, co máš ráda a co tě baví. Film, ze kterého prýští romantika, půl roku rozečtená detektivka, ke které se nikdy nedostaneš, abys četla dál, koncert oblíbené kapely, posezení s přáteli nebo sport – to všechno tě nabije, pročistí ti hlavu a ty se budeš na své další povinnosti lépe soustředit a přistoupíš k nim s větším odhodláním. Budeš totiž vědět, že když s nimi pohneš včas, zbydou ti chvíle na to, co máš ráda.

Prokrastinace je problém, který se dá překonat

Jestliže tě prokrastinace strhla do svého víru a ty se z něj snažíš vymanit, bude to ze začátku chtít odhodlání a hodně pevnou vůli zvyknout si na nový harmonogram a nové návyky. Časem si je ale tak upevníš, že už nad nimi nebudeš přemýšlet a budeš si užívat nejen pocit z dobře vykonané práce, ale i víc volného času na to, co tě baví. 

Související články