Negativismus nás nedostane! Další nálož pozitivních zpráv

bigstockphoto.com
|
20. 02. 2021
|
Že ti události posledních dní zrovna dvakrát nepřidávají? Nám taky ne. Proto jsme si pro tebe připravili další nálož pozitivních zpráv z domova i ze světa.

Česká značka vyrábí nábytek z recyklovaného plastu

Plasty jsou globálním problémem s celkem problematickým a nejasným řešením. Naštěstí stále více značek, obřích obchodů, firem a společností snaží množství plastového odpadu eliminovat. Nebo alespoň zajímavým způsobem využívat ten stávající.

Jedním příkladem za všechny je třeba nově vzniklá značka PLASTLO, která z recyklovaného plastu a kovových trubek vytváří stylové stolky i interiérový design na míru.

Šetrné nakládání se zdroji, které máme aktuálně k dispozici, je podle ní v dnešní době zcela zásadní, a právě značky věnující se designu mají potenciál pozitivně ovlivnit své zákazníky i další hráče na trhu.

Český lékař přinesl díky nové léčbě naději lidem s ochrnutím

Doktor Peter Olšák nově pracuje s ochrnutými pacienty pomocí unikátní léčby. Ta v sobě kombinuje akupunkturuelektroléčbou a pacienti, kteří jí prodělali, si ji nemohou vynachválit. O metodu je proto zájem taky v zahraničí.

A jak to vlastně celé funguje? Lékař napíchne pacientovi do ruky akupunkturní jehly a poté pomocí přístroje přivede do akupunkturních jehel elektrický proud. To pacienti vnímají jako mravenčení a při větší intenzitě dochází také k viditelným svalovým kontrakcím.

bigstock-enjoying-the-weather-and-snow-395310011.jpg

Pozitivní zprávy ti vykouzlí úsměv na tváři.
bigstockphoto.com
Žijeme v podivné době, dějí se ale i skvělé věci!

O účinnosti unikátní léčby informuje třeba příběh dvouletého pacienta, který dříve nebyl schopen vůbec pohnout rukou. Po terapiích ruka zesílila a dítě ji už dokáže udržet v konkrétním postavení. Bohužel v současné době je léčba k dispozici pouze pro omezený počet lidí, což by se mělo ale do budoucna změnit.

Málo dobrých zprávTady je další nálož!

Nová appka tuzemských vývojářů pomůže nevidomým

Život nevidomého člověka není žádný med a každodenní činnosti, které považujeme za naprosto samozřejmé a rutinní, jsou pro takto postiženého člověka náročnými překážkami. Třeba taková banalita, jakou je placení bankovkami v obchodě, byla pro nevidomé až donedávna značným problémem.

Naštěstí spatřila světlo světa appka tuzemských vývojářů, která po namíření telefonu snadno rozpozná hodnotu bankovek a nevidomému uživateli ji nahlas přečte. Kromě české koruny už navíc poradí také se čtením mnoha zahraničních měn. Aplikace Cash Reader přitom původně vznikla jako volnočasový projet.

Umělá inteligence odhalí rakovinu i bez bolestivé biopsie

Rakovina je obrovským strašákem pro každého z nás. Odhalit nebo vyvrátit zhoubný nádor přitom často dokáže až nepříjemná biopsie. S tím by měl být ale do budoucna konec. Nový biosenzor vědců z Institutu pro vědu a technologii v Koreji dokáže téměř stoprocentně diagnostikovat rakovinu prostaty i bez invazivního zásahu do těla pacienta.

Ultrasenzitivní biosenzory s umělou inteligencí měří stopová množství čtyř různých faktorů rakoviny prostaty obsažených ve vzorku moči. Nová metoda nemoc úspěšně odhalí díky zachycení elektrických signálů z multimarkerů v moči.

Metoda by měla do budoucna nahradit stávající testy odhalující přítomnost antigenů specifických pro prostatu (PSA) v krvi. Účinnost těchto testů se totiž pohybuje okolo 30 % a pacient se tak v drtivé většině případů nevyhne zmíněné biopsii, s čímž by měl být konec.

V Brně vyrostou zelené střechy jako z Pána prstenů

Doslova jako v Hobitíně by si mohli během následujících měsíců připadat obyvatele Brna. Díky dotačnímu programu Zeleň střechám!, který motivuje občany i firmy k ekologickému chování, tady vyroste více než 200 zelených střech. Ty by měly udržet více vláhy ve městě a zároveň tady snížit prašnost.

Během dvou let od spuštění programu vyřídil Magistrát města Brna 204 úspěšných žádostí o příspěvek na stavbu zelených střech. Od vyřízení žádosti mají žadatelé 18 měsíců na výstavbu zelené střechy, která pak musí splnit pětiletou udržitelnost.

Máš pro nás nějakou další pozitivní zprávu, která vykouzlí úsměv na tváři? Poděl se o ni s námi v diskuzi pod článkem!

Související články