Mýty o lásce a vztazích, které si radši hned vymaž z hlavy

Bigstockphoto
|
20. 12. 2022
|
Něco se tak dlouho říká, až tomu každý uvěří. Ale v lásce to může být zvlášť ošidné. Na tyhle mýty o lásce a vztazích si dej pozor.

Když se milujeme, nehádáme se

Hádky nemá nikdo rád. Ale na druhou stranu se po nich hezky pročistí vzduch, věci se vyjasní, dojde se ke kompromisu nebo se jde rovnou dál. Když se páry nehádají, může to být tím, že jedna strana nemá ráda konflikty, a tak se stále jen přizpůsobuje. Znáš syndrom hodné holky?

Nebo se nehádají, ale dusí to v sobě. Což taky není úplně optimální varianta. Konstruktivní hádka by měla být bez urážek, ponižování a tahání problémů z minulosti. Zároveň by měla dospět k nějakému řešení či odpuštění.

Musíme být pořád spolu a dělat všechno společně

Ve fázi největší zamilovanosti je přirozené, že chcete být co nejvíc spolu. Každá vteřina bez tvého milého se ti zdá nekonečná? Tak pozor. I když ti to teď možná přijde nesmyslné, i tohle se časem přejí. A když se to přežene, může to skončit až těžkou ponorkou.

Pěstujte si oba své koníčky a občas se setkávejte s přáteli každý sám. Budete se na sebe pak víc těšit a mít si o čem povídat. Každý víkend jsi trávila u hafanů v útulku, ale teď na to kašleš? Začni za chlupáči zase chodit, možná i to přišlo tvému příteli na tobě zajímavé a kvůli tomu se do tebe zamiloval.

Když mě miluje, chápe, co chci

Tak tímhle mýtem o lásce trpíme hlavně my holky. Zapomeň na to, že tvůj kluk pozná, co si právě myslíš, co bys chtěla nebo co tě trápí. Není jasnovidec a nemá křišťálovou kouli. Vyhni se tak mnohým nedorozuměním a jasně komunikuj. Štve tě, že jde zase s kamarády na fotbal? Radši by sis udělala romantický večer ve dvou? V klidu mu to řekni a třeba už na další den můžete ten váš večer naplánovat.

bigstock-loving-arab-husband-embracing-405105359.jpg

Ve vztahu o svých tužbách prostě musíte mluvit.
Bigstockphoto
Tvůj drahoušek nejspíš nemá křišťálovou kouli, tak mu svoje přání sděluj běžnou cestou.

Jestli mě miluje, změní se

Bohužel tohle je hodně naivní představa, která vychází spíš z našeho přání. Povahu a charakterové vlastnosti v sobě máme hodně otisknuté a v dospělosti už výrazně změnit nejdou. Takže jestli jsi přítele poznala jako zamyšleného introverta, těžko se změní na extrovertního baviče. Další věc je, že každou změnu musí chtít dotyčný sám. A kapitola sama pro sebe je zachraňování, kdy je ve hře alkohol nebo drogy.

Vztah je kvalitní, jen když je v něm hodně sexu

Na začátku jste v podstatě nevylézali z postele. Chemická přitažlivost jela na plné obrátky a vy taky. Ale časem to trošku polevilo. Co teď? Hlavně nepanikař, je to úplně normální. Nikdo neurčuje, kolik sexu je málo, hodně nebo akorát. Pokud máte frekvenci, která vyhovuje vám oběma, není problém.

Děti naši lásku posílí

Děti jsou velká zkouška vztahu. A ano, posílí. Ale jen když váš vztah bude stát na opravdu pevných základech. Jakákoliv trhlina ještě před dětmi se s příchodem potomka mnohem víc znásobí. Únava, nevyspání a celková změna režimu udělá své. Zkusit vztah slepit dítětem se může pěkně vymstít.

Mýtů samozřejmě existuje celá řada. A jak k nim tedy přistupovat? Nejlepší je, když se budeš řídit sama sebou a zdravým selským rozumem. Pěstuj si svůj vztah, a pokud máš parťáka se kterým ti je fajn, nenech se rozházet podobnými větami.

A s jakými vztahovými mýty ses setkala ty?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články