Meal prep pro začátečníky: Jak na krabičkování?

framarzo / stock.adobe.com
Komerční článek
|
05. 03. 2024
|
Potřebujete ušetřit čas, ale nechcete dělat kompromisy v jídle? Pak představuje meal prep skvělé řešení, které vám pomůže stravovat se zdravě a chutně. Přinášíme vám tipy, které vám pomohou zvládnout tuto metodu snadno a efektivně.

Meal prep

Meal prep je zkratka vycházející z anglického meal prepping, v češtině se můžeme setkat s označením „krabičkování“. Jde o to, že si uvaříte více porcí jídla, a to pak rozdělíte do krabiček. V případě potřeby tak máte po ruce plnohodnotné jídlo, aniž byste museli trávit čas zdlouhavým vařením.

Jde o skvělou věc pro všechny, kteří jsou vytížení nebo je vaření jednoduše nebaví. Při přípravě jídla mnohdy vaříme více porcí, alespoň na dva dny. Meal prep většinou zahrnuje jídlo na 3 dny nebo rovnou celý týden. Pokrmy lze totiž uskladnit případně i v mrazáku, lze tak snadno vytvořit dlouhodobé zásoby.

Nemusíte si každý den chystat svačinu nebo oběd. Jednoduše sáhnete do lednice a máte hotovo. Tímto způsobem lze připravovat i snídani či večeři. Předem si můžete nachystat v podstatě cokoli. Jde o skvělý způsob, jak udržet jídelníček vyvážený. Díky krabičkování navíc můžete i ušetřit.

Různé metody

Nabízí se hned několik způsobů, jak lze meal prep pojmout. Pokud vaříte, stačí připravit více porcí – ty pak rozdělíte do krabiček a uložíte do lednice nebo mrazáku. Nebo si můžete uvařit zvlášť jídlo do krabiček. Tímto způsobem můžete najednou připravit i několik různých receptů. Nemusíte tak celý týden jíst to samé.

Pokud vám tyto možnosti nevyhovují, můžete zkusit alespoň částečný meal prep. Předem si totiž můžete připravit alespoň některé suroviny. Tedy například nakrájet cibuli, česnek, různou zeleninu a další suroviny. Ty pak lze jednoduše skladovat v mrazáku a v případě potřeby je máte po ruce – aniž byste museli ztrácet čas krájením. Jen vše vložíte do hrnce a během chvilky máte uvařeno. Skvělým pomocníkem je pro tento případ praktická vakuová svářečka. Díky vakuování prodloužíte trvanlivost čerstvých potravin. Skladování ve folii je praktické i při uložení jídla do mrazáku, jelikož ušetříte místo.

Důkladný plán

Důležitou součástí je plánování. Je dobré si předem rozmyslet, co si vlastně chcete připravit. Může jít o snídaně – ovesné vločky přes noc či třeba nakrájené ovoce připravené rovnou na smoothie. Ale i komplexnější recepty na oběd nebo večeři.

Plánujte si jídelníček – dejte dohromady recepty, které chcete připravit. Jednoduché pokrmy vám ušetří čas. Zpočátku můžete začít jednoduše, dejte do krabičky maso, rýži a zeleninu. Postupem času objevíte nové recepty, vylepšíte složení a získáte prověřená jídla, která nasytí i uspokojí chuťové buňky.

Samozřejmě je třeba si vyhradit čas na samotné krabičkování. Pro mnoho lidí je ideální víkend, kdy je více volného času, který můžete strávit v kuchyni. Příprava více jídel najednou může být poměrně komplikovaná, ale ve výsledku pak přes týden ušetříte spoustu času. Zpočátku je však dobré začít pomalu, třeba jen jedním jídlem.

Efektivní pomocníci

Jelikož jedním z hlavních cílů bývá úspora času, budou se vám hodit praktičtí pomocníci v kuchyni. Nemusí jít o nic speciálního – čas dokáže ušetřit i moderní rychlovarná konvice. Kromě toho však v kuchyni oceníte i rýžovar, který připraví skvělou rýži téměř bez práce. Efektivní je také pomalý hrnec, do kterého stačí dát suroviny a za pár minut či hodin máte skvělé jídlo z jednoho hrnce. Mezi praktické vybavení lze zařadit i kuchyňského robota, ten je multifunkční a využijete ho při přípravě různých pokrmů.

Zásobená domácnost

Pro snazší meal prepping je vhodné dobře zásobit spíž. Je třeba vytvořit základ – výběr koření, obilniny jako je rýže, quinoa, těstoviny a podobně. Pravidelně je pak třeba dokupovat jen čerstvé potraviny jako je zelenina a maso.

Pokud si jídla naplánujete předem, bude snazší nakoupit vše potřebné. Postupem času vytvoříte praktický nákupní seznam a efektivní postup, jak rychle nakoupit a nic nezapomenout. Měli byste vždy mít přehled o tom, co máte doma za suroviny. Nicméně meal prep je skvělý v tom, že i z toho nejzákladnějšího dokážete vykouzlit skvělé plnohodnotné jídlo.

Správné skladování

Při krabičkování je samozřejmě důležité vše správně skladovat. Poslouží plastové nebo skleněné krabičky. Ty se vejdou do lednice i mrazáku, můžete je přitom pohodlně vzít s sebou. Obecně byste hotové pokrmy neměli v lednici skladovat déle než tři až čtyři dny. Pokud si potřebujete vytvořit zásoby na delší dobu, je lepší je dát do mrazáku.

Potřebné vybavení pro meal prepping najdete na Tescoma.cz – ať už hledáte krabičky, vybavení kuchyně, které vám usnadní práci nebo inspiraci pro vaření.

Související články