Jak si uspořádat kuchyň? Máme 9 praktických tipů

shutterstock.com
Komerční článek
|
24. 02. 2021
|
Kuchyň je srdce domova. Ať už vaření milujeme nebo nenávidíme, pravděpodobně v ní trávíme během dne spoustu času. Pojďme si jej o trochu více zpříjemnit a uspořádat ji tak, aby nám vyhovovala po všech stránkách. Vaření a příprava delikátních chuťovek pak bude o to větší radost.

Pořádek v kuchyni znamená skvělé jídlo na talíři. Nebo ne vždycky – ale minimálně k němu spěje. Ač se to na první pohled nemusí zdát, v dobře uspořádané a přehledné kuchyni se budete cítit lépe, budete se v ní rychleji orientovat a v neposlední řadě také získáte dokonalý přehled o všech potravinách, které doma máte a které byste měli spotřebovat. Jak tedy na správné skladování potravin a kuchyňských pomocníků?

Na slovíčko o kuchyňských zónách

Kuchyňské zóny jsou alfou a omegou každé dobře naplánované kuchyně. Máte-li před sebou teprve návrhy kuchyně a kuchyňské linky, pak je určitě nepodceňte. Kuchyňské zóny totiž přesně kopírují proces vaření a usnadňují přípravu pokrmů. Vaření totiž většinou probíhá postupně podle zavedených pravidel – nejdříve vyberete potraviny, poté je omyjete, následně připravíte a v konečném kroku uvaříte.

Tyhle zóny by na sebe měly plynule navazovat. Celkem jsou 4: varná zóna, mycí zóna, přípravná zóna a odkládací zóna. Pro každou kuchyň jsou klíčové nejen zóny, ale také dostatek úložných prostor a velká pracovní plocha.

1.Odpadky skryjte chytře

Odpadkové koše často tvoří nevzhledný kout kuchyně. Nepraktická bývají výklopná víka i pedály, koš se může ušpinit od zbytků jídla. Co vám pomůže a zároveň ušetří prostor na zemi, jsou koše vestavěné, které se nejčastěji umisťují pod kuchyňský dřez. Ideální je, že se sami po otevření skříňky/vysunutí šuplíku otevřou. Navíc je můžete kombinovat a zvolit si tak více přihrádek i pro tříděný odpad.

2.Do zásuvek vraťte řád

Větší šuplíky i zásuvky mnohdy zaplňujeme nejrůznějšími vařečkami, metličkami a obracečkami. Často se stává, že na první dobrou nenajdete, co potřebujete. Své trápení můžete ukončit praktickými příborníky a zásuvkovými organizéry. Skvělé jsou ty flexibilní, které si doplníte a poskládáte podle svých potřeb.

shutterstock_1705972426.jpg


shutterstock.com

3.Nedejte škůdcům šanci

Osvěžovače jsou skvělou vychytávkou do skříněk pro větší svěžest. Kromě vůně ale mají i praktickou stránku věci – některé odpuzují hmyz. Ideální je třeba máta, citronová tráva, eukalyptus nebo tea tree.

Hledáte-li pohlcovače pachu, poslouží vám látkové pytlíčky naplněné jedlou sodou. Pachy ale pomáhá pohltit i sklenice s octem.

shutterstock_1627795453.jpg


shutterstock.com

4.Myslete na drobné spotřebiče

Nejrůznější vaflovače, párkovače, mixéry a šlehače mohou dohromady nadělat pěknou paseku. Kam s nimi? Rozdělte si je na ty spotřebiče, které využíváte denně a máte-li prostor, nechejte si je na kuchyňské lince. Pro zbytek si vyčleňte kuchyňskou skříňku, kde vám nebudou překážet. Pamatujte jen na to, že do skříněk byste je měli umisťovat pořádně vyčištěné bez zbytků potravin, aby byly hned připraveny k dalšímu použití.

shutterstock_1701608209.jpg


shutterstock.com

5.Rozdělte si dózy a krabičky

Potraviny byste měli uchovávat v samostatné skříňce, oddělené od nádobí. Nejlepší vynález pro uspořádání potravin, který stále nebyl překonán, jsou kuchyňské dózy a krabičky! Vždy volte ty, které můžete zcela a bezpečně uzavřít. Díky tomu budete mít potraviny chráněny před potravinovými moly i dalšími škůdci, a navíc jim správným skladováním prodloužíte životnost.

shutterstock_1563401293.jpg


shutterstock.com

6.Oblíbené suroviny mějte po ruce

Pro každodenní vaření můžete využít praktickou přihrádku na koření, kterou si ponecháte na kuchyňské pracovní desce u plotny. Mějte v ní jen pár věcí, ale za to takové, které využíváte nejčastěji – oleje, sůl, pepř. Během vaření nebudete muset otevírat šuplíky a skříňky. A to je k nezaplacení.

shutterstock_733758889.jpg


shutterstock.com

7.Štítky na koření zabrání neštěstí

A když už jsme u těch dóz a krabiček, hezky si je poznačte, abyste se v nich vyznali. Můžete na to jít úplně klasicky – obyčejnými bílými nálepkami s popisovačem. Anebo si pořiďte jednoduchý štítkovač a vytvořte si ke každé surovině štítek, který na dózu nalepíte. Tak se vám nestane, že si spletete třeba skořici s římským kmínem a kari s kurkumou!

shutterstock_286759958.jpg


shutterstock.com

8.Z prostoru vytěžte maximum

Některé druhy nádobí se špatně skladují v klasických skříňkách a zabírají příliš mnoho prostoru. Ten můžete ušetřit stojany a držáky. Třeba na pokličky, které vám z nevzhledného chaotického šuplíku udělají rázem místo plné organizace.

shutterstock_1346700599.jpg


shutterstock.com

9.Úklidové pomůcky patří pod dřez

Nepodceňte v kuchyni ani zónu pro čisticí prostředky a pomůcky na úklid. Houbičky, spreje, odmašťovače i tablety do myčky umístěte na jedno místo, ideálně poblíž myčky či dřezu, kde je budete potřebovat nejčastěji. V jejich blízkosti pak neskladujte potraviny ani nádobí.

shutterstock_272981903.jpg


shutterstock.com
Tagy: 
Související články