Kutilské trendy v roce 2022: Návrat k poctivosti a tradicím

Pixabay
Komerční článek
|
13. 06. 2022
|
Každý správný Čech je tak trochu kutil. Trendy roku 2022 s sebou přinášejí návrat k ruční výrobě a tradičnímu řemeslu. Máte zlaté české ručičky? Vyberte si, kterým kutilským trendem je zaměstnáte.

1. Vaření piva

Kdo by neměl rád zlatavý mok, tekutý chléb, zlatý klenot českého národa. Oblíbené nejsou jen velké proslulé značky piva. Své fanoušky si už několik let získávají i menší řemeslné (neboli craftové) pivovary. Možná toužíte zkusit vlastní výrobu piva. Pořídit si můžete domácí pivovarský set, který udělá půlku práce za vás. Nebo se pusťte do poctivého ručního procesu, kdy namelete slad, pohlídáte všechny teploty a další procesy zařídíte svépomocí.

2. Výroba vína

A pokud patříte k té menšině, která preferuje víno, zhotovit si můžete i to. Vyrobit víno nemusíte nutně jen z hroznů, ale z jakéhokoliv ovoce (potom vznikne čůčo). Stačí vám dostatečné množství plodů, demižony, kvasné zátky, gumové hadičky, korkové zátky, vinné kvasinky a živá sůl. Při správném postupu a dodržení náležitých hygienických opatření vám téměř bez námahy vznikne lahodný nápoj.

3. Výroba domácí kosmetiky

Velké oblibě se těší výroba domácí kosmetiky. Není divu, v rámci jednoduchého postupu si připravíte produkty na míru svým pleťovým potřebám. Pokud začínáte, na internetu seženete sady pro nezkušené i pokročilé a postupem času si vytvoříte vlastní metody a procesy. Pro začátek se vybavte nerezovou miskou, odměrkami, setinovou váhou, špachtlemi, metličkami, šlehačem a trychtýřem. Ještě k tomu jeden rendlíček pro vaření ve vodní lázni, pak už jen suroviny a můžete směle začít.

4. Keramika

Práce s keramickou hlínou je uklidňující výtvarná technika, při které vytvoříte nádobí, vázy nebo třeba šachové figurky – zkrátka cokoliv podle své fantazie. Pokud máte možnost použít hrnčířský kruh, to je teprve záležitost pro fajnšmekry. Vymodelovaný produkt je následně potřeba vypálit ve speciální keramické peci. Na závěr jej můžete doladit jej můžete glazurou.

5. Truhlařina

Pro koho je truhlařina jasná volba, ví, že vybavit si ateliér není jen tak. Správná truhlářská dílna se neobejde bez cirkulárky, frézy, různých druhů pil, vrtačky a vrtáků všech velikostí, brusných papírů, ručního nářadí a mnoha dalších nástrojů. Ale ten pocit, když si vytvoříte pořádný kus nábytku vlastníma rukama, je dočista k nezaplacení.

Související články