6 letních adrenalinových sportů, které stojí za vyzkoušení

Pexels
Komerční článek
|
29. 06. 2022
|
Během léta se často vydáváme za novými zážitky. Dlouhé teplé dny nám totiž nabízí nekonečné možností pro sportovní vyžití. Pokud patříte k adrenalinovým nadšencům, inspirujte se naším výběrem.

Wakeboarding

Tento vodní sport vznikl kombinací vodního lyžování se snowboardingem a surfařskými technikami. Jezdec je připevněn k prknu a je tažen, většinou motorovým člunem, rychlostí až 50 km za hodinu.

Wake patří mezi vodní sporty, které se naučíte poměrně rychle. Je dokonalým zdrojem adrenalinové zábavy nejen pro dospělé. Stejně jako každý sport ale přináší také určité riziko. Proto byste neměli zapomínat na úrazové pojištění, které vám ušetří spoustu nepříjemností v případě nehody.

Rafting

Zkroťte divokou vodu a vyzkoušejte raftování. Tento zábavný skupinový sport nabízí letní zábavu pro celou rodinu. Dobývání řeky týmovou prací a společné poražení strachu z nebezpečné divoké vody ho činí velmi vzrušujícím.

V Česku je možné sjíždět téměř všechny větší řeky. Oblíbenou destinací na raftinge je například Vltava nebo Sázava. Pokud nejste moc zkušení, tyto řeky jsou pro vás ideální. Pokud ale toužíte po větším adrenalinovém zážitku, vycestujte za hranice a zažijte průzračné divoké vody ve Slovinsku.

unnamed_1.jpg


Pexels

Paragliding

Tento letecký sport využívá schopnosti klouzání padáku na teplých a studených proudech vzduchu. Řada lidí si paragliding mýlí s parašutismem. Liší se však tím, že parašutisté vyskakují z letadla a padák využívají jen k hladkému přistání.

Paraglidisté ​​využívají padák, aby si nezapomenutelný pocit z letu opravdu užili. Ovládají jej pomocí různých lan, které jim pomáhají měnit směr a výšku. Je to náročný sport, který vyžaduje trénink a velkou dávku odvahy. Nicméně výhledy, které nabízí, jsou k nezaplacení.

Kite

Je jeden z nejmladších a nejrychleji se rozvíjejících adrenalinových sportů současnosti. Chcete-li vyzkoušet tento sport, potřebujete kite – menší padák s lanem připomínající draka. Nejlepší je si ale zaplatit kurz kitesurfingu, kde vám vždy celou výbavu půjčí.

Na nohách máte připnuté prkno, které měníte jen podle toho, kde zrovna chcete kite využít. Tento sport můžete dělat celoročně, vše závisí na vašich schopnostech a zkušenostech.

Chcete-li vyzkoušet snowkiting, postačí vám lyže nebo snowboard. Na vodě můžete jezdit na kiteboardu, nebo se nechte táhnout po cestě, kde vám postačí longboard.

unnamed_2.jpg


Pexels

Zorbing

Pochází z Nového Zélandu a za jeho vznikem stojí Andrew Akers a Dwan van de Sluis, kteří se inspirovali světově známou skicou Vitruviánsky muž od Leonarda da Vinciho. Zorb je vlastně takové průhledná nafukovací bublina, ve které vás připoutají a poté vás rozkutálí dolů kopcem.

Na konci bezpečně zastavíte díky protisvahu či speciální bezpečnostní síti. Podobnou variantu zorbingu najdete také na vodě. V nafouknuté bublině se nebudete kutálet, ale příjemně vznášet na hladině.

Tandemový seskok

Seskok s padákem z letadla je snem nejednoho z nás. Zážitek z volného pádu a dosažené rychlosti ve vás zůstanou už dokonce života. Nepotřebujete na něj speciální školení a ani lékařskou prohlídku. Těsně před seskokem absolvujete jen krátké školení.

Na začátku jej můžete provádět pouze se zkušeným instruktorem, který musí splňovat několik podmínek. Jednou z nich je 1 000 seskoků z letadla či absolvování speciálního kurzu.

Tagy: 
Související články