Lehké a barevné recepty: Jarní úroda na talíři

Just Life / Shutterstock
Komerční článek
|
26. 03. 2024
|
Příroda se na jaře probouzí, kromě krásných květin se ale můžete těšit i na úrodu zeleniny a ovoce. Po mdlé zimě jde o skvělou vzpruhu, sezónní potraviny by vám na talíři neměly chybět.

Sezónní vaření

Vařit podle aktuální sezóny se vyplatí hned z několika důvodů. Sezónní potraviny jsou dostupné ve skvělé kvalitě, jsou čerstvé a zpravidla lokální. Už na jaře je nabídka poměrně pestrá, je tedy z čeho vybírat. Aktuální nabídka může sloužit jako skvělá inspirace – nemusíte zdlouhavě přemýšlet, co uvařit. Namísto toho se zaměřte na to, jaké lokální potraviny jsou zrovna v obchodech. Jarní úroda je rozmanitá, krásně barevná a nabízí spoustu skvělých chutí.

Jarní zelenina a ovoce

Některou zeleninu lze zasadit už v zimě, tedy hned v březnu můžete sklízet ranou zeleninu nebo ji nakoupit od místních farmářů. Nejdříve dozrávají většinou ředkvičky a jarní cibulka. Během května se pak přidává i další zelenina – na ovoce je třeba ještě chvíli počkat. Těšit se ale můžete na chřest, různé saláty a kedlubny. S příchodem června je úroda ještě bohatší, dozrávají cukety, hrách a fazole, brokolice, ale i některé mrkve, rajčata a řepa. Ke konci jara se objevuje už i ovoce, například jahody, později pak i angrešt, některé odrůdy rybízu či třešně.

Rozhodně je tedy z čeho vybírat. Nemusíte nakupovat potraviny, které cestují přes půl světa – i v naší zemi vás už na jaře čeká skvělý výběr, ze kterého připravíte lahodná jídla.

Syté polévky

Vzhledem k tomu, že je dostupná zejména zelenina, přímo se nabízí husté krémové polévky. Vyzkoušet můžete různé varianty. Skvělou volbou je mrkvový či květákový krém, hrachová polévka a další kombinace – neváhejte vytvářet různá komba a objevte nové chutě. Kombinovat lze různou zeleninu, kromě hustých krémů se nabízí i zeleninový vývar.

Pestrobarevný talíř

Pokud si chcete naplno užít jarní úrodu, pak vyzkoušejte různou přípravu zeleniny. Využití najde jako příloha k různým druhům masa. Připravit si můžete třeba kuřecí nebo hovězí plátky, skvělým pomocníkem je elektrický gril Tefal. K masu přidejte svou oblíbenou zeleninu. Připravit ji lze na pánvi, v páře, můžete ji ogrilovat či zapéct v troubě. Možnosti jsou opravdu jednoduché. Tento způsob přípravy vám přitom otevírá spoustu příležitostí, přičemž je velmi jednoduchý.

Jídla z jednoho hrnce

Pokud zrovna nemáte chuť na minutku, nabízí se jídla z jednoho hrnce. I v tomto případě máte v podstatě neomezené možnosti. Skvělým základem je maso, nicméně zvolit lze i vegetariánské alternativy. Pak už jen stačí zvolit zeleninu, na kterou máte chuť. K hovězímu se skvěle hodí kořenová zelenina, ke kuřecímu můžete naopak přidat třeba cukety, brokolici a podobně. Nabízí se ale řada dalších variací.

Každý z těchto receptů je přitom jednoduchý, pro bleskovou přípravu oceníte multifunkční hrnec. Do toho stačí naskládat suroviny, o většinu práce se pak postará za vás.

Perfektní dochucení

Na jaře se také začínají probouzet různé bylinky. V našich končinách roste zejména kopřiva, která se hodí do různých nádivek a salátů. O kus univerzálnější je pažitka, která se hodí pro vaření i studenou kuchyni.

Nicméně na své si přijdou i milovníci dalších bylinek jako je bazalka, oregano, tymián či třeba petrželka. I ty lze sklízet v jarním období. Čerstvé byliny přitom představují to nejlepší koření, které vašim pokrmům dodá perfektní chuť.

Zdravý a vyvážený jídelníček

Zima bývá na zeleninu a ovoce mnohdy chudá, využíváme zejména zásoby z uplynulého roku. V dnešní době už lze spoustu potravin nakupovat celoročně, díky dovozu z jiných zemí. Nicméně je to poměrně nákladné a kvalita není vždy na nejlepší úrovni.

Proto je lepší volit sezónní potraviny. Už na jaře startuje úroda, můžete tedy tělu snadno doplnit potřebné vitamíny a minerály. Ať už ve formě čerstvé zeleniny nebo některým ze skvělých pokrmů. Dostanete tak do svého jídelníčku více zdravých živin.

Zavařování a nakládání

Sezóna vybraného ovoce a zeleniny netrvá věčně – každý druh dozrává pouze v určitém čase. To však neznamená, že si je nemůžete vychutnat i v jiném ročním období. Pro delší životnost je skvělé využít zavařování a nakládání. Kdykoli tak máte po ruce kvalitní potraviny.

Zavařování je ideální pro ovoce, ať už jde o kompot či třeba marmeládu. Pro různou zeleninu se pak skvěle hodí nakládání. Potraviny mnohdy prochází fermentací, ten je velmi prospěšný, jelikož jídlu dodává ještě více prospěšných látek. Rozhodně se proto vyplatí tento způsob zpracování zvážit. Rozmanité vybavení do domácnosti, které vám usnadní každodenní přípravu jídla, pro vás nabízí Banquet.

Související články