Zívání: nakažlivost a další zajímavosti, které jsi (nejspíš) nevěděla

Shutterstock
|
12. 04. 2024
|
Po přečtení nebo zaslechnutí slova „zívání“ si celá polovina z vás do pěti minut zívne. Jestliže v místnosti někdo zívne, pravděpodobnost toho, že se od něj zíváním nakazí ostatní, prudce stoupá. Co dalšího jsi o zívání nevěděla? Budeš překvapena!

Zívání není projevem nudy

„Nudím tě? Tak pojď k tabuli,“ vyzve rázně učitelka žáčka, který si před malou chvilkou zívnul. Ve skutečnosti ale nemá zívání s nudou nic společného. Jde vlastně o přirozenou reakci našeho mozku na přílišné množství oxidu uhličitého v těle. Zíváním se okysličují plíce, které do mozku pumpují novou a čerstvou krev.

Zívání opravdu je nakažlivé

To, že je zívání nakažlivé, máme vědecky podloženo. Celých 55 % lidí, kteří zahlédnou zívajícího člověka, začne do pěti minut zívat také. Čím je to způsobeno? Údajně jde o projev kolegiality v rámci skupiny, která v nás přežívá už od dob pravěku. Lidem v tlupě kolektivní zívání prý pomáhalo k hromadné aktivaci.

Nezívají jenom lidé

Ale také většina ostatních obratlovců včetně psů nebo šimpanzů. Zívají taky lvi, křečci, nebo dokonce ryby, a to ve chvíli, kdy vyrovnávají tlak okolní vody. Hadům zívání pomáhá při polykání nadměrně velké potravy. Tučňáci se tímhle způsobem dvoří samičkám a při tom zvedají hlavu k obloze. A třeba takové kočky při zívání dávají na odiv svoje tesáky.

Já na psa, pes na mě

A když už jsme u pejsků – pokud si tvůj chlupatý mazlíček zívne, opět zde existuje více než 55% šance, že do pěti minut zívneš i ty. To samé platí také v situaci, kdy tě pes zahlédne zívat. I on se může jednoduše zíváním „nakazit“.

shutterstock_654188791.jpg

I zvířata zívají, a dokonce se tím od nás můžou "nakazit".
Shutterstock
Zívají i naši zvířecí parťáci. U nich je to ale roztomilejší než u nás.

Zívají už i miminka v matčině bříšku

A s touhle záležitostí začínají pekelně brzo! Zívání je údajně schopný dokonce plod. Dokážeš si to vůbec představit? Pokud si navíc zívne, na EKG to způsobí speciální a nezaměnitelnou křivku!

Zíváním se mohou „nakazit“ i slepí lidé

Říkáš si, že k nim byl osud krutý, ale aspoň nejsou ohroženi epidemií zívání? Chyba lávky! Slepí lidé se rozzívají, i když jim pustíš zvuk zívnutí ze záznamu nebo zívajícího v místnosti uslyší.

Zívání je zdravé

Pokud tě to při čtení těchto řádků taky bere, tak tomu dej volný průběh. Zívání totiž zlepšuje pozornost a koncentraci, poskytuje tělu nezbytnou relaxaci a regeneraci, zlepšuje paměť a kognitivní funkce, zpevňuje svalstvo a dokonce nás zbavuje stresu.

Chybí nám tu něco zajímavého o zívání? Dej nám vědět!

Autor článku: redakce

Použité zdroje:

  • medicalnewstoday.com/articles/318414
  • toddkashdan.medium.com/8-bizarre-scientific-facts-about-yawning-81334d48d940
  • sleepfoundation.org/sleep-faqs/why-do-you-yawn
Související články