Doplňky stravy: Co opravdu stojí za to zařadit do jídelníčku?

Unsplash
Komerční článek
|
06. 04. 2022
|
Na trhu najdete nepřeberné množství doplňků stravy. U mnoha lidí, zejména aktivních sportovců, tvoří významnou složku stravování. Které doplňky se skutečně vyplatí konzumovat a podle čeho byste je měli vybírat?

Jak vybírat doplňky stravy

V prvé řadě si ujasněte, proč vlastně chcete potravinové doplňky užívat. Patříte mezi vášnivé sportovce? Bolí vás klouby nebo vás trápí oslabená imunita? Doplňky stravy byste totiž měli vybírat s ohledem na své potřeby a případné obtíže. Také se zaměřte na samotnou skladbu jídelníčku. Vitaminy a minerály byste měli přednostně přijímat z běžné stravy. Zhodnoťte tedy, zda je váš jídelníček skutečně vyvážený a pestrý. Potravinové doplňky tvoří spíše pomyslnou špičku stravovací pyramidy, nikoliv její základ.

Vitamin C

Jedním z oblíbených a hojně využívaných doplňků stravy je vitamin C, zejména pak v období zimy. „Céčko“ by měli užívat především sportovci, těhotné ženy, kuřáci, ale i lidé, kteří chtějí podpořit svou imunitu.

Na trhu jej najdete nejčastěji ve formě tabletek, sirupů i šumivých tablet. S konzumací vitaminu C to nemá smysl přehánět. Jednorázově dokáže tělo pojmout maximálně 100 mg vitaminu C, zbytek vyloučí močí. Pokud chcete, aby se vitamin uvolňoval do organismu postupně, musíte sáhnout po speciálních doplňcích stravy s efektem postupného uvolňování. Průběžné vstřebávání vitaminu C znásobuje jeho účinnost.

Hořčík

Hořčík by neměl chybět v jídelníčku všech vrcholových i rekreačních sportovců. Podílí se na regeneraci svalů, je důležitý pro přenos nervových vzruchů a má relaxační účinky. Také snižuje míru únavy a vyčerpání organismu.

Hořčík najdete například v ořeších, luštěninách, semenech či ovesných vločkách. Většinou však bývá jeho příjem nedostatečný, a proto nic nezkazíte suplementací. A jak poznáte, že vám hořčík opravdu schází? Hořčíkový deficit se nejčastěji projevuje únavou, podrážděním, ale i bolestí svalů.

Protein

Mnoho začínajících sportovců sahá po proteinu jakožto po prvním suplementu. Jedná se o bílkovinu nejčastěji ve formě ochuceného prášku. Příjem bílkovin je pro sportovce rozhodně důležitý, nicméně to, že dvakrát v týdnu chodíte do fitness centra, ještě neznamená, že protein skutečně potřebujete.

Bílkoviny snadno pokryjete běžnou stravou, například konzumací libového masa, luštěnin či mléčných výrobků. Suplementaci bílkovin by si měli hlídat zejména aktivní sportovci budující či udržující svalovou hmotu, ale také vegetariáni a vegani.

Související články