Trendy letošních Vánoc: v kurzu je bílá, modrá a příroda

www.bigstockphoto.com
|
02. 12. 2019
|
Pokud nemáš to štěstí a Vánoce netrávíš na horách, s největší pravděpodobností ti nezbyde nic jiného než se smířit s tím, že i letošní svátky budou na blátě. Předpovědi meteorologů totiž bílé Vánoce neslibují.

To ale nic nemění na tom, že si je doma nemůžeš udělat. Oproti minulým rokům, kdy trendy velely převléknout vánoční výzdobu do fialového nebo červeného hávu, je barvou letoška bílá. O bílé Vánoce tak rozhodně nepřijdeš. Jaké další trendy jsou s letošními svátky spojené? Máme pro tebe pár tipů.

Odstíny bílé a nesmrtelná modrá

Kromě zmíněné bílé, která je vánoční barvou roku 2019, nešlápneš vedle taky s jejími dalšími odstíny. Pokud ti bílá připadá příliš sterilní a nevýrazná, vyměň ji za béžovou, champagne nebo šedou. Když tyhle barvy doplníš o nesmrtelnou modrou, rozhodně neuděláš chybu. Na paměti ale měj staré známé pravidlo, které říká, že méně je někdy více. Ve finále bys tak neměla zkombinovat víc než dvě nebo tři barvy.

Pryč s plastem, Vánoce ovládla příroda

Taky si lámeš hlavu s tím, jaké baňky pověsit na vánoční stromeček? Protože se letošní Vánoce nesou v duchu minimalismu a návratu k přírodě, umělohmotné kouličky nech v krabici a vydej se ven. Posbírat můžeš šišky nejrůznějších velikostí a tvarů, šípky, klacíky a dřívka, mech nebo ořechy.  Když k tomuhle sesbíranému pokladu přidáš ještě badyán, skořici nebo sušené citrusové plody, získáš dokonalé dekorace i provoněný interiér.

bigstock-christmas-decoration-3636451.jpg

Přírodní dekorace budou o Vánocích 2019 hrát prim.
Přírodní výzdoba, to je to, oč běží! Aspoň tedy letos o Vánocích.

Pryč s umělým světlem

Blikající rampouchy, které nepřirozeným bílým světlem vypalují oči náhodným kolemjdoucím, jsou na ústupu. Oproti loňskému roku, který se nesl v duchu bílého ostrého světa, bude ten letošní synonymem pro přirozenost. Při výběru světýlek proto vol taková, která budou svítit teplým žlutým světlem. Pokud umělému osvětlení příliš neholduješ, není nic jednoduššího, než ho vyměnit za klasické svíčky a lucerničky.

Všudypřítomná vánoční magie

Kromě toho, že se prostřednictvím letošních Vánoc vrátíme k přirozenosti a přírodě, bychom neměli zapomínat ani na prapůvodní smysl Vánoc. Tím je strávit alespoň pár pohodových dnů ve společnosti nejbližších. Vánoční magii můžeš podtrhnout prastarými tradicemi a zvyky, které si opět nacházejí cestu do našich domácností.

Vánoční zvyky a tradice

Vánoční stromeček nemusí být jediným „živým“ prvkem v místnosti. Zavěs pod lustr snítku jmelí, které si spousta z nás spojuje s prastarým pořekadlem: „Kdo se pod jmelím políbí, druhému se zalíbí“.

Pokud si nedokážeš představit štědrovečerní večeři bez pořádné porce kapra, nezapomeň si po jeho očištění nechat alespoň jednu rybí šupinu. Rybí šupina v peněžence podle tradice zaručuje, že v ní vždycky budou nějaké peníze.

Na štědrovečerní tabuli by neměly chybět ani jablka. Jedno z nich po večeři rozkroj napříč. Pokud na tebe vykoukne „hvězdička“ se zdravými jadérky, znamená to v příštím roce zdraví a štěstí. Méně úsměvným symbolem je křížek, který může značit nemoc nebo dokonce smrt. Osudu je ale možné trochu pomoci výběrem hezkého velkého jablka, které bude na první pohled působit zdravě.

bigstock-christmas-rustic-decorations-n-321602629.jpg

Oblíbenou tradicí a aktivitou zejména pro nejmenší je pouštění lodiček. Do ořechové skořápky nakapej trochu vosku, na který přilepíš malou svíčku. Ořechovou lodičku pak pouštěj ve větší nádobě nebo vaně či umyvadle po vodě. Říká se, že když se lodičky drží u okraje, člověk bude spokojený doma. Pokud ale vyplují do středu, čeká ho dobrodružná cesta.

Nezapomínej na pravou podstatu Vánoc

Ať už se necháš ovlivnit nejrůznějšími trendy nebo sázíš na oblíbené barvy a dekorace, je třeba si uvědomit, co je vlastně tou pravou podstatou Vánoc. Ta rozhodně nespočívá v hektickém nakupování dárků za statisíce. Ani v perfektně naklizeném bytě nebo plném stole, který se prohýbá pod množstvím lahodného jídla. Pravá podstata Vánoc je o vzájemné blízkosti, souznění a sdílení. A na to bychom neměli zapomínat.

Necháš se při převlékání interiéru do vánočního kabátu inspirovat aktuálními trendy, nebo jsou ti tak trochu „šumák“? Dej nám vědět do diskuze pod článkem.

Související články