Textilní koupelnové vybavení: na co nezapomenout?

www.bigstockphoto.com
|
28. 02. 2019
|
Při vybavování koupelny nejde jen o nábytek, správnou umyvadlovou baterii nebo perfektní obklady. Koupelna vyžaduje jako jedna z mála místností ve vašem útulném domově nespočet textilních doplňků, které tu zastávají praktickou i dekorativní funkci. Společně se podíváme na nejpotřebnější doplňky do každé koupelny.

Vybavení koupelny

Mezi bezpochyby první látky, které napadnou každého, patří ručníky a osušky. Barevné látky z mnoha rozličných materiálů, kterými se sušíme po koupeli i pouhém mytí rukou. Při častých návštěvách pak zejména ručníky na ruce a osušky pro hosty vyžadují větší počet kusů v zásobě. Oblíbeným konfliktem mezi lidmi je dilema mezi ručníkem a osuškou. Existují jen dva druhy lidí. Jedni používají po sprše zásadně ručník (do této kategorie zaručeně patří mí rodiče) a druzí nedají dopustit na osušku. Ještě k tomu čím větší, tím lepší. Jejich výhody a nevýhody snad nemusím ani zmiňovat. Nakonec i přes nevýhodu dlouho schnoucí tlusté velké osušky v malém bytě ani já nedbám rad svých stvořitelů a neměnila bych komfort za praktičnost.

Malinké ručníky na ruce jsou jako dekorace pěkná věc, ale při návštěvách jich je velká spotřeba. Utřou si ruce dva hosté a ručníček by se dal ždímat. Známe to všichni, utírat si ruce do úplně mokrého ručníku je prostě zážitek. Nakonec oceníte větší ručníky na pověšení nebo si nakoupíte velkou zásobu malých ručníků na ruce, úhledně je vyskládáte na poličku a k nim přikoupíte dekorativní koš na použité ručníky a vaše koupelna bude pro hosty stejným zážitkem jako ty v luxusních restauracích. Možností je spousta a fantazii se meze nekladou. Je to přece váš domov, vaše pravidla.

Velmi užitečným doplňkem koupelny a záchodu je samozřejmě hřejivá předložka. Tento kouzelný kousek textilu je neskutečně praktický v obou případech. V koupelně oceníte chundelatého pomocníka na kachličkách při výstupu z vany nebo sprchového koutu. Zachrání vás před bolestivým pádem nebo zabrání našlapání vody po celé podlaze. Na WC naopak zahřeje především v noci studené nohy a pohlcuje nežádaný hluk. Celkem si můžete vybrat mezi typy s vysokým vlasem, nízkým vlasem nebo froté. Gumové předložky nejsou příliš praktické a navíc svým předpotopním vzhledem odradí každou bosou nohu.

Jednoznačně nejlepším vynálezem v koupelnovém textilu je pro mne sprchový závěs. Poutavá a velká záclona, u které si mohu každý měsíc vybrat jiný motiv, a změnit tak mávnutím ruky první dojem z celé koupelny. Nebýt sprchového závěsu, tak bychom doma pravidelně každý večer vytírali koupelnu. Oba dva máme neudržitelné sklony k přemíře šplíchání vody daleko za hranice vany. Občas nám v dokonalém zavodnění koupelny nezabrání ani supervelký závěs. Jednoduše a bez vrtání do kachliček jsme závěs navlékli na pružinovou tyč, která se zapře o stěny koupelny. Drží výborně, dokud na ní visí opravdu jen lehký závěs, jako posilovací hrazda už neposlouží. Zkoušeli jsme to.

bigstock-beautiful-sink-in-a-bathroom-3256132.jpg

Textilní vybavení koupelny je různorodé.
Žádná koupelna by se neobešla bez textilního vybavení.

Něco navíc

Pro koupelnové gurmány nesmíme zapomenout zmínit vybavení ryze nadstandardní. Stále znám mnoho lidí, kteří by takové vybavení věru neocenili. Synonymem pro útulnost a relax je župan, takový ten pořádný chundelatý jako deka, který zahřeje i pohladí. Podle naší domácnosti je to nutná součást každé koupelny. Žádný člen domácnosti se přece nemůže obejít bez hřejivé náruče chlupatého župánku. Kdo se nebojí připlatit, může si dopřát ty nejvybranější speciální materiály, které vašemu pohodlí dodají novou úroveň luxusu. Mezi ty nejlepší patří egyptská bavlna, merino vlna, kašmír, hedvábí a pravý satén. Jedním pouhým kouskem textilu vytvoříte z vaší koupelny relaxační lázně a dopřejete si maximální komfort.

Poslední a často opomíjenou položkou na seznamu bývají mycí žínky a houby. Přitom není nic příjemnějšího než si po dlouhém ležení ve vaně vydrbat tělo voňavou žínkou a dát tak pokožce novou energii do života. Jednoduchý domácí peeling a přitom stačí pověsit si do koupelny žínku. Kdo má rád voňavý odpočinek, může koupel zkombinovat s bylinkovými nebo ovesnými měšci či koupelovými soli.

Barvy, barvy, barvičky

Textil do koupelny může být někdy oříškem. Pokud máte vyšperkovanou koupelnu, dokonale sladěné barvy a design, může být výběr barevného textilu poněkud ošemetný. Nakonec jsou nejlepší volby jednobarevné a decentní, aby se nebily s pestrobarevnou koupelnou. Jestliže se vaše vize koupelny ubíraly spíše nenápadným směrem, pak máte šanci vdechnout koupelně nový barevný život a rozzářit ji barevným textilem. Samozřejmě ani v takovém případě nemusí koupelna zastupovat všechny barvy duhy. V každém případě volte střízlivé varianty a nezapomeňte ladit s koupelnovými doplňky.

Související články