Kopřivový čaj mnohdy nechutná. Je ale nadmíru prospěšný

Shutterstock
|
23. 03. 2023
|
Taky tě maminka nebo babička, v horším případě obě, nalévaly kopřivovým čajem, podivně páchnoucím výluhem z kopřiv, který v ústech nabudil dojem, že jsi právě snědla čerstvě posečenou trávu?

Tvoje obličeje nějak přežily. Věděly totiž, že ti to prospěje. Ne tedy to dělání obličejů, ale onen „nechvalně“ známý kopřivový čaj. Proč? Hned ti to prozradíme. Protože když jsi byla nucena polknout pár doušků, možná jsi něco přeslechla. Po přečtení následujících řádků si ho nejspíš ráda uvaříš i sama!

Proč si kopřivový čaj čas od času udělat?

Pokud nepatříš k jeho milovníkům (pozor, jsou lidi, kterým fakt chutná!), prostě na to budeš muset jít racionálně. Pravidelná konzumace kopřivového čaje je totiž bezesporu výhodná pro naše zdraví. A důvodů je spousta:

  • Tvoje močové cesty pookřejí. Fakt. Kopřiva totiž efektivně pomáhá odplavovat škodlivé látky a ještě podporuje v působení léky, které možná v souvislosti s močovými cestami bereš. Zvlášť pokud trpíš záněty v této oblasti, vezmi kopřivu na milost. Vyplatí se ti to.
  • Kopřivy regulují hladinu cukru v krvi.
  • Chrání před záněty a onemocněními, která s nimi souvisí. Jde třeba o cukrovku, rakovinu, obezitu nebo srdeční onemocnění. Můžou za to fytofenoly. Ty mimo jiné můžou pomoct i během léčby rakoviny, konkrétně prsu a prostaty.
  • Popíjení kopřivového čaje pomáhá i proti tvorbě otoků, třeba na nohou.

shutterstock_2145728715.jpg

Kopřivový čaj si třeba oslaď medem. Tak ho pozřeš spíš.
Shutterstock
Kopřivový čaj je tak obyčejný, a přitom tak prospěšný. Neboj se ho, ale nejdřív si ověř, jestli je pro tebe vhodný.

Ale pozor! Kopřivový čaj není pro každého. Než ho začneš konzumovat, poraď se svým lékařem, pokud máš nějaká zdravotní omezení. Dýchánkům by ses měla vyhnout třeba v případě, že bereš léky na ředění krve.

Jak si kopřivový čaj správně připravit?

Je to úplně jednoduché. I když je ideální připravovat si ho na jaře, nikdy nic nezkazíš ani během zbytku roku. Stačí natrhat listy kopřivy, ideálně menší lístky, přelít je v konvici vařicí vodou a nechat 15 minut louhovat. Co se množství týče, radši začni s menším, abys včas zjistila, že ti nedělá dobře – může vyvolat například alergickou reakci. Čaj můžeš dosladit třeba medem, pokud pro tebe pak bude snesitelnější.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články