Červivé houby: sníst, nebo okamžitě vyhodit?

www.bigstockphoto.com
|
01. 10. 2019
|
Věděla jsi, že Češi lámou rekordy ve sbírání lesních plodů? V rámci Evropské unie patříme na absolutní špici! Ročně si totiž z lesů odneseme až 30 tisíc tun hub. V přepočtu jde asi o tři kilogramy hřibů na hlavu.

Houbaření jako zajímavý byznys

Houbaření navíc není jen celonárodní sport, ale také zajímavý byznys. Díky svobodnému přístupu do lesa nasbírají totiž Češi plodnice, jejichž hodnotu odborníci vyčíslili asi na dvě miliardy korun. Ve výkupnách hub můžeš vydělat stovky i tisíce. Počítej ale s tím, že podmínky pro výkup hub jsou nesmírně přísné a nesplní je jen tak někdo.

Přísné podmínky výkupu

Vykupují se pochopitelně pouze jedlé druhy hub (největší zájem je o smrže, lišky, hřiby, kozáky, křemenáče nebo ryzce), které nejsou znečištěné jehličím, hlínou nebo kamínky. V některých výkupnách po tobě můžou požadovat, abys celé hříbky rozpůlila. To proto, aby bylo vidět, jestli houby nejsou červivé. Pokud je houba napadená, ve výkupně ti ji nevezmou. Ty ji tak můžeš vyhodit nebo zkonzumovat.

Když si na houbě pochutnává nezvaný host

Houba je červivá ve chvíli, kdy si na ní začnou pochutnávat larvy hmyzu. Houby nejvíce chutnají bedlobytkám houbovým, které dokážou během poměrně krátké doby naklást do houby více než 100 vajíček. Ta následně čekají na ideální dobu pro vylíhnutí. Během svého života putují z horní části houby do její „nohy“, kde vytvářejí kilometry „červivých cestiček“.

bigstock-the-search-for-mushrooms-in-th-319904716.jpg

Češi sbírají houby hodně rádi.
Sníst houby, na kterých už si pochutnávali červi, není tak úplně bez rizika.

Některé houby odolávají

Červivost hub je ovlivněna stanovištěm, na kterém rostou, ale i počasím. Během suchých měsíců jsou houby paradoxně červivější, než na sklonku léta a začátkem podzimu. Také některé druhy hub jsou vůči larvám odolnější. Jde například o bedlu vysokou, pýchavku a některé jiné. Jak je to ale s konzumací červivých hříbků? Situace je poněkud komplikovanější.

Tisíce červích migrantů

Pokud bys domů přinesla červivé houby, většiny červíků se zbavíš během samotného procesu sušení. Červi totiž budou ze svého původního obydlí utíkat všemi směry. Pokud sušíš houby venku a na sluníčku, pravděpodobně ti tahle situace nebude příliš vadit. Kolonie červíků v bytě nebo domě ale může být problém. A to nejen ten vizuální.

Hygienické hledisko

Červi, kteří si hloubí cestičku v houbových plodnicích, rozhodně nejsou zdraví škodliví, ba ani jedovatí. Na druhou stranu se červivé houby z hygienického hlediska konzumovat jednoznačně nedoporučují. Červíci do nich totiž můžou zanášet mikroorganismy, které rychle pomnožují a způsobují tak rychlejší zkázu hub (jejich hnití a plesnivění).

Dříve se jedly i plesnivé houby

Dříve se červivost hříbků příliš neřešila. Lidé houby konzumovali i s nějakým tím nezvaným návštěvníkem, který pro ně byl ale zajímavým zpestřením jídelníčku a bohatým zdrojem cenných proteinů. Dnes doba pokročila a my máme na výběr. Pokud houby konzumuješ hned, zdravotních rizik se obávat nemusíš. V případě, že je hodláš sušit, vsaď jen na zdravé houby, ke kterým se neváže riziko zplesnivění a s ním související zdravotní komplikace.

Sbíráš ráda houby? A co děláš s těmi červivými? Poděl se o to s ostatními v diskuzi pod článkem.

Související články