Mise nový domov: Matka pila Okenu, František trpěl hlady

Facebook
|
26. 11. 2019
|
Minulý týden jsme ti představili Janu, kterou osud nešetřil. Potýkala se s rozštěpem páteře, rakovinou a chudobou, kvůli které její děti jedly vodu s moukou. Tento týden se seznámíme s Fandou, který se narodil do rodiny alkoholiků.

Se středeční Misí nový domov zavítáme do Pardubického kraje, konkrétně tedy do dětského domova Holice. Právě odtud přišel Terezce a jejímu týmu video-vzkaz od jednoho z vychovatelů. Ve videu představuje Františka, který v domově několik let vyrůstal. Po odchodu ze zařízení si našel práci, ušetřil peníze a mohl si vzít hypotéku. Po zaplacení všech poplatků mu na život zbývá 5 000 Kč.

Nesklouzl ke zneužívání dávek

Zbývající finance Františkovi na běžný život stačí, na rekonstrukci, kterou má v plánu ale ne. Důvodem, proč se jeden z vychovatelů dětského domova Holice Misi ozval, byla skutečnost, že Fanda i přes své bezútěšné dětství a tíživou finanční situaci nesklouzl ke zneužívání dávek. Proto by si podle vychovatelů zasloužil, aby se i na něj usmálo trochu toho lidského štěstíčka.

Fanda trpěl hladem, rodiče pili Okenu

Možná tě zajímá, proč Franta vyrůstal v dětském domově. Důvodem byly neutěšené vztahy v rodině. Fanda se totiž narodil do rodiny alkoholiků a často trpěl hladem i zimou. Ve chvíli, kdy si rodiče nemohli dovolit koupit běžný alkohol, popíjeli čisticí prostředky. Prázdné lahve, vzduch nasáklý lihem a skleněné nepřítomné pohledy matky i otce – to jsou Františkovy vzpomínky na dětství.

Táta matku zmlátil do krve

Vše vygradovalo, když otec zbil matku do krve. Přijela záchranka a Fanda utekl z domů. Nechtěl se vrátit, ale neměl, kam by šel. Jak sám František říká, na jednu stranu svého otce za to, co provedl matce, chápal. Matka se totiž chovala naprosto nepřijatelně. Nebylo dne, kdy by byla střízlivá. Fanda našel útočiště u babičky, ta ale zanedlouho zemřela. O to horší bylo, když rodiče našly peníze po babičce, které prakticky ihned propili.

Nová naděje v podobě dětského domova

Desetiletý Fanda se díky zásahu sociálky dostal do dětského domova. Zanedlouho ale musel čelit další ráně. Dozvěděl se totiž, že jeho matka zemřela. I tatínka smrt manželky hluboce zasáhla. Svůj žal utápěl v lihu tak dlouho, až se propil do stavu demence a skončil v léčebně. Po překonání nejtěžšího období se Fanda postupně začal vracet do běžného života. Udělá ho Terezka s týmem ještě lepší?

Odpověď se dozvíš ve středu 27. listopadu od 20.20 hod. na TV Nova.

Související články