Mise nový domov: Jana 14 dní nejedla, děti krmila moukou

Facebook
|
19. 11. 2019
|
Minulý týden jsi mohla sledovat příběh Kateřiny – silné ženy, která trpí bolestivými křečemi. Zítřejší díl mapuje život maminky Jany a jejích dvou dcer, které se ocitly na pokraji chudoby. Matka nemá na jídlo ani základní potřeby pro dcery.

Rozštěp míchy a šikana od vlastní matky

Jana se narodila s rozštěpem míchy, kvůli čemuž ji šikanovali nejen ve škole, ale i doma. Má celkem čtyři děti – dva starší syny a dvě malé dcerky, se kterými živoří ve zchátralém bytě. Jakoby ani to nestačilo. Po narození dcerky Kristýny dostala Jana otravu krve a musela učinit zásadní rozhodnutí. Nechala si amputovat nohu, přesto pevně věří, že i nemocný člověk může být dobrým člověkem.

Agresivní pijan a rakovina

Jana neměla štěstí na partnery. Kvůli tomu poslednímu, který byl pijan a násilník, skončila na ulici, odkud ji zachránil nejstarší syn Marek. Ten si vzal hypotéku, aby mohl mámě a dvěma malým sestřičkám koupit alespoň starý, zchátralý byt, kde nic nefungovalo, a po místnostech běhali brouci. Jana chtěla postupně byt opravovat, bohužel ji zhatila plány další rána osudu. Jana dostala rakovinu.

Sebevražda, která naštěstí neproběhla

Sympatická maminka se dostala na úplné dno a hlavou se jí honily myšlenky na sebevraždu. Jednoho dne dala děti na hlídání kamarádce a chtěla skočit pod auto. Naštěstí se v poslední chvíli zarazila. Nechtěla totiž, aby její děti přišly o milovanou mámu. Dcerky maminku podporují, z invalidního důchodu ale nedokážou vyžít. Chybí jim peníze na léky, lékaře i jídlo a základní potřeby.

Polévka z masoxu a mouky

Jak sama Jana přiznává, v době největší krize nejedla čtrnáct dnů! Svoje dvě malé dcerky pak krmila polévkami z pytlíku a teplou vodou s masoxem, zahuštěnou moukou. Každý den navíc musí jídlo důkladně rozpočítávat. Mladší dcerka dostává jeden krajíc, starší dva. Dcerky často pláčou hlady. Bohužel se nenají ani ve škole. Na školní obědy totiž Jana nemá prostředky.

Dluhy a exekutoři

Zoufalí lidé dělají zoufalé věci. Aby Jana dokázala svoje dvě dcerky nakrmit, vzala si půjčku. A ne jednu. Z invalidního důchodu je ale nezvládala splácet. Tahle informace pochopitelně neunikla exekutorům. Peníze, které Jana v současnosti dluží, nezvládne splatit do konce svého života.

Jana je lvice – bojovnice

I přes nepřízeň osudu je ale rozhodnutá nevzdávat to a zajistit dcerám důstojný život a šťastné dětství. A tady se dostává ke slovu Terka Pergnerová s Misí nový domov. Jak nebohé mamince a jejím dvěma dcerkám pomůže?

Odpověď se dozvíš ve středu 20. listopadu od 20.20 hod. na TV Nova.

Související články