Žehličku snadno vyčistíš pomocí věcí, které máš běžně doma

foto: Bigstockphoto
|
05. 04. 2021
|
Povedlo se to asi každému z nás. Trocha nepozornosti nebo špatně nastavená teplota a citlivá tkanina nechala na naší žehličce připečené fleky nebo tmavé skvrny.

Asi nám dáš za pravdu, že s takhle „upravenou“ žehličkou se nedá pracovat. Skvrny by totiž nechala taky na dalších tkaninách a o to nikdo z nás vážně nestojí.

Proto je potřeba ji podrobit důkladné očistě. Dobrou zprávou je, že žehličku vyčistíš surovinami, které máš běžně doma v ledničce, lékárničce nebo ve spíži. Jak na to? Máme pro tebe několik tipů!

Ocet

Bez octu ani ránu! Tenhle univerzální čisticí prostředek totiž dokáže hotové zázraky. Nejen, že pomůže vrátit bílým botám jejich původní krásu, taky pomáhá s údržbou domácnosti a ostatně taky žehličky.

Ve spojení s octem ideálně funguje obyčejná bavlněná plena. Postup čištění je jednoduchý: žehličku nech trochu zahřát, plenu namoč do octa a vyždímej. Hadřík pak v místě, kde je ocet, vyžehli, jako kdyby to bylo zmačkané prádlo.

Zubní pasta

Taky obyčejná zubní pasta dokáže v domácnosti hotové zázraky. A skvěle ji využiješ taky při čištění nejrůznějších fleků a připálenin na žehličce. Pastu můžeš nanést buď na hadřík, nebo starý zubní kartáček.

Znečištěnou plochu pak hadříkem/kartáčkem pomalu přejížděj. Za chvíli by po flecích neměly být ani památky. Pastu kromě čištění žehličky skvěle využiješ i při údržbě stříbra nebo zlatých šperků. Tenhle pomocník za pár kaček je prostě k nezaplacení.

bigstock-young-man-burned-clothes-with-350531326.jpg

Připálit tkaninu na žehličku, to se občas povede snad každému.
Bigstockphoto
Žehlička dokáže nadělat pěknou neplechu. Zkus tyhle tipy na její vyčištění!

Sůl

Nepomohlo nic z výše uvedeného? Neházej flintu do žita! Nevzhledných skvrn žehličku zbaví i obyčejná sůl. Stačí ji ve vyšší vrstvě nasypat na hadřík, žehličku zapnout na nižší teplotu a hadříkem po žehlící ploše opatrně přejíždět.

Po každém přeleštění nezapomeň žehličku otřít o noviny položené přes hranu žehlicího prkna. Postup je to celkem účinný a jednoduchý. Jen ale dávej pozor, ať se zrnka soli nedostanou do napařovacích otvorů.

Vodní kámen – to je prevít!

Pokud tě netrápí připečené zbytky textilu nebo spáleniny na žehlicí ploše žehličky, ale naopak usazený vodní kámen, bude potřeba zkusit trochu jinou čisticí techniku. Tady se znovu skvěle uplatní obyčejný ocet.

Ten nalij do větší misky nebo na tác, do kterého žehlicí plochu ponoříš. Jen dávej pozor, ať se ocet nedostane do vnitřku žehličky, kde by napáchal nevratné škody. Nech působit klidně přes noc a ráno bude žehlička znovu jako nová.

Máš nějaké další tipy, jak žehličku zbavit skvrn a připálenin? Poděl se o ně s námi v diskuzi pod článkem!

Související články