Je libo placentu? Podivnému trendu podléhají i české maminky

Těhotenství s sebou nese spoustu věcí. Třeba otázku, co s placentou.
06. 07. 2017
|
Ve světě se pojídá kde co – od brouků přes psy až po nevylíhnutá kachní vejce, býčí koule nebo kravské oči. Novodobou „pochoutkou“ je ovšem i pojídání vlastní placenty po porodu. Zvrácenost? Nikoli. Trend moderní doby, kterému začínají podléhat i naše maminky.

Ačkoli to mnohým z nás pravděpodobně přijde nechutné a krajně zvrácené, stále více maminek se chce přiblížit rituálům tradičních kmenů a věří, že pojídání placenty patří k rituálu zrození.

Například staří Egypťané věřili v dualitu duší, přičemž jedna z nich sídlila právě v placentě. Podobně o placentě smýšlely i kmeny Ibo v Nigérii a Ghaně, které ji považovaly za dvojče právě narozeného dítěte a uspořádaly pro ni plnohodnotný pohřeb. Její konzumaci ale vynechávaly.

Placenta? Nic, nad čím bychom měli ohrnovat nos

Pokud pomineme fakt, že placenta se nachází několik dlouhých měsíců uvnitř ženského těla, na jejím složení není nic špatného ani nebezpečného. Ve své podstatě obsahuje bohatou zásobu proteinů, vitaminy E a B6, železo a také hormon oxytocin, který je považován za hormon štěstí. Své nezastupitelné místo zde má i hormon CRH (corticotropin-releasing hormone), který snižuje stres, hormon prolaktin a cytokin. Proč ale některé ženy vyslovily přání placentu po porodu zkonzumovat? Důvodů mají rovnou několik:

  • látky obsažené v placentě působí pozitivně na fyzickou rekonvalescenci ženy po porodu
  • placenta má údajně podporovat laktaci a tvorbu mléka
  • složení placenty je prý skvělou prevencí poporodní deprese a výkyvu nálad

Nutno podotknout, že tzv. placentofagie neboli pojídání vlastní placenty je mezi savci po porodu zcela běžná záležitost. Drtivá většina gynekologů ovšem zastává názor, že člověk není zvíře a konzumaci vlastní placenty přirovnává ke kanibalismu. V řadě porodnic vám také placentu domů z pochopitelných důvodů nevydají. Najdou se ovšem i výjimky.

Placenta může být po porodu pořádně zanesená.
pixabay.com
Placentu nemocnice nechávají likvidovat jako biologický odpad. Ale proti gustu...

Odvrácená tvář placentofagie

Pokud si přece jen chceš na placentě po porodu pochutnat, musíme tě varovat. Kromě výše zmíněných důvodů, proč ji konzumovat, je samozřejmě nutno počítat i s určitými riziky, mezi která patří například skutečnost, že placenta setrvávala v těle ženy příliš dlouho, a proto je – lidově řečeno –  „přezrálá“. Společně s ní se tak může dostat do těla nepříjemná infekce, která se zpočátku projevuje úpornými průjmy a zvracením. Později mohou nastat mnohem vážnější komplikace. Proto je velmi důležité zvážit, zda tento krok podstoupit, či jej přenechat zástupcům zvířecí říše.

Neodradily jsme tě? Máme pár receptů!

Že bys musela placentu žmoulat v ústech jen tak neupravenou, to je snad i pro ty nejotrlejší jedince hrůznou a naprosto nerealizovatelnou představou. Naštěstí (anebo bohužel) jsou na internetu k dohledání recepty, jejichž hlavní surovinou není nic jiného než ona milovaná i proklínaná placenta. Pár jsme jich pro tebe našly, tak tedy dobrou chuť a nemáš zač:

Placentový koktejl

Potřebuješ: kousek čerstvé placenty, 1 banán, hrst ovoce, malou hrstku kustovnice čínské, jablečný (či jiný oblíbený) džus, trochu vody.

Jak na přípravu: Vše rozmixuj v mixéru najemno a okamžitě konzumuj. Zbytek můžeš nechat v lednici do druhého dne.

Placenta do lidských úst podle odborníků prostě nepatří.
pixabay.com
Jedním ze způsobů úpravy placeny je rozmixování do "lahodného" koktejlu.

Placentové lasagne

Potřebuješ: 3/4 placenty, 2 lžičky olivového oleje, nakrájené dva stroužky česneku, 1/2 lžičky oregana, 1/2 najemno nakrájené cibule a 2 lžičky rajčatového protlaku + další obvyklé suroviny na lasagně.

Jak na přípravu: Použít můžeš jakýkoli oblíbený recept na lasagně. Jednu masovou vrstvu ale nahraď výše uvedenou směsí z placenty.

Steak z placenty

Potřebuješ: Větší kus placenty z mateřské strany (ta, kde je maso měkčí), koření na steaky, olej, bylinky

Jak na přípravu: Strukturu placenty můžeš narušit poklepáním paličkou na maso. Těsně před vložením na gril ji posyp oblíbeným kořením na steaky, nadrcenými bylinkami a posol. Opékej zhruba 3-8 minut (dle preferované měkkosti – rare, medium, well done). Podávat můžeš se zeleninovým salátem či hranolky. 

Související články