Arabica versus robusta aneb Není káva jako káva

Shutterstock
|
02. 10. 2023
|
Proč je některá káva hořká a jiná kyselejší? V čem spočívá to správné vyladění k tomu, co považuješ za kávovou dokonalost právě ty? A jaký je rozdíl mezi arabicou a robustou? Na tyto a další otázky pro tebe máme odpověď v následujících řádcích.

Káva k našim životům neodmyslitelně patří. Někdo bez ní není schopný opustit ráno domov, jiný by bez ní nepřežil v práci. A další se nejvíc těší, až si po práci sedne doma do křesla a dá si šálek tohoto životabudiče. Každý ale máme trochu jiné chutě a to, na čem si nejvíc pochutnáš ty, nemusí nutně vyhovovat třeba tvojí kolegyni.

Arabica a robusta – souboj? Spíš spolupráce!

Arabica a robusta, to jsou názvy druhů kávovníku. Zatímco z kávovníku arabského pochází arabica, z kávovníku statného zase vzniká robusta. Další dělení probíhá podle místa pěstování.

Důležité je vědět, že zpravidla nepiješ jenom arabicu, nebo jenom robustu. Jejich chuť, tedy hořkost nebo kyselost, by totiž byla tak výrazná, že by káva dost možná nebyla chuťově dobrá. Na druhou stranu jsou však oblíbené i směsi například z několika druhů arabic. Kupujeme tedy směsi a podle toho, jaké chuti dáváme přednost, vybíráme podíl jednoho nebo druhého druhu kávy.

shutterstock_1175018725.jpg

Máš ráda kávu kyselejší, nebo hořčejší?
Shutterstock
Nejlepší je... Ta káva, která ti chutná.

Co chceš vědět o arabice, abys nebyla za negramota

Arabica tvoří asi 75 % světové produkce kávy. Pěstuje se hlavně ve Střední a Jižní Americe, ale najdeme ji i v Africe nebo Austrálii – na rozdíl od robusty, jejíž doménou je hlavně Asie a Jižní Amerika.

K hlavním vlastnostem arabicy patří lahodná chuť, nižší obsah kofeinu a vyšší či nižší míra kyselosti. Arabica je docela náročná na pěstování a sklízet se může zhruba až po šesti letech života. Vyžaduje také teploty kolem 20 °C a ruční sběr.

Arabica je široký pojem, dál se totiž dělí na poddruhy – ty mohou vznikat nejrůznějším křížením odrůd. Pak můžeš zažít třeba chuť arabicy s podkresem lesního ovoce nebo další lahůdky.

Co chceš vědět o robustě, abys měla kompletní informace

Kávovník statný, z něhož se sbírá káva, kterou známe jako robustu, není tolik náročný na pěstování, je odolnější vůči škůdcům a sklízí se strojově. Jeho chuť je hořká a mísením a křížením dochází k vytváření jemnějších poddruhů kávy.

Svůj původ má tento druh kávy v Americe, ale dnes ho najdeme i ve Vietnamu, kde však podle všeho nejsou podmínky jejího pěstování tak vyhovující jako právě na Novém kontinentu. První sklizeň přichází už po dvou letech.

Rozdíl je i ve vzhledu zrnek. Robusta je světle zelená s nahnědlým nebo našedlým odstínem, zrnka jsou drobnější a uprostřed mají na rozdíl od arabicy rovnou rýhu. Zrnka arabicy jsou zelená s namodralým odstínem a rýhu mají křivou.

Proč mícháme arabicu s robustou

Není to jenom o chuti, dalo by se ve zkratce říct. Jde totiž i to, že při míchání těchto dvou druhů káv vzniká tzv. crema, špatně označovaná jako pěna. Tu zajišťuje ve větší míře robusta, proto je do některých druhů káv, které považujeme za arabicu, povoleno přidávat až 10 % celkového množství robusty. Káva je pak díky cremě na pohled hezčí a přitažlivější.

Najdi si to svoje, pak ti bude chutnat!

Pokud jsi náhodou narazila na kávu, která ti nechutnala, možná už víš, čím to bylo. Vypozoruj, jaký poměr káv ti nejvíc chutná, a podle toho se zařiď. Protože lepší životabudič už lidstvo nejspíš nenajde! 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Tagy: 
Související články