6 pohanských zvyků, které nevědomky vykonáváme na svatbách

Bigstockphoto
|
20. 06. 2023
|
Možná se cítíš jako moderní žena a možná chceš, aby tak vypadala tvoje svatba, nebo si užíváš moderní veselky ostatních. Faktem ale je, že nám v žilách koluje barbarská krev a na přechodovém rituálu zvaném svatba neděláme nic jiného, než že odháníme zlé duchy.

Svatba je – stejně jako třeba dospívání – naprosto zásadní přechodový rituál. Naši předci a nejrůznější přírodní národy sdíleli víru v to, že přesun z jedné životní fáze do druhé je velmi náchylný na posednutí zlými duchy a zkažení života ďáblem. Proto doprovodili své tradice rituály, které měly tyhle škodiče odehnat. Velká část rituálů je zapomenutá, ale právě u svatby se nám jich zachovalo ještě dost.

Odhánění zlých duchů závojem

Jestli jsi vyškrtla závoj ze své svatební garderoby, ještě své rozhodnutí promysli. Naši předkové totiž věřili, že zlí duchové pronikají do těla nosem. Závoj přes obličej jim měl znesnadnit cestu.

Odhánění zlých duchů družičkami

Družičky jsou vlastně takové malé nevinné kopie nevěsty (která by ovšem taky měla být nevinná…). Na rozdíl od ní se ale nenachází v křehké životní fázi, a tak si mohou dovolit nechat na sebe přilákat tlupu démonů a zmást je tak.

shutterstock_2192575725.jpg

V každém z nás je kus pohana, ne že ne.
Shutterstock
Družičky měly jasný úkol. Odvést ďáblovu pozornost od nevěsty k sobě!

Odhánění zlých duchů hlukem

Dřív se ženichova rozlučka se svobodou konala v předvečer svatby (to pak ta svatba musela vypadat) a říkalo se jí rámusivý večer. My dneska o svatbách děláme hluk třeba při průjezdu svatebních kolon (a pak ještě při veselce k ránu), Američané dávají za auta plechovky. Důvod je jen jeden – odehnat ty neviditelné nepřející bestie.

Matení zlých duchů přenesením přes práh

Na přenesení nevěsty přes práh není nic romantického. Démoni se totiž schovávají pod prahem a při překročení nevěstou by se mohli zachytit do dlouhých sukní. Řešení je jednoduché – šaty nejvýš ke kolenům.

Mučení svatebního špalíru

Tleskání a výskání při prvním vykročení novomanželů rozhodně nebylo v pohanských dobách v módě. Dřív se svatebčané shromáždili tak, aby vytvořili něco jako slavnostní krvavou uličku. Snažili se páru znesnadnit cestu z obřadního místa, výjimkou nebylo šťouchání nebo nastavování noh. Vzkaz? Život je tvrdý, ale vy to společně musíte zvládnout.

Přivolávání plodnosti semeny

Dnes házíme na novomanžele rýži, dřív to byla čočka, hrách a jiná semínka. Je to symbol plodnosti a bohatství a my bychom do každého dobře mířeného hodu měli vložit nějaké přání směrem k snoubencům.

A jeden zvyk, který snad už definitivně vymřel

Svatební noc je dnes pro mnoho novomanželů symbolem alkoholové agónie. Dřív to byla ale jenom další šichta. Svatební lože se vykropilo svěcenou vodou (kvůli zlým duchům, jak jinak) a celá vesnice se přišla podívat, jak se vám to manželství konzumuje. Ehm.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Související články