Strie netrápí jenom ženy. Máme 6 rad, jak se jich zbavit

Bigstockphoto
|
01. 02. 2023
|
Strie – trhliny objevující se ve vazivové vrstvě kůže následkem rychlého úbytku či nárůstu váhy, prodělaného těhotenství či hormonální nerovnováhy. Zpočátku připomínají fialové hádky schované pod kůží. Časem vystoupí na povrch v podobě jizev.

Ty jsou nejen estetickým problémem, některým ženám (a ve velmi omezené míře i mužům) mohou způsobovat nepříjemnou bolest. Zbavit se jich navíc není ani trochu jednoduché. Máme pro tebe několik babských rad, ale i nákladnějších postupů. Kterému dáš přednost?

Sádlo, olej a měsíček

Už naše babičky promazávaly nevzhledné jizvy vepřovým sádlem. To kůži důkladně promastilo a jizvy nebyly alespoň tolik viditelné. Při použití sádla je ale dobré, aby neobsahovalo sůl. Ideální je tedy domácí výrobek.

Velmi podobně údajně působí také extra panenský olivový olej. Pokud chceš jeho účinnost ještě více podpořit, nalož do něj trochu sušeného měsíčku lékařského. Ideální je, pokud postiženou pokožku sádlem či olejem promažeš těšně před ulehnutím do postele.

Mikrodermabraze, laser a jehličky

Strie jsou těžkým soupeřem a domácí rady v mnohých (a pokročilých) případech nemusí stoprocentně fungovat. Bude tedy potřeba vytasit se s o mnoho účinnější zbraní. Tou může být proces jménem mikrodermabraze, kdy se kůže za pomocí oxidu hlinitého povrchově „obrousí“ a jizvičky, stejně jako mnoho dalších dermatologických potíží, zmizí.

bigstock-female-belly-with-pregnancy-st-112936511.jpg

Se striemi se dá bojovat mnoha způsoby.
Bigstockphoto
Na strie můžeš vyzkoušet babské rady i nákladnější metody.

V boji se striemi je účinný také laser. Ten se ovšem vyplatí vyzkoušet pouze u čerstvých jizviček. S těmi staršími a hlubšími si bohužel neporadí. Poslední zmíněnou metodou je mikrojehličková radiofrekvence. Postižené místo se znecitliví a následuje aplikace jehliček. Ty se dostanou do požadované hloubky, kde teplem zkrátí kolagenová vlákna, která stáhnou jizvičku na minimum.

Fenomén s hashtagem #thighreading

Ať už se rozhodneš pro boj v podobě babských rad nebo odborných zákroků, měj na paměti, že výsledek nemusí být v závažnějších případech stoprocentní. Pokud se ti nad touhle estetickou nedokonalostí nepodaří vyhrát, nezoufej!

Na sociálních sítích se to jen hemží fotkami s hashtagem #thighreading, kde tuzemské i zahraniční dívky, celebrity a modelky sdílí neretušované fotky stehen, které zdobí strie. Celou akci na Twitteru rozjela uživatelka princess_labia s jediným cílem – chtěla totiž poukázat na nedokonalosti, které k ženskému tělu jednoduše patří.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články