Jak se rychle zbavit rýmy? S těmihle triky s ní v mžiku zatočíš!

Shutterstock
|
13. 11. 2022
|
Asi to znáš. Zničehonic se ti spustí ta otravná podzimní rýma, které se chceš co nejdřív zbavit. Máme pár tipů, jak na to!

Rýmu můžeš mít z mnoha důvodů. Tím nejčastějším je virová infekce dutin, tedy typicky stav, kdy jsi nachlazená. Rýmu ale může zapříčinit i alergie nebo třeba hormony a rychlé změny teplot. Když vdechneš virus nebo alergen, například prach nebo pyl, dráždí to výstelku nosních cest a dutin. Nedlouho nato začne tvůj nos produkovat hlen, který zachycuje choroboplodné zárodky nebo alergeny, načež je snáz vyplavuje z nosu.

O tom, jak se rychle zbavit rýmy, přemýšlely už naše babičky. Proč tedy nevyzkoušet některé domácí triky, jak tu otravnou rýmu už konečně setřást a užívat si krásného barevného podzimu bez nachlazení?

Pij hodně tekutin

Jednak je při nachlazení nutné hydratovat, pití tekutin pomůže i s ucpaným nosem. Zajistí, že se hlen v tvých dutinách zředí do tekuté konzistence a snadno se vyloučí. Uvolnit dýchací cesty zvládnou taky horké nápoje. Skvělé jsou horké čaje, obzvlášť z bylinek s protizánětlivými účinky, jako je heřmánek, máta nebo zázvor. Naopak se vyhni nápojům, jako je káva a alkohol, protože ty by tě spíš dehydratovaly. A to nepotřebuješ.

Inhaluj páru

Ať už máš doma zvlhčovač vzduchu, nebo si připravíš horký čaj, zkoušej vdechovat horkou páru. Může tě totiž rychle zbavit rýmy. Je dokázané, že při inhalaci páry se doba nemoci zkracuje až o jeden týden. Když vdechuješ vlhký vzduch, pomáháš ředit a vytlačovat hlen a taky zklidňovat podrážděné dutiny.

shutterstock_1909510696.jpg

Zbav se rýmy co nejrychleji. Víme, jak na to!
Shutterstock
Inhalace je účinná a příjemná. Zkus ji!

Stejně tak si můžeš zkusit nechat působit páru na obličej (ale opatrně, ať si neublížíš). Stačí si stoupnout nad hrnec nebo misku s horkou vodou, zavřít oči a zhluboka se nadechnout nosem. Efekt podpoříš tím, že si na hlavu položíš ručník, a tak pára nebude nikam unikat. Pak se vysmrkej a proces opakuj 2–3x denně. Ještě lepší je, když použiješ esenciální oleje, třeba z eukalyptu, máty peprné, rozmarýnu, šalvěje nebo čajovníku.

Odpověď na otázku, jak se rychle zbavit rýmy, dává i horká sprcha. Pára pomáhá stejně jako u zvlhčovače vzduchu a napařování obličeje zmírnit příznaky rýmy značně efektivně. A když už jsme u toho tepla, můžeš zkusit i teplý obklad, který si budeš několikrát denně na 15–20 minut přikládat na čelo a nos. Tahle technika podpoří krevní oběh v oblasti dutin, a tak pomůže rychle zatočit s ucpaným nosem.

Pročisti dutiny

Účinným, ale zároveň docela nepříjemným řešením pro rychlé zbavení se rýmy je výplach nosu. Běžně se to dělá tak, že si v misce připravíš roztok slané vody, jednou dírkou trochu nasaješ a „vyfrkneš“ pryč. Věř nám, není to sice moc příjemné, ale zabere to určitě. Podobný účinek mají i nenávykové solné nosní spreje, které koupíš v lékárně.

Chili paprička k večeři

Poslední tip tě možná překvapí. Aby ses rychle zbavila rýmy, naservíruj si pikantní jídlo. Pomůže ti především chemická látka zvaná kapsaicin. Ze začátku se může rýma zhoršovat, z dlouhodobého hlediska ostrost v puse od rýmy uleví.

Na závěr samozřejmě nemůžeme opomenout běžné poučky, které už asi dobře znáš. Tedy při nachlazení a rýmě si dopřej vydatný spánek, zůstaň doma a odpočívej, dodržuj hygienu rukou a dezinfikuj povrchy a předměty, kterých se dotýkáš. Kýchající a stonající domácnost je přece jenom zápřah. A pokud se rýma ani po 10 dnech nepřestane zlepšovat, bude lepší, když navštívíš lékaře.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články