Všudypřítomný palmový olej válcuje potravinářství i deštné pralesy

Bigstockphoto
|
27. 02. 2022
|
Díky své supernízké ceně je palmový olej momentálně nejběžnější a nejpoužívanější na světě. Kromě potravinářských výrobků ho najdeš i v kosmetice a v biopalivu.

Palmový olej se vyrábí z dužiny plodů palmy olejné, která ze své rodné západní Afriky postupně přesídlila do celého tropického pásma. Neuvěřitelných 85 % celosvětové produkce palmového oleje dnes pochází z Indonésie a Malajsie, kde vznikly rozsáhlé plantáže palmy olejné nejen na úkor zemědělské půdy, ale i deštného pralesa.

Dopady na planetu

Z předchozího odstavce už ti asi došlo, že i přes několik svých pozitiv, jako je zmíněná nízká cena, konzervační schopnost nebo hladce krémová konzistence, je palmový olej ve výsledku spíš průšvih.

Sama Indonésie ztratila v letech 2001–2017 v procesu budování palmoolejných plantáží 24 milionů hektarů deštného pralesa – to je celá Velká Británie! S tím souvisí i vymírání druhů; kromě protežovaných orangutanů přichází o domov např. i giboni, tygři, nosorožci a různé druhy rostlin a hub.

V ohrožení jsou ale i lidé, zejména místní. Kvůli rozšiřování plantáží ztrácí svou půdu a tím i způsob obživy. Pokud je jim nabídnuta práce na plantáži, čekají je podle OSN podmínky odpovídající novodobému otroctví. Pesticidy stříkané na palmy navíc znečišťují vody řek a připravují tím obyvatele i o alternativní obživu, rybolov.

Aby toho nebylo málo, palmový olej musí z Indonésie ke svým zákazníkům docestovat přes půlku světa, čímž přispívá ke zvýšení emisí a uhlíkové stopy.

bigstock-oil-palm-fruits-25390118.jpg

Kvůli palmovému oleji dochází k masivní deforestaci.
Bigstockphoto
Palmový olej výrobci potravin používají hlavně kvůli jeho nízké ceně.

Palmový olej zdraví neprospěje

Stejně jako nesvědčí planetě, nesvědčí palmový olej ani tobě. Obsahuje vysoký podíl škodlivých nasycených mastných kyselin, které se usazují v cévách a postupem času mohou vést k infarktu nebo kornatění tepen. Pro představu: zatímco 100 gramů řepkového oleje vydá na 7 gramů nasycených mastných kyselin, ve stejném množství palmového oleje je to 49 gramů!

Podle lékařů přijme tvoje tělo denně až šestkrát větší dávku nasycených mastných kyselin, než je schopné bez újmy zpracovat. Jak se tomu ale vyhnout, když palmový olej najdeš snad v každé čokoládě, sušence, majonéze, margarínu nebo čipsech, na které si vzpomeneš?

Výrobky bez palmového oleje

Určitě se neobejdeš bez čtení etiket. Tam musí být palmový olej ze zákona uvedený, ale někdy se schová pod frázičku “směs rostlinných olejů”. Jeho přítomnost naopak zaručeně prozradí názvy obsahující palm (Cetyl palmitate), stear (Palm stearine), laur (Sodium lauryl sulfate) a glyc (Glyceryl).

Zbystřit bys měla i při zmínce palmojádrového oleje, který se (na rozdíl od palmového oleje) vyrábí z jader palmy olejné a obsahuje ještě o něco víc nasycených mastných kyselin.

Alternativní cesta

Zatím jediná (a nepřehlédnutelná) výhoda palmy olejné je ta, že je ze všech plodin nejvýnosnější. Její hektar dá ročně 4 tuny oleje, zatímco hektar řepky jen 0,67 tun. Kdyby se proto přešlo z pěstování palmy olejné na alternativní plodiny, paradoxně by docházelo k větší deforestraci.

To ale neznamená, že se nedá palmový olej pěstovat udržitelně! Drobní farmáři namísto kácení pralesů sází palmy olejné na stávající zemědělské půdě a nezatěžují životní prostředí. Jestli může být ekologická i palmoolejná velkovýroba, se teprve uvidí.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6

Související články