TOP 10: Nejlepší veganské restaurace v Praze

Shutterstock
|
20. 07. 2023
|
Veganství je moderním trendem i oblíbeným způsobem, jak se stravovat bez výčitek souvisejících s konzumací živočišných produktů.

Protože jsme pro tebe nedávno připravili článek o veganských restauracích v Ostravě, nemůžeme zapomenout ani na další místa, kde se to vegan podniky je hemží. Kam zamířit v Praze? Tohle je 5 super tipů, kde si jídlo vážně užiješ!

Forky’s

Hned dvě veganská bistra se nachází na ulici Veleslavínova a Milady Horákové. Forky’s připravuje jídla pouze z rostlinných surovin a umožňuje taktéž poodhalit pokličku tajemství veganských specialit z celého světa. Bistro navíc nemalou částku posílá na dobročinné účely, a to především na ochranu zvířat.

Jídla, která v restauraci vaří, nejsou jen čistě pro vegany. Rostlinné burgery či tortilla wrapy si pro jejich dokonalou chuť zamiluje každý. Forky’s ve svých restauracích myslí i na hosty s celiakií, kterým nabízí bohatou nabídku bezlepkových pokrmů.

  • veganské speciality z celého světa
  • bohatá nabídka bezlepkových pokrmů
  • www.forkys.eu

Spojka Karlín

První flexitariánská restaurace v České republice se nachází na Praze 2. Jejím cílem je u jednoho stolu spojovat všechny, co se chtějí dobře najíst. A to bez ohledu na to, jestli jsi vegan, vegetarián nebo milovník masa. Spojka Karlín si zakládá na kvalitě a původu potravin.

V kuchyni vaří špičkový tým pod vedením šéfkuchaře Ondry Panoše. Na talíři se ti tak mohou objevit rozmanité pokrmy z nejrůznějších koutů světa. Vize restaurace je ukázat široké veřejnosti, že zážitek z nevídaných či exotických chutí můžeš získat i z čistě rostlinných pokrmů.

screenshot.1.jpg

Tady si to stopro zamiluješ.
IG Spojka Karlín

 

EATERINA

Na Smíchově, mezi dvěma železničními mosty, začala v roce 2016 velká rekonstrukce bývalé sladovny. Právě v těchto prostorách následně vzniklo místo, které sloužilo především punkáčům a skejťákům. Postupem času si ale do veganské restaurace našli cestu i milovníci udržitelného stravování a netradičních chutí.

Veganskou jídelnu na ulici Nádražní 3 oživují zajímavé koncerty a jiné společenské akce. Navíc si tady můžeš pochutnat na sezónních jídlech, která připravují z lokálních surovin a spojují je s příjemnou atmosférou originálního podniku.

V restauraci najdeš kromě skvělého jídla a příjemné atmosféry také mini rampu, zkušebnu, půjčovnu hudební aparatury, poledance studio, ale taky třeba prostory pro koncerty a promítání.

  • unikátní koncept a zařízení restaurace
  • spousta kulturních a společenských událostí
  • www.eterniasmichov.com         

quin-engle-hafcfzaevjg-unsplash.jpg

Veganské jídlo může chutnat i masožravcům.
Unsplash
Tyhle veganské restaurace v Praze si zaslouží tvou pozornost.

Vegan's Prague

V srdci Prahy, přímo pod Pražským hradem na Malé Straně, můžeš navštívit zrenovovanou podkrovní veganskou restauraci, která nabízí široké menu, kde si rozhodně vybere i ten nejmlsnější jazýček. Kdo by odolal klasickým českým specialitám, jako jsou svíčková, guláš nebo rajská ve veganské verzi, může si vybrat i něco ze světové kuchyně. V případě hezkého počasí můžeš vyrazit s jídlem na zahrádku, odkud se ti naskytne překrásný výhled do okolí.

 

CHUTNEJ Letná

Letná na ulici Letohradská 50 a Voroněžská 19 ukrývá malebnou veganskou restauraci, které se pouští také do vynikajících veganských pizz a burgerů.

Veganskou pizzu s mozzarellou z rýže si pochvaluje snad každý host, který se sem vydal. Skvělá atmosféra a milý personál je už jenom onou pomyslnou třešničkou na jinak dokonalém vegan dortu.

  • vegan pizzy a hamburgery
  • kromě vegan specialit mají i výběrovu kávu
  • www.chutnej.cz

Pastva vegan restaurant & café

Moderní restaurace s veganskou kuchyní otevírá svou náruč kolemjdoucím v Praze 5 na Smíchově. Kuchaři vaří výhradně z rostlinných produktů. K dispozici je jak stálý jídelní lístek, tak každý den jiné polední menu.

Pokud máš chuť na něco sladkého, určitě vyzkoušej některý z vynikajících domácích veganských dezertů a k tomu sklenici osvěžující limonády. Co se týká nápojů, v nabídce najdeš rovněž skvělá autentická vína z Moravy, oblíbené pivo z nedalekých Únětic a kávu z pražírny Candycane. Co víc si přát.

pastva.jpg

Tady nezapomeň ochutnat některý z domácích dezertů!
pastva-restaurant.cz

Restaurace Maitrea

V centru města, kousek od Staroměstského náměstí, můžeš narazit na výjimečnou vegetariánskou a veganskou restauraci Maitrea. Její předností je originální interiér zařízený ve stylu feng-shui s masivním dubovým dřevem, rostlinami, fontánami a sochou Buddhy. Nechybí ani kouzelné zátiší s krbem.

Podnik získal řadu ocenění, takže můžeš mít jistotu i dokonale připravených jídel. Mezinárodní tým kuchařů se zaměřuje na chuť inspirovanou srdcem. Výběr je zde opravdu pestrý. Stálé menu zahrnuje předkrmy, polévky, hlavní chody, saláty i dezerty. Zajímavostí je skupinová nabídka pokrmů pro 8 a více osob.

Restaurace Gouranga

Gouranga je nekuřácká vegetariánská jídelna, cukrárna a čajovna v jednom, kterou najdeš na Žižkově nedaleko parku Parukářka. Restaurace vaří pouze z čerstvé zeleniny první jakosti, přičemž velké množství surovin si dokonce dováží z vlastní farmy Krišnův Dvůr.

Podnik se specializuje na denní menu, takže si sem na jedno zajdi. Čekají tě hned čtyři různé chuťově vyvážené chody – polévka, hlavní chod s přílohou, salát a dezert. Cena mile překvapí.

gouranga.jpg

Gouranga je nekuřácká vegetariánská jídelna, cukrárna a čajovna v jednom.
gouranga.cz
  • pultový prodej slaných a sladkých chuťovek
  • voda z kohoutku zdarma
  • www.gouranga.cz

Restaurace Country Life

Známá síť zdravých prodejen Country Life má v Praze hned dvě pobočky s veganskou restaurací, konkrétně se jedná o Country Life Melantrichova v centru Prahy a Country Life Dejvice v Praze 6.

Vyzkoušej kvalitní zdravé pokrmy v moderním podání. Obě restaurace nabízí samoobslužný pult s nabídkou teplých veganských pokrmů a salátový bar. Můžeš si vybrat úplně cokoliv a v jakémkoliv množství chceš. Cena se účtuje podle váhy jídla. Samozřejmě nechybí ani pestrá nabídka zdravých moučníků a čerstvě lisovaných ovocných a zeleninových smoothie.

country_life_melantrichova.jpg

Restaurace Maranatha

Poslední vegetariánská a veganská restaurace z našeho výčtu je situována v Praze 4 v prvním patře budovy Brumlovka. Restaurace Maranatha je určena pro všechny, kteří se zajímají o zdravý životní styl. Můžeš zde posedět jak s přáteli, tak s obchodními partnery.

Podnik chce lidem ukázat, že bezmasá strava může být chutná, atraktivní a při tom jít ruku v ruce s moderními trendy mezinárodní gastronomie. V příjemném a klidném prostředí si můžeš každý týden pochutnat na novém jídelníčku, jenž zahrnuje jak teplé a studené pokrmy, tak domácí dezerty.

maranatha.jpg

Tady rozhodně neprohloupíš!
restauracemaranatha.cz

Máš pro nás nějaké další super tipy na veganskou nebo vegetariánskou restauraci v Praze? Poděl se o ně s námi v diskuzi pod článkem!

Související články