Jak podpořit otěhotnění? Vsaď na zdravý životní styl i babské rady

Shutterstock
|
22. 02. 2023
|
Tik tak! Biologické hodiny ti tikají jako o závod? Plánujete s partnerem miminko a zajímá tě, jak podpořit otěhotnění? Víme, co dělat, aby ses vytoužených dvou čárek na těhotenském testu, dočkala co nejdřív.

Dopuj se vitamíny a kyselinou listovou

Zamysli se, jestli máš ve svém jídelníčku dostatek čerstvého ovoce a zeleniny. Dbej na to, aby tvoje strava byla pestrá a vyvážená a aby obsahovala (nejen) vitamíny skupiny B a kyselinou listovou (denní dávku 400 mg můžeš zobat i ve formě tablet). Nezapomeň taky na dostatečný pitný režim a vyhni se alkoholu a cigaretám.

Zatoč se stresem

Stres souvisí úplně se vším a jasně, nejde se mu zcela vyhnout, ale zase není potřeba prožívat ho moc. Nestresuj se věcmi, které nemůžeš ovlivnit nebo změnit, a když na tebe přece jen zaútočí, zařaď relaxační techniky, jako například dýchaní do břicha nebo meditaci.

Při stresu se totiž vyplavují stresové hormony, které ovlivňují tvé chování i tělesné pochody. Navíc mohou blokovat ovulaci a prokrvení dělohy a tlumit imunitní systém.

Udělej svíčku aneb babské rady

V době snahy o miminko se s partnerem vyhněte horkým koupelím a během milování nepoužívejte lubrikant (může ovlivnit pohyblivost a životaschopnost spermií). Po styku udělej svíčku nebo alespoň 20 minut lež s mírně zvednutým zadečkem. Sex si užívej, a pokud u něj dosáhneš orgasmu, tím líp, stahy pochvy a dělohy si nasají spermie do děložního hrdla a pak šup přímo k vajíčku. Pokud máš zakloněnou dělohu, doporučuje se taky poloha zezadu.

shutterstock_1392344465.jpg

Ovulace je nejplodnější období ženy.
Shutterstock
K početí využij ovulaci. To je základ.

Kontryhel: bylinka na ženské štěstí

Jednoznačně nejosvědčenější ženská bylinka je kontryhel. Tato léčivka posiluje ženské orgány, především dělohu, a zvyšuje pravděpodobnost početí. Další ženské bylinky jsou šalvěj, meduňka a heřmánek. A pokud chceš vyzkoušet exotiku, vsaď na indickou rostlinu brahmi, která se v ajurvédě hojně používá na mužskou i ženskou neplodnost.

Zapoj i partnera

I partner by se měl zaměřit na svůj životní styl. Základem je kvalitní strava s dostatkem selenu, zinku a antioxidantů. Tohle trio má pozitivní vliv na tvorbu spermií. Co spermiím naopak nesvědčí, je přehřívání varlat, alkohol a cigarety.

Zjisti, kdy máš plodné dny

Největší pravděpodobnost početí je během ovulace. Ta je většinou uprostřed cyklu (cyklus se počítá od 1. dne menstruace do 1. dne další menstruace) a trvá jeden den. V potaz vezmi, že sperma ve tvém těle vydrží 2–3 dny, takže zhruba 5 dní uprostřed cyklu jsou tvé plodné dny. Pokud se budete milovat v téhle době, výrazně tím zvýšíte šance na početí.

Pečuj o své tělo i o vztah

Měj ráda své tělo a dopřávej mu jen to nejlepší. Objednej se na čokoládovou masáž, zajdi do sauny a věnuj se pohybovým aktivitám, které tě budou bavit. Můžeš vyzkoušet i hormonální jógu nebo cvičení podle Ludmily Mojžíšové.

Nezapomínej, že nejde jen o sex a početí, ale i o vztah. S partnerem si užívejte, cestujte a choďte za kulturou. Zkrátka hledej smysl i v jiných radostech života. Snáz totiž otěhotní zdravá a vyrovnaná žena ve spokojeném partnerství.

Trocha esoteriky na závěr

Na otěhotnění a příchod miminka se můžeš koukat i mnohem komplexněji. Nezabývej se jen tělem, ale i duší. Čti knihy o posilujícím ženství nebo jdi na seminář v ženském kruhu. Napiš miminku dopis, jak se na něj těšíš a že jsi připravena na jeho příchod. Taky odpusť svým rodičům a uzavři všechny staré křivdy. Věř, že miminko si k vám cestu v ten správný čas najde.

Početí neber jako úkol, který splníš za měsíc. Ale pokud ani po jednom roce snažení miminko stále nepřichází, promluv si o tom s gynekologem. Do té doby se orientuj na vztah a na sebe. Držíme palce, aby na tebe dvě čárky na testu vykoukly co nejdřív.

A jaké fígle na úspěšné početí máš ty?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

Související články