Nejčastější zdravotní problém v těhotenství: zácpa a vysoký tlak

Bigstockphoto
|
08. 05. 2022
|
Že je těhotenství pro ženské tělo pořádná nálož, o tom asi nemusíme dlouze psát. Ze všech potíží a komplikací, které ženy toužící po miminku čekají, je nejčastější zácpa a vysoký tlak. Jak si s nimi poradit a ulevit si od nepříjemných stavů?

Zácpa běžně trápí asi třetinu dospělé populace a obvykle si za ni lidi můžou sami – nevhodnou stravou chudou na vlákninu, nedostatkem pohybu a nedostatečným pitným režimem. O zácpě, která je příznakem vážnějších onemocnění, teď mluvit nebudeme, za tu ale nemocní nemůžou (abychom nebyly nespravedlivé).

Zácpa v těhotenství? Těžko se jí budeš zbavovat

Zácpu během těhotenství způsobuje většinou vyšší hladina hormonu progesteronu, který působí na střeva tak, že zpomaluje jejich činnost. Postupem času a těhotenství zase přichází problém tlaku dělohy na oblast konečníku. A někdy škodí i doplňky stravy, z nichž se ženy snaží čerpat železo. Samozřejmě že když se k tomu přidá nedostatek tekutin a nevhodná strava, problém se stupňuje.

bigstock-the-girl-is-sitting-on-the-toi-282229093.jpg

Zácpou trpí až 30 % dospělé populace.
Bigstockphoto
U žen může během těhotenství docházet k zácpám i tvorbě hemoroidů, ze kterých pak můžou i krvácet.

K příznakům patří tuhnutí břicha a podbřišku, to ale po vyprázdnění odezní. V těhotenství často dochází k tvorbě hemoroidů, ze kterých pak můžeš i krvácet.

Co s tím tedy?

Dopřej si dostatek potravin s obsahem vlákniny, denně bys měla přijmout 25–30 g. Najdeš ji nejen v ovoci a zelenině, ale taky v otrubách, ovesných vločkách, celozrnném pečivu nebo bramborách pečených se slupkou. Pořídit si můžeš taky doplňky stravy, například psyllium.

Co se tekutin týče, měl by člověk denně vypít ideálně 0,4 l na 10 kg své váhy. Stačí počítat a pít – vodu a neslazené ovocné a bylinkové čaje. 

Nezapomeň na pohyb, střeva se potřebují rozhýbat. Bez pohybu má potíže každý. Nemusíš lámat rekordy, stačí pravidelně chodit na procházky, což zvládneš i během těhotenství.

bigstock-pregnancy-healthy-food-and-pe-153995912.jpg

Zácpu si během těhotenství "užije" snad každá žena.
Bigstockphoto
Zácpa je pěkně nepříjemný problém. Dopřej si dostatek vlákniny, tekutin a pohybu.

Vysoký tlak v těhotenství je strašák, ublížit může i dítěti

Zatímco s nízkým tlakem nebývají spojené žádné zdravotní komplikace, ten vysoký může pořádně zavařit – tobě i očekávanému miminku. Právě proto by ho měl gynekolog pravidelně kontrolovat. Vysoký tlak navíc nehrozí jen ženám, které ho běžně mají, ale i těm, které jinak mají tlak v normálu.

Krevní tlak by se měl u těhotných žen pohybovat kolem 135/85. Jakmile je vyšší, může jít o problém. V případě, že žena neměla s tlakem dřív problémy, může být nakonec ohroženo i dítě. Nezanedbávej tedy kontroly a konzultace s lékařem. Pokud jsi měla vysoký tlak už před těhotenstvím, upozorni na to gynekologa – může ti i říct, jestli můžeš dál brát svoje léky, nebo ne.

A co vysoký tlak v těhotenství způsobuje? Na vině je placenta. Ta totiž do krve vylučuje látku, která může zavinit zúžení cév. A to je příčina zadržování vody v těle a zvýšení krevního tlaku. Nejvyšší riziko je kolem 6. měsíce těhotenství. Vysoký tlak se může projevit bušením srdce, bolestmi hlavy nebo dušností, ale později může způsobit potíže se zrakem, ledvinami a samozřejmě cévami. Narušit může taky zatím nenarozené miminko, konkrétně může způsobit problémy s jeho růstem a vývojem.

Máš zkušenosti se zácpou nebo vysokým tlakem v těhotenství? Poděl se o ně s námi v diskuzi pod článkem!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články