Lea: „Snacha nechodí do práce. Nechá se vydržovat naším synem.“

Shutterstock
|
20. 10. 2022
|
V dnešní době existuje nespočet způsobů, jak vydělávat peníze. I pandemie covidu spustila boom home officů, které u nás byly dřív spíš výjimkou.

Dřívější generace našich rodičů a prarodičů tuhle proměnu pracovního trhu ale často nechápe a nemůže jí přijít na chuť. Nejinak je tomu i v případě Ley, která je bytostně přesvědčená, že její snacha nepracuje a nechá se vydržovat manželem.

Článek byl zpracován na základě příběhu čtenářky, která nám ho do redakce zaslala e-mailem. Fotografie jsou pouze ilustrační a jména osob byla na žádost čtenářky pozměněna – pozn. redakce.

Čím se živí, když nechodí do práce?

„Lukáš si Marianu našel už při studiu na škole. Oba byli mladí a plní ideálů, a protože jim to klapalo, poměrně brzy se sestěhovali. Lukáš pracoval jako obchodní ředitel v jedné větší stavební firmě, co ale dělá Mariana, to je pro mě dodnes velkou neznámou.

Do práce totiž nechodí. A nikdy nechodila. Při škole si prý založila živnost, z obchodního rejstříku toho člověk ale moc nevyčte. Prý pracuje na internetu, co ale ve skutečnosti dělá, to jsme já ani manžel nepochopili. Máme proto vcelku důvodné podezření, že se nechá vydržovat naším jediným synem, který do ní sype jako do pokladničky.

Život na vysoké noze

Několikrát ročně si dopřávají luxusní zahraniční dovolené u moře nebo oceánu a v zimě brázdí Alpy. Děti nemají, proto rozhazují za hlouposti a i v dnešní nesmírně náročné a pohnuté době si až bohémsky užívají. Nemáme jim to za zlé, ani jim to nezávidíme. Jen nám jednoduše vadí, že celou domácnost táhne náš syn a ona se doma fláká.

V životě nechodila do práce, a to přesto, že má vystudovanou vysokou školu. Předpokládám, že vysedávání u počítače ji nemůže dost dobře uživit, a pokud do domácího rozpočtu přece jen něco přispívá, rozhodně to nebude nikterak závratná částka. Pro línou a neschopnou ženu jsme syna nevychovali.   

Nebude to trvat věčně

Je nám to líto. Syna jsme totiž vždy vedli k tomu, ať není na nikom závislý a žije v hojnosti. Osobně si taky myslím, že vzhledem k jeho osobnostním kvalitám ani vzhledu a profesnímu postavení si rozhodně nemusí partnerku vydržovat. A už vůbec jí hradit veškeré rozmary v podobě nákladných dovolených nebo luxusních víkendových pobytů.

Na druhou stranu je to samozřejmě jejich věc a mluvit jim do toho, jak to mají, určitě nebudeme. Dřív nebo později to ale začne syna jistojistě nudit a bude se poohlížet po zodpovědné a nezávislé ženě, která přiloží ruku k dílu a aktivně se zapojí do pracovního procesu i domácího rozpočtu,“ uzavírá své vyprávění Lea.  

Co myslíš? Nechá se snacha naší čtenářky vydržovat, nebo zvolila moderní způsob obživy? A dá se dneska vůbec uživit bez toho, abys „bouchala“ dvanáctky od rána do večera někde v továrně nebo kanceláři?

Související články