Sex na usmířenou: kdy má smysl a kdy se mu raději vyhnout

Pixabay
|
23. 11. 2022
|
Znáš to taky? Ten slastný pocit spalující vášně a touhy, která prostupuje každičkým kouskem tvého těla? Chvíli, kdy je ti všechno tak nějak jedno a přeješ si, ať tohle nikdy neskončí? V břiše máš motýlky a před očima mžitky…

A pak najednou přijde pád z výšky zpátky na zem do tvrdé reality a ty místo toho, aby ses ke svému milovanému kocourovi láskyplně přitulila, se hrůzou otočíš zády. Proč?

Ještě před několika okamžiky jste totiž na sebe hystericky štěkali a ty jsi mu málem balila kufry a vracela ho jako vadné zboží zpátky mamince. V čem tkví kouzlo sexu na usmířenou a opravdu je radno lidských základních pudů „zneužívat“?

Sex „řekne“ více než tisíce slov

Tak jste se pohádali. To je přece úplně normální a dělají to všichni. Opravdové umění není o tom nehádat se, ale vědět, jak na to! Zapomeň na křivdy roky staré, nevytahuj kostlivce ze skříně a ideálně se snaž v hádce neříct nic, co by tě později mrzelo (kdo z nás to ale zvládne?!).

Když se trošku vyčistí vzduch, ale ani jeden nehodlá zakopat válečnou sekeru, jeví se sex jako efektivní řešení. Vztek a vzájemná agrese se rázem přetransformuje ve spalující vášeň, která se z vaší ložnice možná už dávno vytratila. Hupsnout do postele a namísto omluv se pomilovat, ale nemusí být vždy tou správnou volbou.

Zbytečně odkládané konflikty a nevyřčené prosby

Po takovém sexu na usmířenou už pravděpodobně nebudete mít sebemenší chuť v hádce dál pokračovat. Na druhou stranu díky němu vynecháte skutečnou usmiřovací fázi, která by měla být neodmyslitelnou součástí každé správné hádky. Právě v této fázi jsou totiž vyřčeny prosby a křivdy a dořešeny doutnající konflikty.

Zároveň dojde k nastavení nových pravidel „hry“, vytvoření mantinelů a vzájemných kompromisů. Pokud tato fáze v hádce chybí, nepřijde oboustranné zadostiučinění a usmíření, ba právě naopak – problémy a nesrovnalosti ve vztahu jsou zameteny pod koberec. A tam se kupí, hromadí, kazí a doutnají. A jednoho dne prostě bouchnou jako saze v nečištěném komíně.

2.jpg

Agrese se dá snadno přeměnit ve vášeň. Jen aby to prospělo.
Pixabay
Sex na usmířenou není vždycky dobrým řešením. Možná si na něj zvyknete a nebudete umět řešit svoje konflikty racionálně.

Kdo je vítěz a kdo poražený?

Pokud řešíte hádky ve vztahu sexem na usmířenou, můžete v krajním případě dospět do fáze, kdy si problémy jednoduše už nedokážete řešit jiným způsobem. A zprvu menší nedokonalosti, které ale v průběhu let bobtnají do obřích rozměrů, zkrátka začnete přehlížet, což je ve vztahu vždycky špatně. Člověk totiž začne být frustrovaný.

Po pěti, deseti či patnácti letech následně zjistíte, že nežijete spolu, ale vedle sebe. Ze vztahu vymizí romantika, tajemství, schopnost empatie a porozumění a vy budete vědět, že veškerá výtka skončí postelí. Není se proto čemu divit, že si jednoho krásného dne sbalíte saky paky a vyklidíte prostor.

Jak ano a jak rozhodně ne

Pokud se přece jen nemůžete ubránit spalující oboustranné vášni a vaše hádky končí sexem, jakmile oba vychladnete, odreagujete se, vyčistíte hlavu a vrátíte hladinu stresového hormonu opět do normálních hodnot, připravte si něco dobrého na zub, otevřete víno a situaci znovu (tentokrát ale v klidu) prokonzultujte. Nesnažte se stavět do rolí vítězů a poražených.

Naopak si uvědomte, že jste oba na stejné straně barikády, kopete za jeden tým a podobné situaci by bylo dobré se do budoucna vyhnout. Ve finále možná dospějete k názoru, že jste si vjeli do vlasů kvůli úplné hlouposti a vzniklý nával agrese jste potřebovali odventilovat tou nejpřirozenější cestou. V takovém případě si nemusíte nic vyčítat. 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články