Hitparáda výroků, za které spolehlivě přijdeš o práci

Pexels
|
25. 12. 2021
|
Co si budeme povídat, ne všichni lidi na světě dělají práci, která je baví. Pokud k nim patříš, nech si svoje myšlenky pro sebe.

Zvlášť pokud se nepyšníš několika tituly, v záznamech máš nějaké to „áčko“ nebo to, že jsi byla hubatá na nadřízeného. Co si tedy v práci můžeš klidně myslet od rána do večera, ale nahlas bys to říkat neměla?

Zase pondělí/konečně pátek

To říká většina z nás. Přísaháme, že i když nás práce baví, přechod z víkendového módu do pracovních dní je minimálně jednou za čas lehce bolestivý. Tím, že ale před šéfem utrousíš notorické „zase pondělí“, si pomůžeš leda tak k výpovědi. Je to jako bys mu řekla, že se ti sakramentsky nechce makat, ale holt se nějak přemůžeš.

Podobně působí zvolání „Konečně pátek!“. Je to takový ekvivalent sdělení „mám před sebou dva dny bez téhle příšerné práce, kéž by pondělí nikdy nepřišlo“.

Pozor na to, co říkáš mezi kolegy. Jeden nikdy neví, kdo šéfovi donáší.

Je to pitomec/je líná jak veš

Pokud jako kolektiv neexcelujete a nemáte mezi sebou jen jednoho jediného neschopného kolegu (nebo neschopnou kolegyni), pak tyhle výroky fakt nejsou na místě. Když budeš tohle o někom říkat, lidi si postupně začnou myslet, že v jejich nepřítomnosti takhle klidně můžeš mluvit o nich. Vlastnost, kterou někomu připisuješ, si okolí promítne do tvého obrazu.

Tohle dělat nebudu/za tohle nejsem placená

Jestli tě firma přijala jako vrátnou a teď po tobě její vedení chce, abys po obědě zaskočila „za pás“, určitě se braň. Pokud ale dostaneš úkol, je jasné, že ten, kdo ti ho dává, ti věří, že ho splníš na jedničku (nebo aspoň na dvojku). Možná se ti do toho nebude chtít, ale když se přemůžeš (a tu námahu na sobě nedáš znát), na dotyčného uděláš dojem a pravděpodobně to nezůstane bez pozitivní odezvy.

bigstock-middle-age-senior-woman-sittin-316894324.jpg

V práci je to občas k vzteku. Vždycky ale mysli na to, co říkáš.
Bigstockphoto
Do přiděleného úkolu se ti chtít nemusí, ale pokud ti takový nečekaný nepřistane na stole třikrát do týdne, měla bys žadateli vyjít vstříc.

Pokud máš práce nad hlavu, řekni, co všechno musíš do kdy stihnout a jestli tedy máš změnit priority u svých úkolů a vyřešit ten nový. Zároveň toho, kdo tě o službu žádá, slušně pověz, že ti to může trvat trochu déle, protože s tímhle nemáš zkušenosti. Nikdo tak nebude očekávat rychlostní ani kvalitativní rekord.

Vždycky to takhle šlo, ale teď to najednou nejde

Ke změnám čas od času dojde všude. Nejčastěji když se mění vedení firmy. Když nastoupí nový šéf a převezme zodpovědnost za to, že bude společnost šlapat bez problémů, díky čemuž taky budeš moct dostat svou výplatu, prostě ho poslechni. A pokud na jeho pozici nemáš zkušenosti, vynech taky výroky, jako třeba „Já bych to udělala takhle…“

Stejně jsem tady jenom na chvíli

Přišla jsi o práci a potřebovala jsi rychle jinou? To je pochopitelné, všichni musíme platit složenky. I když se třeba neplánuješ na nové pozici dlouho zdržet a bereš ji jako přechodnou, nedávej to ostentativně najevo. Může se totiž stát, že tě ostatní nepřijmou mezi sebe. A co hůř – co když se lepší práce jen tak neobjeví? Z „chvíle“ se může stát i rok, který mezi naštvanými kolegy nebude úplně to pravé ořechové.

Co je ale hlavní – když tohle uslyší tvůj nadřízený, nabyde dojmu, že ti na pracovním místě nezáleží a že svou práci tak nějak automaticky nebudeš dělat poctivě a naplno, jak bys měla. Dost možná ti začne šlapat na paty a budeš bez zaměstnání dřív, než bys řekla „zase pondělí“.

Máš práci, která tě baví, nebo ses zamlada viděla někde jinde? 

Související články