Jedlé kaštany: dobrota z vánočních trhů je zdravá a připravíš z ní i nádivku nebo jednohubky

Shutterstock
|
10. 12. 2023
|
Snad na žádných tuzemských vánočních trzích nesmí chybět pečené jedlé kaštany. Můžeš si je ale klidně dopřávat i mimo ně. A ani pro ně nemusíš do teplých krajů.

Jedlé kaštany rostou na stromě nazývaném kaštanovník setý, kterému se daří i v našich končinách. Tenhle listnáč z čeledi bukovitých tak můžeš klidně vidět i u sousedky na zahradě, a když ta bude tak hodná a pár kaštanů ti věnuje, můžeš s nimi zkusit kouzlit ve svojí kuchyni. Ovšem kdyby sis chtěla zasadit svůj kaštanovník, na kaštany si počkáš minimálně 20 let.

Sklizně jedlých kaštanů se dočkáš na podzim, říjen je z tohohle hlediska nejvytíženější měsíc. V jižní Evropě potkáš v přírodě i u silnice čiperné seniory, kteří kaštany nejrůznějším náčiním sbírají ze země a hrdě si pak svůj raneček nesou domů. Dobře totiž vědí, jak moc jsou tahle podivuhodná semena kaštanovníku setého zdravá a chutná.

Ani jejich sběr ani následné loupání není ale úplně nejjednodušší. Jednak mají kaštany hodně tvrdou slupku, jednak jsou ještě „zabalené“ do ostnatého pouzdra. Dáma v letech, se kterou jsem se střetla na severu Španělska právě v období sklizně, mi to nejen vysvětlila, ale i ukázala (a pak mi nabalila výslužku, když zjistila, že to u nás neroste úplně jako plevel). Mimochodem – věděla jsi třeba, že jedlé kaštany se dají jíst i syrové a chuťově připomínají oříšky?

shutterstock_1836243388.jpg

Z jedlých kaštanů můžeš připravit nejednu dobrotu!
Shutterstock
Syrové jedlé kaštany připomínají oříšky, tepelně upravené spíš brambory.

Jedlé kaštany a zdraví: jaké jsou jejich benefity?

Jak už tu padlo, jedlé kaštany jsou pro lidské zdraví velice přínosné. Dá se z nich hojně čerpat draslík, vápník, železo, zinek a hořčík, vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín E a betakaroten. Neobsahují skoro žádný sodík, proto se hodí i do jídelníčku lidí, kteří se snaží omezit konzumaci soli (například lidi s vysokým krevním tlakem nebo onemocněním ledvin).

Výsledkem je tedy to, že jedlé kaštany:

  • mají protizánětlivé účinky
  • starají se o pružnost a pevnost cévních stěn
  • pomáhají při léčbě hemoroidů, žilních onemocněních a bércových vředů
  • pozitivně působí na prokrvování končetin
  • jsou vhodné jako prevence i podpora léčby mozkových příhod
  • ulevují od bolestí hlavy, únavy a deprese

Ale pozor! Jedlé kaštany jsou silným alergenem. Pokud jsi u sebe pozorovala potravinovou alergii, zvlášť na oříšky, nejdřív ochutnej jen trošku. Syrové jedlé kaštany by ti mohly pěkně zavařit, u těch pečených už to „tak horké“ snad nebude (vyzkoušeno za tebe).

Když se mrkneme na výživové hodnoty, není to vůbec špatné. Ve 100 g jedlých kaštanů se ukrývá 889 kJ (212 kcal). Najdeš v nich asi 3 g bílkovin a tuků, jsou ale skvělým zdrojem sacharidů (40 g, z toho 9 g tvoří cukry). A taky je tu 6 g vlákniny. Zhruba do poloviny jsou tvořeny vodou. S o něco vyšší energetickou hodnotou se setkáš u pečených kaštanů.

Jak vybírat jedlé kaštany v obchodě?

Pokud si nepřivezeš tašku jedlých kaštanů z podzimní dovolené na jihu a sousedka se nad tebou nesmiluje (nebo prostě ani kaštanovník na zahradě nemá), vyprav se pro ně do obchodu.

Při výběru sleduj slupku – ta by měla být absolutně neporušená. Kaštany zkoušej mačkat, neměla bys cítit žádné měkčí místo. Pak budou skvělé, bez plísně a vyschlých míst. Jen je po zaplacení nenech zapařit. Jakmile přijdeš domů, hned je ze sáčku vyndej. Zpracuj je pak co nejdřív.

shutterstock_530572744.jpg

Vynikající je třeba nádivka z jedlých kaštanů.
Shutterstock
Jak ti jedlé kaštany jednou zachutnají, už na ně nedáš dopustit.

Jak upéct jedlé kaštany?

Miluješ pečené kaštany, ale nechce se ti za ně utrácet na trzích? Sežeň si je v syrové podobě a upeč si je doma. Na roštu nad ohněm je to sice sázka na jistotu, zvládneš to ale klidně i v obyčejné troubě.

Ještě než se do toho pustíš, nech kaštany pár hodin namočené ve vodě. Pak je osuš a na jejich vypouklejší straně je nařízni do kříže – na tohle nezapomeň, jinak se ti z kaštanů stanou malé nevyzpytatelné bombičky, které ti v troubě nadělají pěknou neplechu. Řez by měl být hluboký asi 4–5 mm, slupka je totiž opravdu dost tvrdá a tlustá.

Předehřej si troubu na 200–210 °C, naskládej kaštany na plech naříznutou stranu nahoru a peč je asi 15–25 minut. Hotové kaštany poznáš podle tmavnoucí slupky a podle toho, že se objeví nažloutlá dužina. Slupka nesmí být černá, to už bys měla kaštany spálené a fakt by sis nepochutnala. Bašti je hned, teplé chutnají nejlíp.

Náš tip: Vynikající jsou jedlé kaštany jemně posolené. Jestli zrovna nejedeš dietu bez soli, zkus to!

Jedlé kaštany: recepty, které tě možná překvapí

Tahle dobrota chutná syrová i upečená, dá se toho z ní ale připravit víc. Například ty menší kousky se používají na výrobu kaštanové mouky. Ta je pak vynikající alternativou při sladkém pečení. Kaštany se dají jako příloha k masu (například místo brambor), je z nich skvělá nádivka a připravíš z nich i luxusní krémy (k tomu stačí rozmíchání s mlékem nebo smetanou).

Perfektní kaštanová nádivka, kterou zbožňují Američani

Krocan s kaštanovou nádivkou je typický pro Ameriku, ty jí můžeš klidně naplnit kuře.

Co potřebuješ: 250 g oloupaných a uvařených kaštanů, 200 ml mléka, 200 g bílého pečiva, 50 g másla, 3 vejce, sůl a pepř, lžičku muškátového oříšku a hrstku petrželky

Jak na to?

  • Pečivo si nakrájej na kousky, pokrok mlékem a nech nasáknout.
  • Nech si změknout máslo a pak ho utři se solí. Přimíchej žloutky, petrželku, koření a nasekané kaštany.
  • Všechno promíchej s pečivem a pak přidej vyšlehané bílky.
  • Pak už hotovou nádivkou naplň kuře a dej ho péct.
  • Část nádivky můžeš dát do pekáčku a péct ji jako přílohu.

Jedlé kaštany se slaninou: jednohubky, se kterými zaboduješ

Chceš připravit originální jednohubky na pohodový večer u televize nebo pro návštěvu? Tady je tip, který nás v redakci oslovil nejvíc!

Co potřebuješ: jedlé kaštany a slaninu (množství vol podle toho, kolik strávníků chceš pohostit)

Jak na to?

  • Nejdřív kaštany upeč doměkka.
  • Pak je oloupej, jen dej pozor, aby se nerozpadly.
  • Každý kaštan zabal do kousku slaniny a spoj párátkem.
  • Nasucho je takhle opeč na pánvičce. A je hotovo!

Kaštanové lívance: netradiční pochoutka, kterou si oblíbíš

Jestli si ráda dáváš k snídani lívance, ty kaštanové tě dost možná nadchnou!

Co potřebuješ: 200 g kaštanové mouky, 250 ml mléka, vejce, máslo nebo ghí, kypřicí prášek (celý) a špetku soli; na ozdobení/náplň pak ještě 200 ml šlehačky, 200 g mascarpone, 150 g mléčné čokolády, 100 g moučkového cukru a 50 ml jahodového topingu (nemusí být)

Jak na to?

  • Rozšlehej si vejce s mlékem, pomalu vmíchej kaštanovou mouku, sůl a kypřicí prášek.
  • Vymaž si pánvičku máslem a připrav na ní klasické lívance.
  • Mascarpone rozmíchej s cukrem, ušlehej smetanu a pak obojí spoj.
  • Tímhle krémem, rozpuštěnou čokoládou a případně i topingem lívance potři a ozdob.

Ať už si vybereš kterýkoli recept, nebo si dát jedlé kaštany jen syrové nebo pečené, přejeme dobrou chuť!

Autor článku: redakce

Použité zdroje:

  • cs.wikipedia.org/wiki/Ka%C5%A1tanovn%C3%ADk_set%C3%BD
  • jimejinak.cz/jedle-kastany-zdroj-zivotodarne-energie/
  • budejovice.rozhlas.cz/jedle-kastany-prospivaji-telu-i-dusi-muzete-z-nich-pripravit-nadivku-polevku-7038100
  • vimcojim.cz/magazin/clanky/o-vyzive/Jedle-kastany-jsou-bohate-na-draslik-a-krasne-voni__s10010x11258.html
  • magazin.recepty.cz/clanky/pecene-kastany-priprava-v-troube-je-jednoducha-a-chutnaji-jako-z-trhu-461.html
  • kaloricketabulky.cz/potraviny/jedle-kastany
  • blesk.cz/clanek/bydleni-hobby/728295/jedle-kastany-jsou-opravdova-pochoutka-tyhle-domaci-recepty-vas-nadchnou.html
Tagy: 
Související články