Lahodné mrkvánky s povidly: zdravá svačinka bez cukru zasytí a zvedne ti náladu

Shutterstock
|
06. 09. 2023
|
Mrkvánky se na první dobrou můžou jevit jako nějaká moderní novinka. Opak je ale pravdou. Tahle mrkvová pochoutka s povidly je tradičním moučníkem spousty rodin už hodně dlouho.

Je pravda, že my Češi jsme absolutně buchtoví. Nejenže máme svého českého Honzu, který se na peci cpal buchtami do doby, než mu máma zapakovala ranec a vyslala lenocha do světa, ale až 69 % domácností každý víkend něco peče.

Sociologické a kulinářské průzkumy uvádějí, že nejčastěji si v neděli pečeme povidlové a tvarohové kynuté buchty, třené bábovky, ovocné koláče s drobenkou, štrúdly a vzpomínané mrkvánky s povidly nebo s višňovou marmeládou. Tyhle moučníky ovládají několik prvních příček oblíbenosti a patří k naprostým klasikám.

Zdravá alternativa

Pokud se snažíš váhu poslat trochu dolů a pojistit si tak zdraví prospěšnější styl života, určitě řešíš vyváženou stravu. V takovém jídelníčku je pak výskyt všech těch bábovek a babiččiných buchet pravděpodobný asi tak, jako že v červenci začne sněžit.

Jenže co když se něčeho dobrého na zub vzdát neumíš nebo nechceš? Začnou na tebe dotírat výčitky, máš pocit selhání a celý odlehčovací proces vnímáš spíš jako trýznění, které ti na náladě určitě nepřidá. A jak chceš sundávat kila, když ti duševně a pocitově není dobře? Pochopitelně všechno půjde hůř.

To, že se pokusíš o zdravější způsob života, vůbec neznamená, že se musíš nadobro rozloučit se sladkým. Ani náhodou. Chce to jen trochu zapojit hlavu a popřemýšlet, jestli se třeba přece jen ta bábovka nedá nahradit něčím vhodnějším. Zrovna mrkvánky jsou například super zdravou alternativou, kterou připravíš bez jediného zrnka cukru. Naše mrkvánky, které ti ukážeme, jsou zdravé, rychlé a chuťově neskutečně dobré.

Letem světem o mrkvi

To, že mrkev je zdravá, není pro nikoho žádnou novinkou. Pojďme ale rychle proletět, co konkrétního má tahle slaďoučká zelenina pod palcem. Tak například podporuje trávení a je močopudná. Dál ti pomůže s regulací krevního tlaku, zahání hlad, je zdrojem antioxidantů, podporuje a posiluje imunitu, příznivě působí na mozek a vitamín C, který obsahuje, podporuje produkci kolagenu. Jelikož má mrkev super vliv taky na nervovou soustavu, její chroupání ti může zlepšit náladu a dostavuje se příjemný pocit.

shutterstock_459404320.jpg

Mrkev je zdravá a dobroty z ní? Vynikající!
Shutterstock
Mrkev je zdravá, to se ví. Taky ale dokáže pečené dobroty pozdvihnout o tři levely výš!

Recept na mrkvánky s povidly

Všechno, co o chutných mrkvových bocháncích potřebuješ vědět, už ses dočetla. To jediné, co ti ještě chybí, je jednoduchý recept, podle kterého je v cuku letu připravíš. Než dopiješ kávu, máš je hotové a rodinka bude mrkat, co za mrkvovou dobrotu to voní bytem.

Co potřebuješ: 200 g mrkve, 250 g másla, 350 g polohrubé mouky a povidla

Jak na to?

  • Začni tím, že si máslo necháš změknout. Žádný kvapík v mikrovlnce, ale pěkně při pokojové teplotě. Když ráno máslo položíš na kuchyňskou linku, dopoledne už bude měkké tak akorát a klidně můžeš začít chystat těsto.
  • Jedeme dál. Mrkev si důkladně omyj a pak ji nastrouhej najemno. Ani nepomýšlej na to, že by ses zbavila šťávy, kterou z mrkve získáš.
  • Nastrouhanou mrkev smíchej s moukou a máslem.
  • Vypracuj hutné těsto a dej ho na hodinu do chladu.
  • Po uplynutí času vyválej těsto na tenčí až středně silný plát. Určitě si předtím vál popraš moukou.
  • Pomocí hrdla skleničky vykrajuj větší kolečka.
  • Do vykrojených koleček dej lžičku povidel a přelož kolečko napůl.
  • Důležité je, abys k sobě okraje poctivě umačkala vidličkou. Jestli tenhle krok ošidíš, náplň ti zbytečně vyteče.
  • Teď už jen stačí mrkvánky vyskládat na plech vystlaný pečicím papírem a péct slabou čtvrthodinku na 180 °C. Pokud ale znáš nějaké neduhy své vlastní trouby, peč zkrátka podle tvých zkušeností s ní.

Vyzkoušíš mrkvánky, nebo tyhle zdravější alternativy moc nemusíš?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

Autorka článku: Bára Klímová

Související články