Potřebujete se dobře vyspat? Nepodceňuje kvalitu prostěradla

Komerční článek
|
02. 09. 2020
|
Pokud jste si pořídili kvalitní postel, rošt i matraci, nezapomeňte na komfortní povlečení ale i prostěradlo. Zaměřte se na individuální potřeby a podle nich si zvolte vhodný materiál. Dnes se podíváme na vlastnosti jednotlivých druhů prostěradel.

Na výběr prostěradla nemají vliv jen barvy a rozměry. Hlavní roli hraje především materiál. Na trhu najdete hned několik druhů. Podívejte se jak a podle čeho si vybrat. Myslete i na to, aby se dalo prostěradlo vyprat alespoň na 60 °C, aby se zničily roztoči, viry i bakterie. Sledujte i gramáž. Čím je vyšší, tím je prostěradlo kvalitnější.

Nadčasová froté prostěradla

Froté je smyčková tkanina, která se stala oblíbenou součástí koupelen, kuchyní a ložnic. Jemný, savý a na dotek příjemný materiál se většinou skládá minimálně z 80 % bavlny a 20 % umělých vláken se perfektně udržuje, nemusí se žehlit, dobře saje a odvádí pot. Froté prostěradla se navíc dají používat po celý rok. V létě jsou froté prostěradla prodyšná a vhodná jsou i v zimním období, kdy oceníte jejich mírně hřejivé vlastnosti. Pokud navíc vsadíte na český výrobek, neuděláte chybu.

Dokonale jemná jersey prostěradla

Pokud si potrpíte na jemný povrch na dotek, sáhněte po jersey prostěradlech. Ta se vyrábí ze 100% bavlny, jsou dobře prodyšná a savá. Oceníte i jejich mimořádná pružnost, díky které je vypnete až o 25 % více než je jejich původní velikost. To je hlavní důvod, proč se jersey prostěradla vyrábí zcela bez umělých příměsí. V nabídce je široká škála barev, které si i po několika vypráních drží svou pestrost.

Klasická plátěná prostěradla

Bavlněná prostěradla jsou stále oblíbená v domácnostech i hotelových zařízeních pro typické vlastnosti bavlny. V nabídce je velká spousta barev, jsou ve variantě bavlněných plachet i s gumou. Jsou lehká a příjemná na dotek, vyrobená ze 100% bavlny. Bavlněná prostěradla chrání matraci před znečištěním a mechanickým poškozením. Plátěná prostěradla představují nestárnoucí variantu s vysokým komfortem a kvalitou, která vydrží mnohonásobné praní.

Jak vybrat ideální prostěradlo

Prostěradlo je ložní prádlo, které si lidé vybírají především podle jeho barvy a materiálu. Pak si volí mezi plachtou a napínacím prostěradlem. Důležitý je i rozměr, zejména kvůli výšce matrace. Pokud nenajdete v nabídce vhodnou velikost, podívejte se na atypická prostěradla, nebo si jej nechte rovnou ušít na míru. S přehledem si vyberete i prostěradla do postýlky v různých rozměrech.

Nejpopulárnější jsou bavlněná prostěradla, protože spoléháme na léty ověřenou kvalitu a možnost praní na vyšší teploty. Přírodní bavlna má skvělou prodyšnost a je šetrná k pokožce. Výborně saje pot, což oceníte především v létě.

Jak na sladění barev a odstínů

Barevných variací je velké množství a dobře je přizpůsobíte designu povlečení i barvám v ložnici. Bílá prostěradla patří mezi nadčasové stálice, dokonale se hodí ke každému povlečení, ale určitě vyžadují častější praní. Pokud máte doma třeba zvířecí mazlíčky, vsaďte raději na pestré barvy, které navíc oživí celou ložnici. Skvěle se kombinují s vícebarevným povlečením s různými motivy. Kromě všech různých barev můžete vsadit i na batikovaná prostěradla.

Chrániče matrací

Matracový chránič od českého výrobce zdeněkstaněk.cz padne na všechny rozměry postelí včetně různých atypických délek a klidně si jej můžete nechat vyrobit i na míru. Perfektně poslouží jako ochrana matrace před poškozením, promočením a ušpiněním. Mají jednoduché přichycení pomocí čtyř gum v rozích chrániče, což usnadňuje manipulaci při povlékání. Díky chráničům výrazně prodloužíte životnost matrace a snížíte četnost nutnosti jejího čistění, i když se tomu občas nevyhnete.

Související články