Ženšen – afrodiziakum, které pomůže zahnat únavu i zlepšit paměť

www.bigstockphoto.com
|
12. 02. 2020
|
A je toho mnohem víc, s čím ti tahle exotická bylinka pomůže. Ne nadarmo se jí totiž říká všelék. Je to dlouho, co se u nás ženšen stal hitem, později ho vystřídaly jiné hity. Pojďme jeho slávu trochu oprášit a podívat se na něj zblízka.

Ženšen pravý je jednou z nejznámějších exotických léčivých rostlin. Už jen význam jeho názvu je úchvatný, mluví se o „člověčím kořenu“ nebo o „síle země v podobě člověka“. V tradiční čínské medicíně se mu ale říká i „šlechtic“, z čehož můžeme vyvodit, jak je pro ni důležitý.

Asijská bylinka, jejíž sláva hvězd se dotýká

Svůj původ má tahle bylinka v Číně, Japonsku a Koreji, dneska se dá najít i v některých oblastech Ruska, například v jeho východní části, v USA a v Kanadě.

Ženšen zmiňuje už jistá kniha o bylinách z 1. stol. př. n. l. jako bylina, která podporuje paměť, zklidňuje nervy a mysl, zastavuje křeče a vyhání zlé duchy! Bylinka se během historie dočkala až mýtických přívlastků. Právě v Číně byl dřív obyčejným lidem vstup na místa, kde ženšen rostl, zakázán. Ti často riskovali život, aby ženšen uzmuli pro svou potřebu nebo pro obchod a přilepšení.

Evropa se s bylinkou seznámila až během 13. století, kdy povědomí o ní rozšířil Marco Polo. Stejně jako v Asii, i tady její účinky dlouho znaly jen vyšší vrstvy.

bigstock-ginseng-root-over-wooden-backg-179924365.jpg

Z ženšenu se obvykle využívá jeho kořen.
Bigstockphoto
Ženšen není jen afrodiziakum, jak je známo. Pomáhá třeba i s léčením zánětů.

Co ženšen obsahuje a jak ho využít?

Ženšen dneska nejčastěji seženeme v lékárně jako potravinový doplněk, což je vlastně sušený kořen této byliny. Obsahuje hlavně saponiny, antioxidanty, polysacharidy a peptidy. Dohromady tvoří bylinku, která:

  • mírní svalové křeče (stejně jako třeba hořčík),
  • podporuje paměť a mysl,
  • zmírňuje stres a snižuje únavu,
  • funguje jako afrodiziakum,
  • zpomaluje stárnutí,
  • napomáhá růstu buněk,
  • obnovuje tělesnou energii,
  • prospívá imunitnímu systému a oběhové soustavě,
  • pomáhá v boji se záněty.

Ženšen se dá dneska sehnat v podobě tablet, čaje, kávy. Dokonce se prodává i mýdlo s jeho výtažky nebo zubní pasta, obojí staví na protizánětlivých účincích. Když se ale dostaneš k ženšenu jako takovému, ne ke zpracovanému, sama si můžeš udělat poctivý nálev. Stačí bylinku 10-20 minut vařit ve vodě a pak několik hodin louhovat. Přihodit k němu můžeš i oblíbený čaj. Nálev pij dopoledne, jeho odpolední konzumace by ti mohla večer bránit ve spánku.

Ženšen není pro všechny!

Pozor, ženšen by neměly užívat těhotné a kojící ženy ani děti. Taky se nedoporučuje lidem s vážnými srdečními onemocněními. Obecně je vždycky lepší poradit se s lékařem. Ženšen může prospět, ale je lepší zjistit si, jestli ti spíš neublíží.

Brala jsi někdy ženšen jako potravinový doplněk? Poděl se s námi o své zkušenosti v diskuzi pod článkem!

Související články