Sociologie, nebo psychologie. Co si raději vybrat?

Canva
Komerční článek
|
07. 03. 2022
|
A co třeba obojí? Už jste někdy přemýšlela nad tím, co se asi druhým lidem míhá v hlavě, co zrovna prožívají nebo proč se tak chovají? Určitě ano. Poznat nitro člověka je od nepaměti jednou z hlavních lidských tužeb. Psychologie i sociologie zajímají nejen širokou vědeckou a lékařskou společnost, ale i další lidi z všelijakých oborů.

Co je na tomto typu vědění tak unikátního? Třeba to, že díky lepšímu poznání budete lépe rozumět chování lidí a budete jej umět využít ve svůj prospěch. Respektive zjistíte, co na ně platí. Jak chápat společnost z hlediska sociologie a umožní vám aplikovat psychologii práce v praxi. Tedy zajistit dobré pracovní podmínky a sledovat vztahy na pracovišti.

Co zkoumá psychologie a sociologie

Lidé, kteří se rozhodnou pro tento směr by měli mít rádi lidi. Jde jim totiž o poznání, naslouchání, spolupráci, kooperaci, prožitek a pozorování chování člověka odděleně i v davu. Je totiž všeobecně známo, že každý z nás se chová jinak doma za zavřenými dveřmi a jinak mezi ostatními, kde jsou na nás kladeny společenské zvyklosti a normy. Psychologie pak toto vše zkoumá, vyhodnocuje a dále s tím nakládá. Sociologie ještě nadále prověřuje a hodnotí určité dopady chování člověka na celou společnost a odkrývá vrstvy společnosti, její strukturu.

Proč studovat tento obor

Každý z nás je individualista, originál, jedinec mezi všemi. Nikdo není stejný. A proto se občas může stát, že to někde začne dřít. Na každém větším pracovišti, by tak měli být lidé, dobře se orientující se v problematice chování, jak se vyrovnat s konfliktem či ještě lépe jak mu předcházet, jak nakládat s různými charaktery lidí, motivovat je a směrovat je tam, kam potřebují. Jedině s takovými znalosti se v managementu můžete uplatnit.

Po studiu MBA budete mít ty správné nástroje, a hlavně je umět efektivně použít. Psychologie zahrnuje i správný koučink lidí a leadership. Základní znalosti potřebné pro vyšší posty v zaměstnání.

Běžný život hraje na psychologické vlně

Každý z nás se denně setkává s různými charaktery lidí, kteří se ještě v určitých situacích jinak profilují. Musíme se denně vypořádávat s požadavky, s očekáváním, s hodnocením naší osoby, ale i umět přetvořit naše zklamání či naopak využít nadšení z druhých. Život je velmi barvitý. Dennodenně přináší nové objevy a kombinace. Tolik proměnných.

A je jen na každém z nás, jak to uchopí. Buď s tou veškerou individuální krásou, tajemným nitrem duše, skrytými zákoutími mysli, impulsy deroucími se na povrch, pravými tvářemi a popřenými postoji budete souznít a pokusíte se je zapracovat do koloběhu práce, úkolů a života anebo se s nimi budete denně bít. Jakou cestu si zvolíte? MBA Sociologie a Psychologie už čeká. Rozšiřte si své znalosti.

Související články