Ready made aneb obchodní společnost rychle a jednoduše

companies.cz
|
10. 06. 2021
|
Chcete začít podnikat, ale odrazuje vás složitý proces zakládání obchodní společnosti, běhání po úřadech a řešení živnostenského oprávnění? A už jste slyšeli o ready made společnosti? Možná je totiž řešením právě pro vás.

Ready made společnost

Jak je patrné už z jejího názvu, ready made společnost je v podstatě společnost „připravená k použití“. Co to ale přesně znamená?  Je to společnost, která již existuje jako právnická osoba, je zapsaná v obchodním rejstříku, má svého jednatele a název, ale nikdy nevykonávala žádnou podnikatelskou činnost. Tyto společnosti jsou totiž zakládány výhradně pro následný prodej, a to třeba právě vám.

Pokud se rozhodnete pořídit si ready made společnost, máte zpravidla vždy jistotu, že byla založena v souladu se všemi právními předpisy a že není zatížena dluhy či jinými závazky, které by na Vás při koupi společnosti mohly přejít.

Kde si můžete koupit ready made společnost

Ready made společnosti v dnešní době poskytují osoby specializované přímo na zakládání společností. Poskytovatelé mají tyto postupy již „pod palcem“ a většina z nich má v oboru i dlouholetou praxi. Nemusíte se tedy bát, že by při převodu společnosti a následného zápisu změn do obchodního rejstříku, který vám tito poskytovatelé samozřejmě také zajistí, došlo k nějakým průtahům či komplikacím. Je ale důležité výběr poskytovatele nepodcenit.

Jak vybrat ideálního poskytovatele

Vzhledem k tomu, že dnes již na trhu působí velká spousta poskytovatelů ready made společností a souvisejících služeb, je mnohdy těžké se rozhodnout pro toho správného. Asi nejspolehlivějším způsobem, jak vybrat dobrého poskytovatele, je projít si recenze od přechozích zákazníků, kteří jejich služby využily před vámi, popř. získat rovnou doporučení od někoho, koho znáte. Tyto informace Vám mimo jiné napoví, zda poskytovatel se zákazníky jedná solidně a jestli celý proces kolem koupě ready made společnosti proběhl hladce.

Společnost na míru

Ač by se na první pohled mohlo zdát, že pokud máte na společnost nějaké zvláštní požadavky, nebude vám ready made společnost vyhovovat, opak je však pravdou. Poskytovatelé již předem předvídají požadavky klientů, a tak v jejich nabídce naleznete společnosti s různou výší základního kapitálu, počtem jednatelů apod. V případě, že je však přece jen nutné učinit nějaké změny ve společenské smlouvě, často mají spolehlivé kontakty na advokáty a notáře, kteří požadované úpravy zajistí.

Ready made společnosti jsou v dnešní době běžnou věcí a ke koupi takové společnosti často přistupují třeba i právníci, kteří by neměli problém si společnost založit. Uvědomí si totiž, kolik času a námahy jim to ušetří. Vše podstatné za ně udělají poskytovatelé těchto služeb a oni pak mohou začít společnost používat k podnikání téměř okamžitě.

Související články