Japonské zvláštnosti každodenního života

CK Go2
Komerční článek
|
25. 09. 2020
|
O prapodivných japonských zábavných pořadech a dalších šílenostech se občas někde doslechneme. Ale na jaké zvláštnosti se dá narazit v každodenním životě a s čím se pravděpodobně setkáte i během krátké dovolené v Japonsku?

Koukněte se na pár věcí sepsaných z pohledu Češky žijící dlouhodobě v Japonsku.

1. Nikde nejsou koše

Každého vždycky překvapí, že Japonsko je extrémně čistá země a odpadky válející se na zemi prakticky nenajdete. Na druhou stranu tady nenajdete ani koše. Japonci totiž razí politiku “vem si své odpadky” domů a při cestách je dobré se vybavit sáčkem, kam si budete své odpadky dávat.

2. Je libo syrové kuře?

Syrovou rybu ať už v suši nebo přímo na plátky sašimi už tak nějak všichni známe. O jedovaté rybě fugu už taky mnozí slyšeli. Ale troufli byste si třeba na syrové prsní řízky nebo kuřecí žaludky? V Japonsku jsou plátky syrového kuřete lahůdka podávaná jak jinak než se sojovkou. Tuto položku najdeme na meny ve spoustě japonských hospod.

3. V Japonsku se neplatí dýška

Pokud chcete v restauraci nechat spropitné za dobrý servis, bude vám i tak do posledního jenu vše vráceno. A to i kdyby za vámi měli běžet až na ulici. Top úroveň služeb je totiž v Japonsku standard a proto není důvod za ně platit něco navíc.

4. Nesmrkat

To co je u nás slušností je v Japonsku přesně naopak. Smrkat na veřejnosti je považováno za neslušné a naopak potahování je naprosto běžná záležitost. Především u jídla si za smrkání můžete vysloužit káravý pohled okolí. Smrkejte proto raději na toaletách nebo v soukromí.

5. Toalety

Činnost kterou provádíme několikrát denně Japonci dotáhli k dokonalosti. Toalety nejen v domácnosti, ale také veřejné toalety jsou vybaveny tlačítkovým ovládáním, kde si můžete zapnout zvuk, který tlumí vaše střevní pochody a nebo trysky, které vodou očistí pozadí. A navíc jsou všude zdarma a čisté.

A kdybyste náhodou chtěli trávit v Japonsku Vánoce...

U nás kapr, v Americe krocan, ale v Japonsku zaručeně KFC. Okolo listopadu začíná tenhle řetězec rozjíždět celostátní reklamu, abyste si nezapomněli objednat svoji porci kuřete a měli tak ty “pravé” Vánoce. Bez objednání dopředu totiž nemáte šanci se ke kbelíku kuřete okolo Vánoc dostat.

japonskokfc.jpg

V Japonsku se prostě "nosí" něco jiného.
CK Go2
Ty pravé japonské Vánoce si užijete jen s jídlem z KFC.
Související články