Jaké jsou výhody a nevýhody bydlení v mezonetovém bytě aneb Jak vybrat bydlení snů?

Freepik
Komerční článek
|
31. 05. 2023
|
Mezonet, také nazývaný duplex nebo dvoupodlažní byt, je typ bydlení, který se vyznačuje dvěma obytnými podlažími spojenými vnitřním schodištěm. Tento typ bytu přináší několik výhod, které nemusí být k dispozici v běžných bytech nebo rodinných domech.

Stejně jako každá volba bydlení, i mezonet má své výhody a nevýhody. Při hledání nového domova je důležité vzít v úvahu různé faktory, jako je velikost rodiny, potřeby soukromí a životní styl. Pojdme se na to podívat v tomto článku.

Výhody mezonetového bytu

Větší prostor a flexibilita

Mezonetové byty nabízejí více prostoru než tradiční byty. Mají obvykle více místností, které mohou sloužit k různým účelům, ať už potřebujete pracovnu, pokoj pro hosty nebo více dětských pokojíčků. Díky dvěma podlažím získáváte větší flexibilitu při uspořádání vašeho obytného prostoru.

Rozdělení soukromí a společných prostor

Mezonet vám umožňuje oddělit společné a soukromé prostory. Například můžete mít společné prostory, jako je obývací pokoj a kuchyň, v dolní části bytu, zatímco ložnice a koupelny mohou být v horním patře. To může být obzvláště výhodné pro rodiny s dětmi nebo pro spolubydlící, kteří chtějí udržet nějaké soukromí. Mimoto každý ocení soukromí obzvlášť když přijde návštěva. Mezonetové byty mají často i dvě a více koupelen či alespoň toalet tak, aby na každém patře bylo alespoň jedno sociální zařízení. Návštěva se tak do vrchního patra nemusí v nejlepším případě vůbec dostat.

Městský styl a kvalita života

Mezonety se často nacházejí v centru měst či případně na periferiích větších měst, což znamená, že budete mít snadný přístup k obchodům, restauracím, veřejné dopravě a jiným podnikům. Kromě toho mezonety jsou často považovány za moderní a elegantní styl bydlení, což přidává na atraktivitě tohoto typu bydlení. Pár obdivných pohledů hostů tedy jistě získáte.

Tip: Pokud hledáte bydlení v Praze, vždy prověřujte vlastníka nemovitosti případně developera, abyste předešli případným problémům. Hledejte developera s tradicí a zkušenostmi. Za náš doporučujeme dlouholetého partnera, který vám poskytne domov ー Finep.

Nevýhody mezonetového bytu

Výše provozních nákladů

Mezonetové byty jsou často dražší než běžné byty, ať už jde o nákupní cenu nebo pronájem. Stejně tak mohou mít vyšší provozní náklady kvůli většímu prostoru, který je potřeba vytopit nebo chladit klimatizací.

Mobilita a bezpečnost

V případě dvoupodlažního bytu to znamená, že budete muset často chodit po schodech, což může být problematické obzvlášť pro seniory nebo osoby s omezenou pohyblivostí případně. V případě malých dětí se dá bezpečnost na schodech zajistit dětskou bezpečnostní zábranou, ale i tak to pro některé rodiny může znamenat velkou nevýhodu.

 

Méně soukromí v přízemí

Přestože mezonetové byty nabízejí možnost oddělení soukromých a společných prostor, v případě, že máte velké okna v přízemí, může být soukromí omezeno. Dobrou zprávou však je, že mnoho mezonetových bytů je umístěno spíše ve vyšších patrech až k podkroví.

Hluk od sousedů

Přeci jen je potřeba počítat s tím, že mezonetový byt je stále v bytovém domě. Mnoho lidí tak může obtěžovat hluk od sousedů a případně fakt, že musí brát ohledy na ostatní. Obzvlášť pro lidi, kteří vyrůstali  a celý život žili v rodinném domě to může být velkou překážkou.

Konečný verdikt

Mezonetový byt je skvělým řešením pro ty, kdo hledají více prostoru ve městě. Ideálními obyvateli mohou být mladé páry nebo rodiny, které chtějí kombinovat výhody městského života s pohodlím víceúrovňového bydlení. 

Pro jednotlivce nebo starší páry, kteří hledají pohodlné a bezpečné bydlení, může být tradiční byt lepší volbou. Na druhou stranu i rodinné domy mohou poskytnout více soukromí, prostoru a volnosti, ale také mohou vyžadovat více údržby a jsou často umístěné dál od městských center. Samozřejmě i ve městech najdete rodinné domy, ale to už bývá zcela jiná cenová úroveň.

Související články