Co je krevní plazma a jak probíhá její odběr

Bigstockphoto
Komerční článek
|
24. 06. 2021
|
Krevní plazma je složka, která je životně důležitá a zároveň ji není možné vyrobit. Jediným zdrojem jsou dobrovolní dárci. K čemu plazma slouží, jak probíhá její odběr a proč je dárcovství tak důležité?

Co je krevní plazma a k čemu slouží

Krevní plazma je tekutá složka krve, která tvoří přes 50 % jejího objemu. Tvoří ji z 90 % voda, 2 % jsou minerální látky a 8 % organické látky jako jsou bílkoviny, glukóza, vitamíny nebo hormony.

Bílkoviny obsažené v plazmě nás chrání před infekcemi a zajišťují dobrou srážlivost krve. Naše tělo si plazmu dokáže znovu vyrobit, v laboratoři to ale ještě neumíme. Odebraná plazma se v lékařství využívá při zástavě krvácení nebo při léčbě popálenin a z organických složek jsou vyráběny životně důležité léky.

Proč darovat krevní plazmu

  • Záchrana životů
  • Kontrola vlastního zdraví
  • Chvíle, kdy můžete odpočívat
  • Finanční odměna a další benefity
  • Motivace ke zdravému životnímu stylu

Jak probíhá odběr plazmy

Odběr probíhá za pomoci plazmaferézy. Do speciálního přístroje je odebrána vaše krev, ze které je následně oddělena plazma od krvinek a minerálů. Ty jsou poté společně s fyziologickým roztokem navráceny do vašeho krevního oběhu.

Celkově je odebráno 650–850 ml plazmy. Konkrétní množství se odvíjí od vašeho pohlaví, věku i tělesných proporcí. Do 48 hodin tělo veškerou plazmu obnoví.

Odběr krevní plazmy není nijak zvlášť nepříjemný a při dodržení správného postupu je bezpečný. Nepříjemný může být samotný vpich, podobně jako u odběru krve. Po zbytek času, tedy asi hodinu až hodinu a půl, už vás žádná bolest nečeká. Můžete si číst, poslouchat hudbu nebo jen relaxovat.

Po odběru vám sestra ošetří vpich a vy se můžete vrátit na příjem. Tam vám je vyplacena finanční náhrada a můžete se domluvit na dalším postupu. Chvilku si odpočiňte a můžete vyrazit domů. Na zbytek dne si ovšem neplánujte žádné fyzicky náročné aktivity.

Rizika odběru plazmy

Co se týče rizik odběru plazmy, v místě vpichu může vzniknout krevní výron, při odběru se vám může udělat nevolno nebo může dojít ke krvácení. Nejde ovšem o závažné problémy, které by vás ohrožovaly.

Při každém odběru vás navíc čeká lékařská prohlídka, odběr a rozbor krve a jste pod neustálým dohledem sester i doktorů. Díky tomu tak máte kontrolu nad svým zdravotním stavem.

Jak na bezproblémový odběr

Bezproblémový odběr je základním kamenem pro získání kvalitní plazmy, která je pro mnohé životně důležitá. Na úspěšnost má vliv váš životní styl i chování před samotným odběrem.

Průběh odběru krevní plazmy i její kvalitu výrazně ovlivňuje vaše strava. Co jíst před odběrem plazmy? Doplňte veškeré potřebné živiny, den předem se soustřeďte na bílkoviny a kvalitní sacharidy, a naopak omezte tuky.

Nesnažte se odbýt rychlou tyčinkou nebo hotovým jídlem. Výjimku tvoří například kvalitní vojenské jídlo, které vás spolehlivě zasytí, a přesto je hotové během chvilky. Na odběr nechoďte hladoví a dejte si alespoň malou svačinu.

Den před odběrem i v jeho průběhu dbejte také na dostatečný pitný režim (alespoň 3 litry tekutin za den). Na místo se dostavte včas, odpočatí a v klidu. Stres nebo únava může způsobit nevolnost během odběru a nutnost jeho přerušení.

Kdo může darovat plazmu

Pro pravidelné darování krevní plazmy je důležité splňovat určité podmínky. Ve většině dárcovských center je to:

  • Věk 18–60 let (výjimečně 65 let)
  • Minimální váha 50–65 kg
  • Nerizikový životní styl
  • Dobrý zdravotní stav
  • Dobrý stav žil

Krevní plazmu také nemůžete darovat, pokud se dlouhodobě léčíte s některými nemocemi nebo se potýkáte s akutním onemocněním či alergií. Kontraindikací jsou i chirurgické zásahy do těla jako jsou operace, tetování či piercing.

Dárcovství krevní plazmy pomáhá zachraňovat životy. Plazmy ani dárců stále není dostatek na pokrytí veškerých potřebných léčiv. Krevní plazma je prozatím nenahraditelná, a ještě dlouho pravděpodobně bude.

Související články