Tajný druhý život trvající roky. Paralelní vztahy mění milence na partnery

Shutterstock
|
17. 11. 2023
|
Paralelní vztahy jsou prakticky dva vztahy najednou. Pokud se do někoho člověk zamiluje, i když má současně partnera nebo manžela, může se z toho vyklubat další vztah, který pak udržuje současně s prvním.

Ani si toho nemusíš všimnout a z pouhého románku se záhadným cizincem nebo dobrým kamarádem se stane plnohodnotný vztah. Najednou tak prakticky žiješ dva životy. Zamilovanost do druhé osoby člověka těší a navíc je přesvědčen o tom, že má takzvaný stínový vztah plně pod kontrolou.

Nejde už o románek z rozmaru, ale o dlouhodobé partnerství, které chtějí obě strany udržovat. Paralelní vztah se dá poznat i podle toho, že jsi na druhém partnerovi závislá, záleží ti na něm, plánuješ si s ním budoucnost a jezdíš s ním třeba i na dovolené.

Pro daného člověka je udržování paralelních vztahů náročné. Pokud o druhém partnerovi první neví, vyžaduje jeho zakrývání energii a dobré plánování. Zároveň je pro podvádějícího neustálá hrozba možného prozrazení dost stresující. Problém nastává v případě, kdy na nevěru první partner přijde a jednomu z aktérů přestane celá situace vyhovovat. Může to být jak první partner, tak i ten druhý, který už nechce být „jen druhým“.

Strach ze samoty nebo zvědavost

Lidi udržují paralelní vztahy z mnoha důvodů. Jedním z nich je strach ze samoty a vytvoření „zadních vrátek“ a možné náhradní rodiny. Dalším důvodem je potřeba zvýšit si sebevědomí, touha po nových vzrušujících zážitcích a zvědavost. Typickým příkladem je zámožný podnikatel s manželkou a přítelkyní, se kterou udržuje nejen milenecký vztah.

shutterstock_2082347698.jpg

Paralelní vztah nám ukazuje, co nám v primární vztahu chybí. Z toho se lze poučit.
Shutterstock
Když milenecký vztah přeroste v plnohodnotný, jde o vztah paralelní.

Paralelní vztah někteří taky vnímají jako způsob řešení partnerské krize, třeba v případě, kdy se od sebe dvojice vzdaluje nebo když někomu něco chybí a druhý partner je pro něj určitou kompenzací. Paralelní vztahy totiž určitým způsobem naplňují chybějící potřebu některého z partnerů.

Pokud je někdo v paralelním vztahu, měl by se zamyslet nad tím, co mu přináší navíc než primární vztah a jestli by to do něj nešlo zakomponovat, aby neměl potřebu dalších partnerství.

Uvědomění si priorit

A co dělat, když se staneš nedobrovolným účastníkem milostného trojúhelníku? Odborníci radí přistupovat k celé situaci s rozvahou a nechat si na reakci čas. Pomůže to uvědomit si priority a to, kam bys chtěla, aby vztah dále směřoval.

Zkus se zaměřit víc na sebe a svoje potřeby a zjišťuj, co ti dělá dobře. Otázkou je i to, jestli tě partner neupozorňoval na něco, co mu chybí, co případně hledá jinde a jestli mu to dokážeš nabídnout. Pokud se rozhodneš s partnerem zůstat, věř, že porušenou důvěru už napravit nejde, a tak se s tím budeš muset naučit žít.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

Autor článku: redakce

Související články