Vztah bez sexu? Může to fungovat. Záleží na tom, co chtějí oba partneři

Shutterstock
|
04. 07. 2023
|
Je možné fungovat ve vztahu bez sexu? Na to není jednoznačná odpověď. Někdo by bez něj žít nedokázal, jinému by to zase nevadilo a intimitu si ve vztahu dopřává jinak.

Existuje mnoho důvodů, proč lidi nemají nebo nechtějí mít ve vztahu sex. Patřit mezi ně může snížené libido, proměna vztahu s přibývajícími léty, zdravotní problémy nebo jednoduše chuť na randění a poznávání druhého bez fyzického sblížení. Důvodem může být ale i náboženské přesvědčení, kdy se lidé chtějí sexu vyvarovat před svatbou.

Jedinečné pouto

Sex ale může být pro některé páry naopak příležitost, jak své polovičce projevit lásku a náklonnost. Partnerům poskytuje pocity bezpečí a může to být příležitost ke sblížení. Odborníci si myslí, že je důležitou součástí emocionálního spojení mezi partnery. A řekli taky, co za tím ve skutečnosti stojí.

Během sexu se uvolňuje hormon zvaný oxytocin, kterému se přezdívá „hormon lásky“. Při intimnostech se díky tomu posiluje jedinečné pouto, které jeden k druhému má. Fyzická intimita navíc často souvisí i s emocionální intimitou, která je pro vztah velice důležitá.

Pro některé je sex ve vztahu naprostou nutností, ostatním stačí k udržení smysluplného a dlouhodobého spojení emocionální pouto. Vztah nebo manželství bez sexu může fungovat, pokud mezi sebou mají partneři stále intimitu a blízkost. Můžou si je projevovat skrze sdílení radosti s druhým, podporou na jeho životní cestě a vyjadřování náklonnosti. Kromě toho taky ve vztahu neexistuje žádná ideální frekvence sexuálního spojení.

Co chceš ty sama?

Důležité je, že spokojenost ve vztahu bez sexu by se neměla odvíjet od toho, „co by se mělo“, ale spíš od specifických potřeb obou partnerů. I když je tvůj partner naprosto v pořádku s nižší mírou intimity, nemusíš to mít stejně a naopak. Základem je rozhodnout se, co je pro tebe osobně důležité. I vztah bez sexu pak může být pro lidi, kteří ho nevyžadují a mají naplněné ostatní potřeby ve vztahu, zdravý. Problém může nastat tehdy, když se partneři neshodnou na důležitosti fyzické intimity.

Neboj se být upřímná

Je jasné, že nikdo nemůže nutit druhého k tomu, aby se kvůli někomu měnil. Pokud jsi ve vztahu bez sexu nešťastná, zkus situaci se svým partnerem vykomunikovat a říct mu, jak se cítíš. Psychologové si myslí, že ačkoli taková konverzace může být těžká a nepříjemná, je nezbytná.

shutterstock_2160540457.jpg

Vztah bez sexu není ničím neobvyklým u starších ročníků. I mladším ale může vyhovovat.
Shutterstock
Nemusíte spolu nutně pravidelně souložit, aby vám spolu bylo dobře. Chce to jen otevřenou komunikaci a shodu.

Pomoct můžou i profesionálové, kteří se na sexuální problémy specializují. Můžeš taky zkusit se svou drahou polovičkou zajít na párovou terapii. I problém sexuální nesouhry se dá vyřešit, když oba partneři chtějí a jsou ochotní spolupracovat.

Experimentujte nebo zkuste nový koníček

A jaké jsou možné způsoby, jak sex do vztahu (opět) zakomponovat, pokud tedy oba chcete? Pomoct může společné experimentování, přičemž je dobré myslet na to, že fyzické sbližování nemusí být jenom v posteli. Dobré je taky nacvičit si upřímné vyjádření svých tužeb a zdravou komunikaci.

Zaměřte se na intimní činnosti bez sexuální aktivity, jako je líbání a dotýkání. I ty totiž můžou být velmi žhavé. Dopřej své polovičce třeba masáž nebo se zaměř na partnerovy erotogenní zóny. Zajímavou technikou je pravidlo dotýkání se pouze konečky prstů, které tobě a tvému drahouškovi dozajista způsobí husí kůži. Můžete zkusit i nový koníček, a zažehnout tak díky vyplaveným hormonům dopaminu, adrenalinu a serotoninu znovu jiskru.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Autor článku: redakce

Související články