Promiskuita je pro mnohé přitažlivá sexuální otevřenost. Má ale svá úskalí

Shutterstock
|
19. 07. 2023
|
Na poslední schůzce se ti kamarádka svěřila s tím, že se za poslední týden vyspala se třemi cizími muži? Dalo by se o ní říct, že je promiskuitní. A není to nic špatného. I když záleží na tom, koho se zeptáš.

Promiskuitní osoby si často užívají sex s odlišnými partnery na jednu noc, které se nebojí střídat. Důvodů, proč se lidé k takové sexuální otevřenosti uchylují, je několik. Člověk se například cítí fyzicky neuspokojený ve vztahu pouze s jedním sexuálním partnerem, od druhého cítí nedostatek náklonnosti nebo se nedávno s někým rozešel a chce si užívat single života do sytosti.

Vzrušující poznávání sexuality

Lidi jsou taky často promiskuitní ve svých pubertálních letech, kdy zkoumají svou sexualitu a chtějí získat nějaké zkušenosti. Letní měsíce taky tak trochu nabádají k užívání si nezávazných intimních chvilek s neznámými, které zůstanou jen letními láskami. Důvodem může být i to, že nezávazný sex je jednoduše vzrušující nebo člověku mezi vrstevníky přináší vyšší společenský status.

Rychlá fakta o promiskuitě ve světě naznačují, že lidi mají v průměru 9 sexuálních partnerů. Nejvíc jich mají v Turecku a nejmíň v Indii a Číně. Jiná studie zjistila, že na Novém Zélandu mají ženy nejvíc sexuálních partnerů na ženy na světě (vychází to na 20,4 sexuálních partnerů!), což bylo víc než muži.

Zajímavé je, že se dost liší pohled na promiskuitu u mužů a u žen. Historicky jsou promiskuitní ženy označovány hanlivěji, tedy jako „nevěstky“ nebo hruběji dokonce „děvky“, muži s vícero sexuálními partnerkami jsou ale spíše „chlapi“ nebo „sukničkáři“.

Dvě strany mince

Ve společnosti existují dva protichůdné názory na promiskuitu. Náboženství (křesťanství, judaismus nebo islám) se staví na tu stranu barikády, která odsuzuje promiskuitu a naopak prosazuje monogamní manželství.

Naopak evoluční psychologové říkají, že je lidská tendence k promiskuitě přirozená a že jsme ji zdědili od svých předků lovců a sběračů. Ženám podle nich umožňuje vybrat si lepšího otce pro své děti a zajistit jim tak lepší geny a péči. Muži zase díky promiskuitnímu chování zplodí víc dětí.

shutterstock_534946552.jpg

Pohled na promiskuitu se liší třeba tím, jestli jde o muže, nebo ženu.
Shutterstock
Spoustu dětí už plodit nemusíme, promiskuitu ale máme do jisté míry dál zakódovanou ve svém základu.

Kondomy a testování na nemoci

Pokud si ty nebo kamarádky užíváte příležitostný sex s cizími muži, není na tom nic špatného. V každém případě je ale dobré se chránit. Kondom je naprostý základ, nechávej se taky pravidelně testovat a své partnery popros o to samé. Kdo by se také v létě chtěl léčit se syfilidou, kapavkou nebo chlamydiemi?

Právě kvůli nebezpečným sexuálně přenosným chorobám, jako je například AIDS, řadí lékaři promiskuitu mezi rizikové chování, srovnatelné s nadměrným pitím alkoholu nebo příliš rychlou jízdou.

Ti, kteří vedou promiskuitní život, se někdy setkávají s kritikou od svého okolí. Možná tě překvapí, že pro to existuje i název – slut shaming. Pokud by to někdo zkoušel i na tebe, nenech se zahanbit. Věř, že se nemusíš řídit hodnotami nebo přesvědčením někoho jiného. Máš právo stanovit si své vlastní hranice tam, kde je ti to příjemné, a před nikým si to nemusíš obhajovat.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Autor článku: redakce

Související články