Lahodná polévka z červené řepy přesvědčí každého

Zapomeň na řepu ze školní jídelny, udělej si luxusní polévku!
|
09. 07. 2018
|
Víš, co jsou to sezónní potraviny a proč je konzumovat? Jde o potraviny, které rostou v našem přirozeném prostředí pouze po určitou dobu. Díky tomu mají maximální obsah vitamínů, minerálů, antioxidantů a dalších pro tělo důležitých látek.

Jednou ze sezónních potravin pro měsíc červenec je i řepa. A proč konzumovat právě ji? Řepa totiž vyplavuje z tkání přebytečnou vodu, podporuje funkci jater a střev. Také aktivuje tvorbu červených krvinek a je zeleninou, která posiluje obranný systém těla například proti virózám. Že se ti do její konzumace příliš nechce? S naší polévkou na tenhle rudý zázrak změníš názor!

Na přípravu lahodné polévky z červené řepy budeš potřebovat:

  • 4 středně velké červené řepy              
  • 2 lžičky olivového oleje             
  • 1 středně velké cibule               
  • 2 velké mrkve                
  • 3 stonky řapíkatého celeru        
  • 500 g brambor       (nemusí být)
  • 1 malý svazek čerstvých bylinek         
  • 1 litr kuřecího vývaru                
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • sůl, pepř
  • pažitka na ozdobu
  • starší bageta na ozdobu

Postup přípravy lahodné polévky z červené řepy

Červenou řepu oloupej, nakrájej ji na menší kostičky a odlož stranou. Stejně tak postupuj i s bramborami. Do většího hrnce přilij olivový olej. Na drobné kousky nakrájej cibuli, mrkev očisti a nastrouhej na hrubším struhadle. Řapíkatý celer pokrájej na kolečka a společně s ostatní zeleninou orestuj doměkka.

beetroot-3490809_1280.jpg

Červená řepa v sobě má spoustu vitamínů a minerálů.
Červená řepa patří k sezónním plodům, které by v jídelníčku neměly chybět.

Jakmile bude zelenina měkká a cibule zezlátne, přidej na kostičky nakrájenou řepu, společně s bramborami. Zalij ji litrem vývaru a přidej svazek bylinek. Použít můžeš hladkolistou petrželku, tymián, rozmarýn nebo třeba bazalku. Pokud se vývar z hrnce příliš rychle odpařil, můžeš polévku dolít 250 ml studené vody. Takto připravený základ polévky přikryj pokličkou a zhruba hodinu vař.

Jakmile řepa změkne, nech polévku mírně vychladnout, odeber svazek bylinek a obsah hrnce rozmixuj tyčovým mixérem dohladka. Dochuť solí a pepřem a podávej se lžičkou zakysané smetany a opečenou bagetou. Na dozdobení můžeš použít najemno nasekanou pažitku.

A jak zpracováváš červenou řepu ty? Dej nám vědět do komentářů pod článek.

Tagy: 
Související články