Jak zvládnout strach ze zubaře? Poradíme pár triků

Bigstockphoto
|
06. 06. 2021
|
Kdo by se cítil sebejistě, když si sedá do zubařského křesla a do očí mu zasvítí typické světlo, přičemž dojem ještě umocní dezinfekce ve vzduchu? Zubařská péče by ale k našim životům měla patřit, jestli nechceme o zuby přijít ve svých nejlepších letech.

Předně nebudeme tvrdit, že všichni, kdo se bojí zubaři, jsou totální srabi. Hodně záleží i na samotném lékaři, jak mi při náhodném rozhovoru potvrdila moje kamarádka Nikola. Ta si užila svoje, než přišla k zubaři, kteří jí začal skutečně pomáhat.

V pubertě jsem nosila rovnátka, po kterých mi zůstaly na zubech fleky. Známá mého známého se mě ujala, když mi bylo osmnáct. Slíbila mi, že to dáme do pořádku. Dva roky jsem za ní dojížděla desítky kilometrů tam a zpátky v domnění, že o moje zuby pečuje a že je holt trochu tvrdší. Nezřídka se mi při jejích zásazích dělalo temno před očima, všude crčela moje krev a pusu jsem měla neustále bolavou. Navíc moje zuby vypadaly i po dvou letech pořád stejně, jako když jsem k ní přišla. Tak mi došla trpělivost.

Našla jsem si jiného zubaře na doporučení své kolegyně. Kupodivu přijímal nové pacienty. Přijela jsem za ním poprvé a našel mi deset kazů – u své předchozí zubařky jsem nebyla tři týdny a on mi našel deset kazů! Některé z nich byly prý tak hluboké, že musely být v zubech hodně dlouho. Snažila jsem se hodit vztek za hlavu a doufala, že jsem konečně natrefila na správného doktora. Naštěstí fakt jo. Dal mi do pořádku zuby, do jisté míry nabídl i neinvazivní úkony, po nichž vypadají o něco lépe po estetické stránce. Od té doby jezdím jen na preventivky a všechno je v pořádku. Navíc jsem u něj nikdy nenechala ani korunu, s výjimkou poplatků za bílé plomby.“

bigstock-dental-clinic-reception-exam-298903093.jpg

U zubaře se nikdo necítí úplně nejlíp. Ale mít z něj strach, to není třeba.
Bigstockphoto
Strach ze zubaře? Dá se zvládnout!

Jak se zbavit strachu ze zubaře? Tohle ti pomůže

Tak za prvé, určitě se svým doktorem mluv. Klidně mu řekni, že se bojíš, že jsi na zuby citlivá (pravda, to mu asi říká většina jeho pacientů) nebo prohoď něco o počasí. Nikola, kterou jsem citovala o pár řádků výš, svému zubaři nadhodí vždycky nějaký bonmot, lékař se zasměje a ona se hned uvolní. Můžeš si třeba nechat vysvětlovat, co právě tvůj doktor dělá – někomu to pomáhá.

Za druhé, za chvíli to budeš mít za sebou. Tvůj zubař ti pravděpodobně nebude trhat jeden zub za druhým, ani ti nebude jen za druhým nekonečně vrtat, jako to dělávali mocipáni při drsných výsleších. Bude to nepříjemné, ale potrvá to chvíli. A určitě už jsi zažila horší věci, to si uvědom.

Dávej svému lékaři najevo, když už je to neúnosné. Může se to stát i u toho nejlepšího, on prostě tvou bolest necítí, jen dělá svou práci. Při jakémkoli větším zákroku by ti měl automaticky nabídnout injekci a to je nepohodlí na pár vteřin (ale pak máš tedy na druhou stranu na půlku dne mrtvou pusu).

Mačkej si malíček. Když je hodně nepříjemné to, co ti zubař provádí s ústy, mačkej něco poddajného. V některých ordinacích ti nabídnou třeba silikonové prso, ale když ne, zaryj si co chvíli nehet prstu jedné ruky do měkké kůžičky na malíčku druhé ruky, hned u nehtu. A přitlač. Na ústa tak na chvilku zapomeneš.

Bojíš se zubaře, nebo jsi s ním v pohodě? Co bys poradila ostatním? Dej nám vědět do diskuze pod článkem!

Související články