Naordinujte si dostatek ovoce i během zimy!

unsplash.com
|
08. 12. 2020
|
Když teploty teploměru klesnou k nule a za okny je šedo a mrazivo, je obzvláště důležitý přísun živin, a to zejména vitamínů, které můžete konzumovat v podobě lahodného ovoce. Proč zrovna ovoce?

Důležité vitamíny

Ovoce na rozdíl od zeleniny chutná všem, jeho sladká chuť potěší i mlsné jazýčky. Místní ovoce z regionu můžete bez obav doplnit exotičtějšími druhy, jako jsou banány, karambola nebo mango. Také nezapomínejte na citróny a citrusové plody obecně, obsahují totiž vitamín C, který účinně bojuje proti riziku nachlazení hrozícího zejména v chladné zimě. Vitamín C také celkově zvyšuje obranyschopnost, což oceníte právě v zimě.

 

Dostatek vlákniny

Ovoce je důležité i díky vysokému obsahu vlákniny, které nám pomáhá regulovat pocit hladu a napomáhá správné funkci střev i celého trávicího systému. Vláknina obsažená v ovoci slouží i jako prevence velkého množství nemocí, jako jsou kardiovaskulární choroby, obezita, diabetes II. typu a některých nádorových onemocnění, především rakoviny tlustého střeva.

Pamatujte, že nejvíce vlákniny obsahuje slupka, proto ovoce neloupejte a například jablka a hrušky konzumujte vždy celé. Doporučované denní množství ovoce se pohybuje okolo 3 až 5 kusů. Pokud ovoci zrovna neholdujete, zkuste si z nich připravit domácí smoothie nebo čerstvou šťávu s dužinou. Další možnou a v zimě dostupnou alternativou může být sušené ovoce, které sice obsahuje méně vitamínů, ale zato má více vlákniny. Vyzkoušejte například sušené fíky nebo datle.

Jaké ovoce obsahuje nejvíce vlákniny?

  • Hrušky

Hrušky jsou vynikající ovoce, jehož pravidelná konzumace je skvělá proti zácpě, pomáhá zhubnout, reguluje střevní mikroflóru, obecně zlepšuje trávení a zmírňuje bolesti způsobené záněty v těle.

  • Bobule

Červené drobné plody, jako jsou maliny, třešně, jahody nebo borůvky obsahují velké množství antioxidantů a vlákniny.

  • Jablka

Říká se, že jedno jablko denně znamená půl zdraví. Ať je to jakkoli, pravdou zůstává, že jablka obsahují vlákninu a jsou snadno dostupná i skladovatelná po celý rok. Kromě toho si je můžete vzít prakticky kamkoli jako praktickou svačinku.

  • Banán

Mezi ovoce, které pro lidské tělo představují největší výhody, patří i banán. Banán totiž kromě toho, že snižuje hladinu cholesterolu, navíc převyšuje mnoho jiných druhů ovoce, pokud jde o antioxidanty. Podle indexu, který měří antioxidační sílu potravin, má banán kolem 880 jednotek, přičemž denní doporučená dávka se pohybuje mezi 3 000 a 5 000 jednotkami.

Málo kalorií

Ovoce je z velké části tvořeno vodou, zasytí, hydratuje organismus, má málo kalorií a neobsahuje žádný tuk. Můžete si ho tedy dopřát, kolik se vám zlíbí, aniž byste se museli bát o svoji postavu. Pokud vás po večeři honí mlsná, nakrájejte si vaše oblíbené ovoce namísto slaných pochutin nebo přeslazených dezertů.

S dostatkem ovoce během celé zimy vás neskolí žádná rýma, posílíte své zdraví a možná ještě zhubnete.

Související články