Zbav se plísně na oknech! Pomůže ocet i správné větrání

Shutterstock
|
14. 10. 2023
|
Plíseň na oknech je častý problém, který ohrožuje nejen samotná okna, ale především tvé zdraví. Poradíme ti, jak jí předcházet i jak se jí nadobro zbavit!

Rosení oken a následný vznik plísně je nepříjemný problém mnoha domácností. Objevuje se zejména v chladných měsících, kdy se teplý a vlhký vzduch uvnitř domácnosti střetne se studeným oknem.

V zásadě nejde o nic mimořádného, rosení oken je přirozený jev. Problém ale nastává, když opakované rosení vede ke vzniku plísní. Plíseň může nenávratně zničit celé okolí oken a o dopadech na zdraví ani nemluvě. Proto na nic nečekej a zasáhni co nejdřív.

Nezvaný host v podobě černých skvrn

Plíseň se nejčastěji tvoří v blízkosti oken, v rozích, pod parapetem a na rámu okna. Nejenže nevzhledně vypadá, může poškodit plastová okna, ale i zásadním způsobem ovlivňuje tvé zdraví. Během růstu plíseň uvolňuje spory, které vypouští do ovzduší. Kromě toho, že jde o alergen, může taky způsobovat celou řadu zdravotních potíží. Například poškození dýchacích cest, bolest hlavy nebo podráždění pokožky. Některé spory dokonce obsahují karcinogenní mykotoxiny a podle odborných studií můžou přispívat i ke vzniku rakoviny.

Nejčastějším důvodem rosení oken je vysoká vlhkost v místnosti a nedostatečné nebo téměř žádné větrání. V mnoha domácnostech se na něj zapomíná nebo se vyvětrá jen jednou za den. Ideální je větrat několikrát denně v krátkých intervalech.

K tvorbě plísní taky dochází ve vlhkých místnostech s nedostatečným vytápěním, jako je koupelna, a v místnostech s nadměrnou koncentrací par, tedy v kuchyni.

shutterstock_1277357215.jpg

Boj s plísní dlouho neodkládej!
Shutterstock
Vysoká vlhkost vzduchu vede ke kondenzaci vody na sklech a pak vzniká plíseň.

Eliminuj vlhkost

Eliminovat vlhkost můžeš sušičkou na prádlo nebo kvalitní digestoří. Faktem je, že sušením prádla a vařením vzniká nejvíce vlhkosti v domácnosti. Skvělým pomocníkem je taky odvlhčovač vzduchu nebo kvalitní čistička vzduchu.

V zimních měsících víc top i větrej. Ale větrej správně, tedy jednou za čas otevři všechna okna dokořán a nech proudit vzduch zhruba 10 minut. Tahle doba podle odborníků stačí na to, aby se v místnosti vyměnil všechen vzduch, a přitom byly tepelné ztráty minimální.

Na škrábání i suchou houbičku zapomeň!

Plíseň se rozšiřuje velmi nenápadně, a pokud včas nezakročíš, postupně zničí všechno, co jí přijde do cesty. Jednej co nejrychleji a chraň své zdraví i domov.

Pokud už ji máš doma nastěhovanou, nikdy ji neškrábej za sucha houbičkou nebo kartáčem. Tím bys jen rozšířila škodlivé výtrusy plísní.

Místo je potřeba ošetřit do hloubky, aby se plíseň nevracela. V drogeriích seženeš přípravky s chloranem sodným. Ten zlikviduje škodlivé spory okamžitě, ale šetrný k životnímu prostředí a tvému zdraví moc není. Vždycky přípravek aplikuj podle návodu a nezapomeň potom místnost důkladně vyvětrat. Při práci nezapomeň na rukavice!

Chceš-li se vydat ekologičtější cestou, vyrob si přírodní čisticí prostředky ze surovin, které máš běžně doma. Vyzkoušej hadr namočený v octové vodě, kaši z jedlé sody a vody, tea tree olej nebo šťávu z citrónu. Jen pamatuj na to, že přírodní varianty čistících prostředků musíš nechat působit déle. Uvidíš, že plíseň nebude mít šanci.

Zdroj

Autor článku: redakce

Tagy: 
Související články