Poznej své ikigai aneb Návod na radostný život

Bigstockphoto
|
21. 07. 2022
|
Ráno nabroušeně vstaneš z postele a nic se ti nechce? V tom případě vyzkoušej japonskou filozofii ikigai a najdi smysl svého života. Poradíme ti, jak na to!

Co je ikigai

Je to japonská životní filozofie. Samotné slovo ikigai vzniklo jako kombinace dvou slov ikiru (žít) a kai (naplnění vlastních ideí). Volně přeloženo je ikigai smysl života nebo důvod, proč vstát ráno z postele.

Víš, že Japonsko je zemí s průměrně nejdéle žijícími obyvateli na světě? Že by za to částečně mohlo i to, že žijí své ikigai?

Jak najít ikigai?

V nalezení tvého ikigai ti pomůžou 4 základní otázky:

  • Co miluji?
  • V čem jsem dobrá?
  • Co svět potřebuje?
  • Za co dostanu zaplaceno?

Na první pohled jednoduché otázky. Ale s odpověďmi si dej na čas. Vyšetři si chvilku o samotě, vezmi blok a tužku a zapisuj. Důležité je, abys byla sama k sobě upřímná. Často totiž děláme něco, co se líbí rodičům nebo okolí.

bigstock-young-woman-freelancer-gets-go-450090929.jpg

Nemusíš přetrpět každý den v práci. Pusť se do toho, co tě baví!
Bigstockphoto
Sladit to, co máš ráda, s obsahem své práce, je skutečná cesta ke štěstí.

Typickou reakcí blízkých na odpověď, v čem jsi dobrá, může být „cukrařinou se neuživíš“. Ale ty miluješ pečení dortů, jsi skvělá ve vymýšlení nových receptů, svět sladké dobroty potřebuje a mohla bys za to dostat i zaplaceno.

Jestli už máš odpovědi na všechny čtyři otázky, udělej si z nich průnik, správně ho vybalancuj a to je tvé ikigai. Vášnivá cukrářka byl jen příklad. Každý z nás to má jinak.

Náš tip: Jak poznáš, co tě baví? Zapřemýšlej, u kterých činností cítíš radost, euforii a naplnění, při kterých čas plyne a tvoje mysl je zcela uvolněná. A co jsi ráda dělala jako malá?

Co ikigai rozhodně není?

V posledních letech se ikigai hodně zpopularizovalo a lidi si ho mnohdy špatně vykládají. V jejich představách se vidí na pláži s drinkem za občasného ťukání do klávesnice. Všechno je krásné, jiné a žádné starosti. Tak to ale není. Koncept ikigai není spjat s místem a problémy daleko od domova taky samy nezmizí. Důležitým vodítkem při hledání smyslu života je tvůj vnitřní pocit, tvůj motor. To, co tě žene kupředu, i když fyzicky už nemůžeš dál. Každý může být ve své profesi šťastný, i řidič autobusu. Miluje řízení, jezdí bez nehod, dělá službu lidem, když je dopraví na místo, kam potřebují, a dostane za to zaplaceno.

Čas na změnu

Nutně teď neříkáme, abys dala výpověď v práci nebo odešla ze školy. I cukrářka z našeho příkladu, která může zatím stále pracovat jako knihovnice, si postupně udělá cukrářské kurzy, začne prodávat zákusky po známých, zjistí si legislativu k otevření vlastního obchůdku a pak se do toho teprve pustí.

Než se vydáš na cestu k ikigai, musíš nejdřív poznat sama sebe. Jaké jsou tvé silné stránky a co tě naplňuje? Na základě toho se rozhodni, jaké změny ve svém životě uděláš. Přihlásíš se na kurz hraní na kytaru? Tu jsi měla tak ráda, když jsi byla malá! Skvělé. Vydej se postupnými krůčky k tomu, co tě baví a nezapomínej, že i cesta je cíl.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články