Krizový nákupní seznam: Důležitá je voda i čokoláda

Bigstockphoto
|
09. 04. 2022
|
Nevyzpytatelný covid-19 a další katastrofa v podobě války na Ukrajině nám jasně ukázaly, že život se může během minuty sesypat jako domeček z karet.

Co dělat v případě hrozící katastrofy? Sestavily jsme pro tebe krizový nákupní seznam, který ti pomůže zvládnout potenciální blackout i případnou další katastrofu. Kolik vody je potřeba pro jednoho člověka a proč je nesmírně důležitá čokoláda? Čti dál a dozvíš se to!

Voda = základ života

Asi se všichni shodneme na tom, že bez vody to naše tělo delší dobu nezvládne. Počítala jsi ale někdy, kolik litrů je potřeba pro jednoho člověka, nebo dokonce celou rodinu? Základní přežití spočívá v 1–2 l na osobu a den. Pro trochu větší komfort ale odborníci doporučují rovnou 5 l. Kromě spotřeby budeš vodu taky ohřívat, vařit v ní nebo páchat aspoň základní hygienu.

Trvanlivé potraviny

Schopnost existovat bez jídla u lidí liší. Zatímco jedinci vybavení podkožním tukem můžou bez potravin přežít i několik desítek dní (rekordní je případ muže, který nejedl celých 70 dní), subtilní lidé budou mít problémy mnohem dřív. Proto je potřeba zařadit na krizový seznam trvanlivé potraviny a ty s vysokou energetickou hodnotou, mezi něž patří například:

  • konzervy
  • zavařeniny
  • kompoty
  • sušenky
  • cereální tyčinky
  • hroznový cukr
  • trvanlivé pečivo a suchary
  • oříšky
  • čokoláda
  • sušené ovoce

Plynová bomba, pevný líh a vařič

Možná tě při čtení předešlého seznamu napadly položky, které v něm očividně chybí. Řeč je o těstovinách, rýži a luštěninách, které dodají našemu tělu potřebnou dávku energie, vlákniny, minerálních a dalších důležitých látek. Tady je ale potřeba zmínit, že těstoviny ani luštěniny si v případě přerušení dodávek energií jednoduše neuvaříš. Proto si nech zadní vrátka a na nákupní seznam připiš turistický vařič na plyn nebo pevný líh.

bigstock-samara-russia-june-422575496.jpg

Měj doma čistou balenou vodu, ve které budeš moct v případě nouze i něco uvařit.
Bigstockphoto
Voda je absolutní základ všeho. Bez ní prostě dlouho nevydržíš.

Léky a domácí lékárnička

Běžná domácí lékárnička by měla obsahovat teploměr, desinfekci, náplasti s polštářkem i bez, sterilní gázové čtverce, obvaz, elastické obinadlo, pinzetu a nůžky, gumové škrtidlo, přípravek na výplach očí a uší, léky na tlumení teploty a bolesti, přípravky proti průjmu, léky na kašel, alergie a nosní spreje, které pomůžou od rýmy.

Pro krizové situace je dobré nechat si od praktika napsat širokospektrální antibiotika a dostatečnou zásobu léků, které běžně užíváš (např. léky na vysoký krevní tlak, antikoncepci, triptany a další). Samozřejmostí by měl být i funkční respirátor třídy FFP2 nebo FFP3 pro případ chemického poplachu.

Hygienické potřeby

Zvlášť ženy a dívky budou pravděpodobně brát tenhle odstavec opravdu vážně. Zůstat totiž během svých dnů odkázaná na staré povlečení nebo ručník asi není úplně ideální. Proto by tvůj krizový nákupní seznam měl obsahovat i dostatečnou zásobu vložek, tampónů a dalších hygienických pomůcek. Nezapomeň ani na vlhčené ubrousky, desinfekční gely, toaletní papír, mýdlo, prací prášek, zubní pastu a kartáčky, případně dětské pleny.

Teplo, světlo a informace

Při přerušení dodávek elektrické energie a plynu si nejen neuvaříš, ale pravděpodobně se budeš muset vypořádat taky s nedostatkem světla a tepla. Pro tyhle případy se vybav čelovkou a dalšími svítilnami se zásobou baterií nebo dynamo svítilnou.

Nezapomeň na dostatečnou zásobu sirek, zapalovačů a od věci nejsou ani svíčky. Abys případně věděla, co se v tvém okolí děje, sežeň si rádio na baterie nebo to dobíjecí, které můžeš nabít powerbankou. Obrovskou výhodu mají samozřejmě ty domácnosti, které stále ještě vlastní pevnou linku. Ta totiž může fungovat i bez proudu.

Upřímně doufáme, že výš uvedený seznam nikdy nebudeš potřebovat. Pokud tě ale napadá, co dalšího by na něm nemělo chybět, sem s tím!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články